خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد؛

پیشنهادات شورای شهر برای چگونگی بهره‌برداری از "کاخ ثابت پاسال"/ از ایجاد اقامتگاه بوم‌گردی تا راه‌اندازی موزه و تالار

پیشنهادات شورای شهر برای چگونگی بهره‌برداری از "کاخ ثابت پاسال"/ از ایجاد اقامتگاه بوم‌گردی تا راه‌اندازی موزه و تالار
کد خبر : ۹۴۸۴۹۲

رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران پیشنهاداتی برای چگونگی بهره‌برداری از کاخ ثابت پاسال ارائه کرد.

«حسن خلیل آبادی» رئیس کمیته میراث فرهنگی و گردشگری شورای شهر تهران در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا در خصوص رای دادگاه به حفظ کاخ ثابت پاسال گفت: این ملک جزو بناهای فاخر تهران است و با توجه به اینکه دیوان عدالت اداری حکم به نفع میراث فرهنگی صادر کرده، ‌شهرداری نیز اجازه تخریب، ‌بازسازی و یا دخل و تصرف در  آن را نخواهد داد. 

خلیل‌آبادی با تاکید بر اینکه اگر هر اقدامی در این مکان بخواهد صورت گیرد، زیر نظر میراث فرهنگی خواهد بود، افزود: اگر ملک در دست اشخاص باشد، باید مقررات میراث فرهنگی راجع به آن رعایت شود. مالک نمی‌تواند بدون نظر میراث فرهنگی دخل و تصرفی در ساختمان داشته باشد و حتی اگر بخواهد در ملک بازسازی انجام دهد، باید تمام فعالیت‌ها را با هماهنگی میراث فرهنگی پیش ببرد.

رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر ادامه داد: اگر قصد هر نوع بازسازی دارند، نخست باید تحت نظر مهندسان میراث فرهنگی نقشه تهیه و اجرایی شود و این یکی از اولین وظایفی است که مالک ملکی که ثبت میراثی می‌شود باید نسبت به آن متعهد شود. 

خلیل‌آبادی افزود: دوم اینکه معمولا اجازه تخریب و بازسازی برای این قبیل املاک صادر نمی‌شود و تغییر کاربری هم داده نمی‌شود، مگر کاربری که متضمن نگهداری و حفظ آن میراث با همه ویژگی‌هایش باشد. 

رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران افزود: اما از آنجایی که مالک نیز می‌خواهد، بهره‌برداری اقتصادی از ملک خود داشته باشد، می‌تواند با کمک میراث فرهنگی پروژه‌هایی را تعریف کند که جنبه اقتصادی داشته باشد،‌ اما در ساختمان تغییری ایجاد نکند و شهرداری نیز کمک می‌کند تا پروژه اقتصادی خود را بدون تغییر ساختمان اجرا کند. 

خلیل آبادی با اشاره به اقداماتی که می‌توان برای این ملک متصور شد، گفت: برای مثال مالک می‌تواند نسبت به ایجاد مکانی برای بوم‌گردی یا مکانی برای استراحت گردشگران، برگزاری مراسمات فرهنگی و تالارهایی که تردد زیاد در آن انجام نشود و یا به ایجاد موزه‌ای که در آن اقلام و اجناس فاخر را بتوان نمایش داد، اقدام کند و اینها از جمله اقداماتی است که می‌توان در املاک میراثی به اجرا درآورد تا هم برای مالک منفعت اقتصادی داشته باشد و هم به حفظ ملک منجر می‌شود. 

خلیل آبادی با بیان اینکه دو امکان برای یک ملک میراثی در زمینه مالکیت حادث است، تصریح کرد: یک زمان است که ملک به اشخاص به ارث می‌رسد و صاحب اولیه آن هستند، ‌اما زمانی اشخاص ملک را خریداری می‌کنند و وقتی ملکی خریداری می‌شود با ویژگی‌های خاص آن ملک اقدام به خریداری آن کرده‌است.

او تاکید کرد: هرکسی که ملک ثابت پاسال را خریده است، می‌دانسته که این ملک فاخر و میراثی است و آن را با ویژگی‌های خاص این ملک خریده است‌، در نتیجه تبعات عارض بر این ملک را نیز باید بپذیرد. 

رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران ادامه داد: اما زمانی که ملک خانوادگی و میراثی است و اجازه تخریب و بازسازی آن وجود ندارد‌، باید به آن خانواده کمک شود و میراث،‌ شهرداری و یا نهادهای دیگری که به میراث فرهنگی علاقه دارند، نسبت به خرید ملک اقدام کنند و به شیوه‌ای که مدنظر میراث فرهنگی است، از آن نگهداری کنند. 

خلیل‌آبادی در پاسخ به این سوال که مدیریت شهری باید چه رویکردی در رابطه با حفاظت املاک واجد ارزش شهر تهران داشته باشد؟ اظهار داشت: مدیریت شهری مسئول رصد ایجاد تغییرات درون ساختمان است و مجوز خرید و فروش آن تحت نظر ما انجام نمی‌شود. زمانی که ملکی ثبت میراثی می‌شود، خرید و فروش آن با میراث فرهنگی است و باید نسبت به آن اقدام کنند. اگرچه که خرید و فروش ملک میراثی نیز ایرادی ندارد و اگر کسی ملک میراثی را خریداری می‌کند به این موارد هم فکر کرده است. البته اگر وارث نتواند کاربری فرهنگی را تجهیز کند، بهتر است که نهادهای عمومی ملک را بخرند. 

خلیل‌آبادی پیشنهاد ایجاد یک گروه سه‌جانبه برای ملک ثابت پاسال را مطرح کرد و گفت: می‌توان این امکان را فراهم کرد که در قالب یک گروه سه جانبه شامل شهرداری، میراث فرهنگی و مالک طرحی برای ثابت پاسال ارائه شود که هم ساختمان آن حفظ شود، ‌هم کاربری فرهنگی پیدا کند و هم سود مالک تامین شود تا به دنبال تخریب و بازسازی نباشد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز