معتضد:
افکار میرزا به هیچ مکتب انحرافی نمیچسبد
مورخ و پژوهشگر کشور گفت: تمام افکار میرزا اسلامی و وطنخواهی بود و به آن هیچ نام و مکتب انحرافی نمیچسبد.
ایلنا - رشت: مورخ و پژوهشگر کشور گفت: تمام افکار میرزا اسلامی و وطنخواهی بود و به آن هیچ نام و مکتب انحرافی نمیچسبد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، خسرو معتضد در نخستین کنگره میرزا کوچک خان با اشاره به اینکه گیلان در زمان میرزا کوچک خان مستعمره روسیه بود، اظهار کرد: این امر نباید فراموش شود.
وی با بیان اینکه ایران طبق قرارداد 1907 فروخته شده بود، افزود: میرزا تنها با رضا خان مبارزه نکرد بلکه با چهار کشور جنگید.
این مورخ گفت: مبارزه با استبداد داخلی مرحله نخست مبارزات میرزا کوچک خان بود و پیوستن به مشروطه و مبارزه با قدرتهای استعمارگر خارجی از دیگر مراحل زندگی میرزا است.
وی روحیه پرشور میرزا را مهمترین عامل برای مقابله با استبداد خواند و ادامه داد: میرزا در برابر اهداف روسها در کشور بیتفاوت نبود و برای نجات میهن به پا خواست.
به گفته معتضد، میرزا کسی است که دشمنان نیز از او تعریف میکنند؛ به طوری که طبق گفته یک ژنرال انگلیسی، به دامان میرزا هیچ چیزی مانند رشوه، زورگویی و... نمیچسبد.
وی، برخی از منابع گم شده معرفی میرزا را برشمرد و خاطرنشان کرد: کتاب ایران در جنگ بزرگ، نوشتههای ژنرال دانسترویل، ایرانی که من میشناختم، یادگار عمر، خاطرات سرهنگ صادق ادبی، پیش به سوی شرق، سردار جنگل، اوضاع اقتصادی ایران، بررسی وضعیت کارگران در باکو و... از جمله مهمترین منابع معتبر برای شناخت شخصیت واقعی میرزا کوچک خان جنگلی است.
این پژوهشگر حوزه جنگل، با بیان اینکه میرزا کوچک خان به موقع موضع و اهداف دشمن در گیلان را شناسایی و در برابر آن ایستادگی کرد، یادآور شد: میرزا کوچک خان علاقههای مذهبی داشت و استخاره میکرد و با خدای خود خلوت داشت.
وی کتابهای خاطرات دیوان بیگی، سفرنامه ظهیردوله، کتاب ارمنستان، آذربایجان، گرجستان از استبداد تا استقلال، قیام جنگل، نهضت جنگل و معینالرعای کوشک درهای را از دیگر منابع موجود برای محققان و دانشجویان معرفی کرد.
معتضد، با بیان اینکه میرزا شعار ایران را برای ایران سر میداد، خاطرنشان کرد: میرزا از همکاری با دولت عثمانی سر باز زد و علیه پانتورانیسم وارد جنگ شد.