خبرگزاری کار ایران

مهدی مطهرنیا در گفتگو با ایلنا؛

احزاب زمینه‌ساز شایسته‌سالاری در کشور هستند

احزاب زمینه‌ساز شایسته‌سالاری در کشور هستند
کد خبر : ۳۹۵۶۱

احزاب در اروپا نه جناح‌ها و گروه‌های محفلی بلکه به معنای دقیق کلمه دولت در سایه هستند، به همین دلیل حتی اگر دولت حاکم برخاسته از حزب آن‌ها نیست ولی وزرایی از آن حزب در دولت فعالند.

یک کار‌شناس مسایل بین الملل در ارتباط با جایگاه احزاب در کشورهای اروپایی گفت: امروز اروپا مجموعه‌ای در هم تنیده از ۲۷ کشور با هویت‌های متفاوت است که در صدد ایجاد یک هویت مشترک در چارچوب اتحادیه اروپا است.

مهدی مطهرنیا در گفتگو با خبرنگار ایلنا با ذکر دیدگاه هارولد لاسکی نظزیه‌پرداز سیاسی در مورد احزاب، اظهار داشت: ظهور احزاب طبیعی و الزامی است و احزاب به دنبال قدرت هستند و به قول نظریه پردازان، احزاب خانه قدرت سیاسی هستند.

وی ادامه داد: احزاب سیاسی می‌توانند مباحثی را مطرح کنند که اساسا نقش تعیین کننده‌ای داشته باشد. اولین کارکرد حزب نقد است که این ویژگی در میان احزاب اروپایی به ویژه انگلیس پررنگ است و موجب می‌شود احزاب به عنوان دولت سایه همواره وجود داشته باشند.

وی افزود: احزاب در اروپا نه جناح‌ها و گروه‌های محفلی بلکه به معنای دقیق کلمه دولت در سایه هستند، به همین دلیل حتی اگر دولت حاکم برخاسته از حزب آن‌ها نیست ولی وزرایی از آن حزب در دولت فعالند. احزاب در اروپا آنقدر قوی هستند که بهترین و منزه‌ترین دولت اگر بدون وابستگی به احزاب انتخاب شده باشد نمی‌تواند به نظر و گرایش‌های احزاب بی‌توجه باشد.

مطهر نیا ادامه داد: دومین کارکرد احزاب در کشورهای اروپایی نقش آن‌ها در تعیین سرنوشت انتخابات‌ است. ما شاهدیم در انتخابات‌های گوناگون در نظام‌های متفاوت پرزیدنتیسم و پارلمانیسم نقش احزاب چقدر پر رنگ است و در اروپایی که یکپارچگی و وحدت کلمه امری دشوار است احزاب می‌تواند تا حد زیادی تکثر آرا و تنوع اندیشه‌ها را ساماندهی کند.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: احزاب می‌توانند حلقه اتصال تکثر و تنوع دیدگاه‌های مختلف فرهنگی، سیاسی و اقتصادی گروه‌های گوناگون در کشورهای مختلف باشند.

وی اظهار داشت: احزاب می‌توانند دسترسی مردم به کنشگران سیاسی فعال را میسر کنند و از این طریق افراد مطلوب و تاثیر گذار وارد نهاد‌های تصمیم گیری شده و شایسته سالاری را ترویج کنند.

این کار‌شناس مسایل بین الملل گفت: اگر بپذیریم اتحادیه اروپا در وصعیت فعلی متکی بر سیستم پارلمانی است باید بگوئیم احزاب دولت را در مقابل رای دهندگان ملزم به پاسخ گویی می‌کنند.

مطهرنیا اضافه کرد: اگر مردم احساس کنند دولت و حزب متبوع او در داخل کشور درست عمل نکرده و به وعده‌های خود وفادار نبوده است، می‌تواند به احزاب مخالف دولت مراجعه کنند و به آن‌ها رای دهند. به این ترتیب احزاب پلی میان شهروندان و دولت هستند.

نقش احزاب کارگری غیرقابل انکار است

مطهرنیا با اشاره به نقش احزاب کارگری در کشورهای اروپایی تصریح کرد: احزاب کارگری در اروپا رویکردهای سوسیالیستی را دنبال می‌کنند ولی درصد بالایی از جامعه کارگری به نمایندگان احزاب محافظه کار و راست رای می‌دادند در صورتی که قشر مرفه اروپا به نمایندگان چپ رای می‌دادند اما با توجه به جمعیت جامعه کارگری به جامعه مرفه اروپایی، نظر کارگران غالب بوده است.

این استاد دانشگاه به علت این رویکرد اشاره کرد و اظهار داشت: احزاب چپ در اروپا رویکردهای لیبرال سوسیالیستی نشان می‌دهند و از این جهت همواره در برهه‌ بحران‌های اقتصادی و بحران‌های ناشی از تحرکات نظامی در دیگر کشور‌ها، فرصت مناسبی برای عرض اندام پیدا کرده اند. ولی باورهای دموکراتیک این احزاب به عنوان یک اصل در قوانین اساسی مورد توجه قرار می‌گیرد.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز