مادران شیرده، وعدههای غذایی را حذف نکنند
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور تاکید کرد: مادران شیرده باید از همه گروه های غذایی به میزان نیاز مصرف کنند و به هیچ عنوان وعده های غذایی را حذف نکنند. همچنین همراه با وعده های غذایی از گروه لبنیات کم چرب (شیر، ماست و دوغ کم نمک) استفاده شود.
به گزارش ایلنا، جلال الدین میرزای رزاز با بیان اینکه عوامل متعددی بر موفقیت در شیردهی موثر هستند، گفت: مادران باید با آمادگی وارد دوره بارداری و شیردهی شوند و تغذیه مناسب در دوران قبل بارداری و دوران بارداری را داشته باشند. با وزن گیری مناسب دوران بارداری را به پایان برسانند.
وی افزود: بلافاصله پس از زایمان تماس پوستی با نوزاد برقرار شود و شیردهی را طی ساعت اول تولد آغاز کنند. به منظور حل مشکلاتی که در هنگام شیردهی ممکن است پیش آید از مشاورههای به هنگام و کارآمد برخوردار باشند. بارداریِ با برنامه و کاهش حاملگیهای ناخواسته یکی از مهمترین پیش شرطهای موفقیت در شیردهی است.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور درباره آموزش صحیح شیردهی بیان داشت: مادران باید دانش کافی درباره مزایای تغذیه با شیر مادر و نحوه شیردهی داشته باشند. آموزش شیردهی بعد از زایمان و اختصاص وقت کافی برای مادر و آموزش جنبههای عملی تغذیه با شیر مادر توسط کارکنان بیمارستان نقش بسیار مهمی دارد. پرستاران و ماماهای آموزش دیده باید شیردهی مادر و وضعیت نوزاد هنگام دریافت شیر را ارزیابی کنند. همچنین باید مطمئن شوند که مادر در روش دوشیدن شیر با دست، مهارت کافی پیدا کرده است. اگر طی یکی دو هفته اول، نوزاد قادر به مکیدن سینه مادر نیست، شیر باید با رعایت بهداشت دوشیده شود و با قاشق به شیرخوار داده شود.
رزاز در ادامه گفت: اگر بعد از تولد در شیردهی تاخیر شود و سینهها به طور مکرر تخلیه نشود، چون شیردهی زمان بندی شده است و بر مبنای تقاضای شیرخوار نیست، سینهها ممکن است متورم و دردناک شوند. اگر شیرخوار به خوبی سینه مادر را نمیگیرد، مادر باید به او کمک کند زیرا برخی اوقات شیرخوار در موقعیتی متفاوت، سینه مادر را بهتر میگیرد.
بنابر اعلام روابط عمومی انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، وی با اشاره به اینکه مادران در دوران شیردهی باید به این نکته توجه کنند که نیاز به دریافت انرژی در شش ماه اول شیردهی 330 کیلوکالری و در شش ماه دوم 400 کیلوکالری افزایش می یابد، اظهار داشت: مادران شیرده باید از همه گروه های غذایی به میزان نیاز مصرف کنند و به هیچ عنوان وعده های غذایی را حذف نکنند. همراه با وعده های غذایی از گروه لبنیات کم چرب (شیر، ماست و دوغ کم نمک) استفاده شود و از گروه میوه ها و سبزی ها به مقدار کافی دریافت شود.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور افزود: در وعده های غذایی مادران شیرده از گروه گوشت ها در برنامه غذایی روزانه گنجانده و در صورت امکان در هفته یک یا دو بار ماهی مصرف شود. همچنین توصیه می شود از روغن های سرشار از اسیدهای چرب امگا – 3 مانند روغن کانولا و روغن زیتون مصرف کنند.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور مصرف مایعات در فواصل مختلف روز، پرهیز از مصرف سیگار و الکل در دوران شیردهی، عدم مصرف داروهای گیاهی بدون تجویز پزشک و پرهیز از مصرف موادغذایی حاوی کافئین مانند قهوه، نسکافه، نوشابه های سیاه و انرژی زا را از مواردی دانست که مادران شیرده نباید مصرف کنند.