خبرگزاری کار ایران

۲۹مهر روز ملی صادرات؛

نگاهی به مهم‌ترین اقدامات بانک توسعه صادرات در یک‌سال اخیر

نگاهی به مهم‌ترین اقدامات بانک توسعه صادرات در یک‌سال اخیر
کد خبر : ۱۳۴۰۰

اختصاص 2 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی برای بانك توسعه صادرات/تفاهم نامه اولیه برای اعطای خط اعتباری 25 میلیون دلاری برای صادرات کالای سرمایه ای به این کشور در دیدار مدیر عامل بانک توسعه صادرات ایران با وزیر کشاوزی سودان به توافق طرفین رسید.

29مهرماه روز ملی صادرات است. بدین منظور اداره روابط عمومی و بین‌الملل بانک توسعه صادرات ایران اقدام به انتشار گزارش عملکردی از مهم‌ترین اقدامات بانک توسعه صادرات در یک‌سال اخیر کرده است که در ادامه می خوانید:

یكی از شاخص های مثبت كارنامه بانك توسعه صادرات در سال گذشته این بود كه در جهت حمایت از توسعه صادرات محصولات غیرنفتی با اتكاء به پرسنل متخصص و پر تلاش خود بیش از 80 درصد صادركنندگان نمونه كشوری را تأمین مالی نمود. در سال جاری هم پیش از اعلام اسامی صادركنندگان نمونه بر اساس آمارهای مدیریت امور اعتبارات این بانك مانده تسهیلات اعطایی در شش ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 13 درصد رشد كرده است كه با تفكیك نحوه تخصص آن مشخص شده است كه 52 درصد از كل این رشد به تامین مالی سرمایه در گردش واحدهای تولیدی و صادراتی و 48 درصد از كل مانده تسهیلات مربوط به تامین مالی طرح های ایجاد و توسعه واحدهای مذكور است. پیش‌بینی می‌شود كه با حل برخی از مشكلات مربوط به نقل و انتقالات ارز مانده تسهیلات بانك توسعه صادرات شاهد رشد 16 درصدی باشد.

در شرایط اقتصاد مقاومتی بازتعریف نقش بانك توسعه صادرات با لحاظ نمودن تداوم رشد مورد نظر برنامه‌های توسعه اقتصادی كشور و چشم انداز بیست ساله ضروری به نظر می رسد. چشم اندار بانك توسعه صادرات این است كه با تبدیل شدن به اگزیم بانك برتر منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا،‌ در ارایه به هنگام و كم هزینه خدمات نوآورانه بانكی به صادركنندگان پیشرو باشد و خود را ‌مجهز به پیشرفته ترین فناوری‌های روز دنیا و ‌برخوردار از متخصصین مالی– بانكی در سطح جهانی نماید و به جایگاه وی‍ژه در بین نهادهای مالی و پولی داخلی و خارجی دست پیدا كند و تكیه گاه مطمئن صادركنندگان ایرانی باشد. تبدیل شدن به اگزیم بانك برتر به معنای این است كه این بانك می تواند به طور همزمان به بحث صادرات و واردات در خدمت صادرات وارد شود. اگزیم مخفف صادرات و واردات است كه اگزیم بانك به بانك‌های تخصصی و توسعه‌ای اطلاق می‌شود كه منابع مالی و سرمایه آنها را دولت‌ها تامین می كنند و در پی جمع‌آوری سپرده مردمی و كسب سود مانند بانك‌های تجاری نیستند بلكه هدف اصلی آنها حمایت از صادرات كشورشان در اقصی نقاط جهان است.

در شرایط اقتصاد مقاومتی كه به دلیل تحریم های موجود واردكنندگان برای وارادات كالای اولیه و مورد نیاز برای ورود به چرخه صادرات با مشكلاتی مواجه هستند بازتعریف نقش فعلی بانك توسعه صادرات و توجه بیشتر به ماموریت غایی آن به عنوان اگزیم بانك برتر خاورمیانه و شمال آفریقا ضرورتی دو چندان دارد تا این بانك به طور همزمان در خدمت صادرات و واردات در خدمت صادرات قرار گیرد.

