نقش تغذیه مناسب در آلودگی هوا
تغذیه مناسب می تواند نقش مهمی در مقابله با مخاطرات سلامتی در افرادی داشته باشد که در معرض آلودگی هوا قرار دارند.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران- راه حلهای تغذیهای میتواند نقش مهمی در مقابله با مخاطرات سلامتی در افرادی باشد که در معرض آلودگی هوا قرار دارند و همچنین مشکلات جدی دیگری در ارتباط با سلامت در پهنه جهان محسوب می شود.
مطالعات نشان می دهد هشتاد درصد جمعیت کره زمین در مناطقی با هوای آلوده زندگی می کنند .آلودگی هوا نگرانی جدی در حد جهانی بوده و انتظارمی رود مرکز توجه دولت ها و اصلاحات زیست محیطی قرار گیرد. راه حل های تغذیه ای می تواند نقش مهمی در مقابله با مخاطرات سلامتی در افرادی باشد که در معرض آلودگی هوا قرار دارند و نیز مشکلات جدی دیگری در ارتباط با سلامت در پهنه جهان محسوب می شود. مواد آلوده کننده هوا شامل منوکسیدکربن ، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن دار، هیدروکربن های سوخته نشده ، ذرات ریز معلق ، برمید سرب ، سایر ترکیبات سربی و ..... می باشد. ازجمله گروه های در معرض خطر در آلودگی هوا کودکان ، سالمندان ، مادران باردار و مبتلایان به بیماری های قلبی، ریوی است که بیشتر از افراد دیگر آسیب می بینند و باید امکانات لازم برای حفظ سلامت آن ها مهیا گردد، بنابر این لازم است برای مقابله با آلودگی ها و حفظ سلامت اعضای خانواده با برخی از موارد تغذیه ای آشنا شویم .
آلاینده های موجود در هوا با حمله به سلول های بدن عوارض نامطلوبی را بجا می گذارند. در حالت عادی ، سیستم دفاعی بدن ، سلول ها را از کلیه آسیب های بیرونی محافظت می کند. اما عوامــل مخرب محیطی مثل اشعه ماوراء بنفش ، الکل و آلودگی های محیط باعث می شود بدن نتواند مبارزه کند، در نتیجه ساختمان و عمل سلول های بدن توسط رادیکال های آزاد تخریب می شود.
در مقابل آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که مانع عملکرد رادیکال های آزاد گردیده و مانع از تخریب ســلول های حیاتی بدن می شوند. مصرف بیشترآنتی اکسیدان ها زمینه ای رافراهم می کنند که بدن به راحتی رادیکال های آزاد مضر را از بین ببرد. منابع غذایی آنتی اکسیدانی عیارتند از : ویتامین های C ، کارتنوئیدها، سلنیوم و پلی فنل ها. منابع مهم ویتامین C عبارتند از: مرکبات ، فلفل سبز، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگی، سبزیجات برگی شکل سبز ( سبزی خوردن )، اسفناج، کیوی، طالبی، توت فرنگی و سیب زمینی توصیه می شود که تاحد امکان به صورت خام و تازه مصرف شوند.
بنا بر اعلام ایفدانا، منابع مهم ویتامین E عیارتند از : روغن سویا ، روغن آفتابگردان ، جوانه گندم و سایر روغن های گیاهی، انواع مغزها، روغن ماهی. کارتنوئیدها در گوجه فرنگی، هویج، کدو حلوایی و سلنیوم در مغزهای خوراکی یافت می شوند. مصرف چای سبز بدلیل داشتن مقدار قابل توجهی آنتی اکسیدان ، ایمنی بدن را بالا برده و نوشیدن آن باعث آرامش ، رفع التهاب و حساسیت دستگاه تنفس می شود.