علاوه بر بازتعریف نقش بانك توسعه صادرات در چرخه صادرات كشور با هدف كاهش هزینه های تولید و صادرات در كشور در شرایط اقتصاد مقاومتی این بانك با اتخاذ رویكردهای چندجانبه در قالب امضای تفاهم‌نامه‌ها و عقد قرارداد عاملیت با سازمان ها و نهاد های مختلف امضا كرده است كه اجرایی شدن این تفاهم‌نامه ها و بالفعل شدن پتانسیل های به وجود آمده ضرورت فراوانی در تسهیل شرایط برای صادرات كالا و خدمات در بخش های ذیربط دارد. برخی از مهم ترین این تفاهم نامه ها و قرارداد های همكاری به شرح زیر هستند:

بانك توسعه صادرات ایران در ‌سال اخیر با شركت هایی كه تولید صادرات محور دارند وارد همكاری و مشاركت برای سرمایه‌گذاری شده و بر این اساس پنج میلیارد یورو برای تأمین مالی طرح های صادراتی زود بازده نفت، گاز و پتروشیمی اختصاص داده است.

در این خصوص تفاهم نامه ای با مجموعه ای از وزارت نفت امضاء شده است كه این بانك به منظور تأمین قسمتی از نیاز های پولی و مالی شركت صندوق بازنشستگی صنعت نفت با اعطای تسهیلات، سرمایه گذاری و تأمین مالی پروژه های بلند مدت در قالب روشهایی از قبیل خرید، مشاركت و بیع متقابل حمایت می نماید.

اختصاص 2 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی برای بانك توسعه صادرات

با امضای قرارداد میان بانك توسعه صادرات و صندوق توسعه ملی مقرر شد 2میلیارد دلار برای حمایت از صادركنندگان در اختیار این بانك قرار گیرد. گرچه به اعتقاد صاحبنظران برای تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی باید سرمایه بانك توسعه صادرات ایران تا 5 برابرسرمایه فعلی افزایش یابد ولی منابع صندوق توسعه ملی می‌تواند کمک بسیار زیادی به توسعه صادرات كند، اگر این منابع در بانک سپرده‌گذاری می‌شد، امکان افزایش تسهیلات تا دو برابر در تلفیق با منابع داخلی بانک وجود داشت. لیكن عاملیت بانک توسعه صادرات از محل منابع صندوق توسعه ملی پاسخگوی تقاضا برای صدور خدمات‌ فنی و مهندسی نمی‌باشد.

امضای تفاهم نامه با صندوق توسعه بین المللی اوپك

از اولویت های بانك توسعه صادرات ایران در سال گذشته دست یافتن به ظرفیت‌های جدید برای تشویق صادركنندگان به حضور در بازارهای بین المللی بوده است. در حال حاضر حضور در بازارهای بین المللی علاوه بر صادركنندگان قوی و مجرب نیازمند حمایت‌كننده مالی می باشد تا صادركننده به راحتی بتواند در مناقصات بین المللی برنده شود. بانك توسعه صادرات بدین منظور یادداشت تفاهم همكاری با صندوق توسعه بین المللی اوپك برای تامین مالی اجرای پرو‍ژه ها در كشورهای كمتر توسعه یافته امضاء كرده است.

بانك توسعه صادرات ایران در این یادداشت تفاهم آمادگی خود را برای مشاركت در تامین مالی طرح های اجرایی در كشورهای بهره مند از كمك های مالی صندوق اعلام کرده است. هدف از امضای این یادداشت تفاهم، انجام پروژه های اولویت دار توسعه ای و زیربنایی در كشورهای هدف به شیوه تامین مالی مشترك است. این تفاهم نامه، زمینه ای را فراهم می كند تا امكان حضور پیمانكاران ایرانی در عرصه بین الملل افزایش یابد؛ به گونه ای كه در پروژه هایی كه بانك توسعه صادرات آن را تامین مالی خواهد كرد، حضور پیمانكاران ایرانی در آن در اولویت قرار دارد. بانك توسعه صادرات ایران طی نشست هایی با حضور پیمانكاران و فعالان عرصه صدور خدمات فنی و مهندسی در حال بررسی زمینه های اجرایی شدن این توافقنامه است.

اختصاص 100 میلیارد ریال برای حمایت از صادرات دانش بنیان

بانك توسعه صادرات برای حمایت از صادرات شركت های دانش بنیان هم در سال‌های قبل با همكاری دانشگاه شریف، صندوق پژوهش و فناوری توسعه صادرات شریف را تاسیس نمود و در سال گذشته طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن مبلغ یکصد میلیارد ریال جهت حمایت از شرکتهای دانش بنیان در اختیار صندوق پژوهش و فناوری توسعه صادرات شریف قرار می گیرد. این بانک این بار با نگاه به توسعه صادرات محصولات دانش بنیان و با هدف حمایت از شرکت­های دانش بنیانی که در مراحل ابتدایی تولید محصولات خود هستند، ارائه خط اعتباری به مبلغ یکصد میلیارد ریال به صندوق پژوهش و فناوری توسعه صادرات شریف را تصویب نمود. این مبلغ به عاملیت شعبه بلوار كشاورز كه به عنوان شعبه دانش بنیان بانک توسعه صادرات مطرح است، به صندوق تخصیص یافته و در گام­های بعدی ضمن افزایش سقف مبلغ، گستره خدمات مالی به شرکت­های دانش بنیان نیز افزایش خواهد یافت.

رتبه 147 جهانی در نسبت بازده دارایی‌ها از دید بنكر

نشریه بنكر The Banker وابسته به موسسه تایمز مالی انگلستان، در شماره ماه جولای 2012 آورده است: جایگاه بین المللی این بانك در لیگ 1000 بانك برتر جهان به لحاظ سرمایه دسته یك (Tier One Capital) در پایان سال مالی منتهی به مارس 2011 میلادی رتبه 402 ارزیابی شده و جایگاه كشوری بانك توسعه صادرات ایران در بین بانكهای ایرانی بر همین مبنا رتبه شش می باشد. همچنین نسبت بازده دارایی‌های (ROA) بانک توسعه صادرات ایران در سال میلادی گذشته برابر با 2.08 درصد بوده و بر اساس این نسبت رتبه بین‌المللی این بانک در بین هزار بانک برتر جهان 147 تعیین شده است. بررسی های موسسه اخیر حاكی از این است كه جایگاه بانك توسعه صادرات با 6308 میلیون دلار به لحاظ مجموع دارایی‌ها در پایان سال مالی منتهی به مارس2011 در بین 1000 بانك برتر جهان رتبه 800 می‌باشد. همچنین سود قبل از مالیات بانك در سال مورد گزارش 131 میلیون دلار بوده كه به نسبت سال قبل 30.9درصد رشد داشته است.

347 میلیارد ریال تسهیلات بانکی برای حمایت از صنایع دستی و گردشگری

سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری عاملیت وجود اداره شده خود را طی قراردادی به بانک توسعه صادرات ایران واگذار کرد و از این پس این بانک به سرمایه گذاران صنعت گردشگری و صنایع دستی و حفظ بناهای تاریخی تسهیلات پرداخت می کند. بر این اساس بیش از 347 میلیارد ریال برای حمایت از صنایع دستی و گردشگری در اختیار بانک توسعه صادرات ایران قرار گرفت.

این قرارداد شامل طرح های مورد نظر در حوزه ایجاد تاسیسات گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی است و پروژه‌هایی كه ماهیت تركیبی گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی را دارند می‌توانند در اولویت این قرارداد قرار خواهند داشت.

صنعت گردشگری یکی از صنایع ارز آور برای کشور است، این بانک مدتی است که تامین مالی واحدهای فعال در صنعت گردشگری را نیز به عهده گرفته و در تامین منابع مالی برای ساخت و تجهیز هتل های جدید گام های موثری برداشته است. ساخت هتل آزادی در تهران و نیز ساخت هتل فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) به عنوان مهمترین اقدام این بانک در حوزه گردشگری در سال های اخیر نام برد.

2 میلیارد دلار برای صدور تجهیزات و پروژه های آب و فاضلاب

بانك توسعه صادرات و وزرات نیرو در سال گذشته توافق نامه ای تا سقف دو میلیارد دلار برای صدور خدمات فنی و مهندسی طرح های مربوط به آب و فاضلاب امضاء کردند. بانک توسعه صادرات ایران در این توافق‌نامه آمادگی خود را برای اجرای طرح های احداث یا توسعه نیروگاه های برق آبی و اجرای پروژه های آب و فاضلاب در کشور عراق یا سایر کشورهای هدف به صورت صدور خدمات فنی و مهندسی و یا سرمایه گذاری در داخل یا خارج از کشور تا سقف 2 میلیارد دلار از محل منابع این بانک و صندوق توسعه ملی اعلام كرد. هدف از تدوین این توافق نامه، حمایت از بخش خصوصی در جهت سرمایه گذاریهای بیشتر جهت مطالعه و اجرای طرح های مربوط به آب و آبفا در کشور عراق و سایر کشورهای هدف می باشد. درحال حاضر بیش از 20 کشور دنیا از تجهیزات صادراتی و خدمات فنی و مهندسی شرکت های ایرانی فعال در حوزه آب و آبفا استفاده می کنند.

احداث 6 تصفیه خانه در6 شهر سودان

بانک توسعه صادرات ایران در قرارداد تأمین مالی ساخت شش تصفیه خانه آب در کشور سودان، توسط پیمانکاران ایرانی را امضا كرد. قرارداد تامین مالی احداث 6 تصفیه خانه به ظرفیت 320 هزار متر مکعب آب در روز مبلغ 120 میلیون دلار است و این طرح از سوی متخصصان و مهندسین ایرانی و در قالب صادرات خدمات فنی و مهندسی در شش شهر سودان اجرا می شود.

ایران خط اعتباری 200 میلیون دلاری برای سودان در نظر گرفته که تاکنون 80 میلیون دلار آن عملیاتی شده و با امضای این قرارداد، 120 میلیون دلار باقیمانده نیز اجرایی خواهد شد. یکی از اولویت های مهم توسعه ای سودان، اجرای طرح آبرسانی مذکور به ظرفیت 320 هزار متر مکعب است که برای رهایی مردم محروم از مشکل کم آبی در دست اجراست.

25 میلیون دلار برای حمایت از صادرکنندگان ایرانی به سودان

تفاهم نامه اولیه برای اعطای خط اعتباری 25 میلیون دلاری برای صادرات کالای سرمایه ای به این کشور در دیدار مدیر عامل بانک توسعه صادرات ایران با وزیر کشاوزی سودان به توافق طرفین رسید.

این خط اعتباری 25 میلیون دلاری در صورت مساعد بودن بستر همكاری های دوجانبه دو تا كشور در مرحله بعدی تا 50 میلیون دلار افزایش می یابد. دوره استفاده از خط اعتباری اختصاص داده شده به بانك كشاورزی سودان برای صادرات كالاهای سرمایه یكساله و دوره بازپرداخت آن 3 ساله طی 6 قسط متوالی است.

تسهیلات به صادر کنندگان محصولات کشاورزی بدون ارایه فاکتور

با امضای تفاهم نامه همكاری بین بانك توسعه صادرات و اتحادیه ملی محصولات كشاورزی ایران، بانک توسعه صادرات ایران، 1000 میلیارد ریال برای حمایت از صادرات محصولات کشاورزی ایران اختصاص داد. برخی از كشورها، زمین و آب و هوای مساعدی دارند اما علم و دانش و تجهیزات كشاورزی آن‌را ندارند لذا در قالب صدور خدمات فنی و مهندسی این امكان وجود دارد كه فعالان عرصه كشاورزی نیز به این سمت روی آورند و از تسهیلات بانك توسعه صادرات بهره مند شوند.

این تفاهم نامه با سه هدف، حضور موثر در بازارهای جهانی، حمایت از سرمایه گذاری صادراتی و ایجاد و تثبیت اشتغال در بخش كشاورزی به امضاء و توافق طرفین رسیده است. بر اساس این تفاهم‌نامه بانك توسعه صادرات ایران، تسهیلات لازم برای سرمایه در گردش واحدهای تولیدی و تجاری صادراتی فعال در بخش كشاورزی را برعهده خواهد گرفت.همچنین بانك توسعه صادرات ایران تعهد كرده است: خرید وسایل حمل و نقل باری، احداث واحدهای جدید تولیدی و یا توسعه و نوسازی این واحدها در خارج از كشور كه منجر به تولید كالا و یا خدمات قابل صدور باشد را تامین‌مالی كند.

در مقابل نیز اتحادیه ملی محصولات كشاورزی نسبت به معرفی شركت‌های صادراتی، ظرفیت‌سنجی و تظارت بر اجرای طرح‌های صادراتی با بانك توسعه صادرات ایران همكاری می‌نماید. بررسی امكان یا عدم امكان ارائه پیش‌فاكتور توسط تولیدكنندگان و صادركنندگان محصولات كشاورزی بر اساس این تفاهم‌نامه به اتحادیه ملی صادركنندگان محصولات كشاورزی سپرده شده است.

امضای تفاهم نامه با صادركنندگان طلا و جواهر

در سال گذشته به موجب تفاهم‌نامه‌ای میان بانك توسعه صادرات ایران و اتحادیه تولیدكنندگان و صادركنندگان صنعت طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی، تولیدکنندگان و صادرکنندگان این صنعت می توانند با معرفی‌نامه اتحادیه از تسهیلات بانک توسعه صادرات ایران استفاده کنند. اعضای اتحادیه می توانند برای واردات مواد اولیه از تسهیلات بانك توسعه صادرات ایران استفاده كنند تا سهم بیشتری از بازار جهانی را به‌دست آورند. بر اساس این تفاهم‌نامه، بانك توسعه صادرات تلاش می‌نماید پس از ارزیابی كیفیت اعتباری مشتری و تعیین حدود اعتباری آن، در صورت تصویب، نسبت به اعطای تسهیلات طلا در چارچوب ضوابط و مقررات حاكم بر عملیات بانكی كشور اقدام نماید.بخش صنعت طلاو جواهر مجموعه‌ای است كه سرمایه‌گذاری در آن همیشه به‌صرفه است.

بانک توسعه صادرات ایران، ایزو 10004 گرفت

در تیرماه 1391 بانک توسعه صادرات ایران، موفق به دریافت استاندارد ایزو 10004 در زمینه رضایتمندی مشتریان به تشخیص موسسه ACS بریتانیا شد. این گواهینامه بین المللی كه تحت نظر اتحادیه اروپاست، به سازمان‌هایی كه با روش سیستماتیك به ارزیابی رضایت مشتریان پرداخته و فرآیند رسیدگی به شکایات مشتریان را مدیریت می كنند تعلق می گیرد.

سخن آخر

نقش ممتاز بانك توسعه صادرات ایران در اعطای تسهیلات اعتباری به بخش صادرات خصوصا فعالیت‌های توسعه‌ای و انساندوستانه در سایر كشورها، كه با كمترین هزینه‌های تامین مالی توسط این بانك انجام می‌شود همواره از سوی صادركنندگان و صاحبنظران اقتصادی اشاره شده كه این خود نشان دهنده جایگاه توسعه­ای بانك توسعه صادرات ایران و نقش ارزنده آن در توسعه صادرات كشور است.

علیرغم مشكلاتی كه صادركنندگان ایرانی و بانك‌های كشور در ارتباطات مالی خود با برخی از كشورها دارند اما مسئولان بانك توسعه صادرات با برنامه ریزی ها و راهكارهای مختلف توانسته‌اند تا فرصت های جدیدی را خلق كرده و به گسترش و تنوع خدمات و تسهیلات خود بپردازند، به گونه ای كه توانسته است با جلب اعتماد صادركنندگان ایرانی و كسب اعتباری كه نزد كشورها و بانك های خارجی به دست آورده، راه را برای حضور ایران در بازارهای جهانی فراهم نماید. در این خصوص دو نكته مهم اشاره می‌شود:

اول اینكه بانك توسعه صادرات ایران نقش اسپانسری خود در صدور خدمات فنی و مهندسی را گسترش می‌دهد. ثانیا لزوم تجدید نظر در قوانین بانك‌های تجاری و تخصصی در این دوران بیش از گذشته احساس می‌شود. چرا كه بانك توسعه صادرات ایران در پی جامعه عمل پوشاندن به یك هدف ملی است نه در پی كسب سود. بنابراین باید راهكاری اندیشیده شود تا قوانین به‌گونه‌ای باشد كه انتظارات از بانك‌های تخصصی و بانك‌های تجاری تفكیك شود.

امیداست بانك توسعه صادرات در سال‌های پیش رو بتواند بیش از گذشته با همكاری نهادهای مالی بین‌المللی در مراودات تجاری با سایر كشورهای جهان نقش به‌سزائی را ایفا ‌نماید.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز