رفتوآمدهای علمی؛ موتور حرکت فعالیتهای تحقیقاتی مشترک بینالمللی
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دیدار دکتر سعد جواد قندیل، سفیر جمهوری عراق در تهران با وی، رشد علم و فناوری در ایران را نشاندهنده اعتبار بالای فعالیتهای آنان در مجامع علمی دانست و تاکید کرد: رفتوآمدهای علمی شناخت بین دانشگاهها و مراکز علمی را بیشتر میکند و موتور حرکت فعالیتهای تحقیقاتی مشترک خواهد شد.
به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، غلامی در این دیدار، با اشاره به ارتباطات نزدیک بین ایران و عراق، گفت: امروزه ما در تمام زمینهها این نزدیکی را احساس کرده و مسائل عراق را مسئله خودمان میدانیم و نسبت به برقراری ارتباط در تمام حوزهها ازجمله حوزه علوم و فناوری آمادگی داریم.
وی بابیان اینکه در حال حاضر دانشگاههای ایرانی ازنظر علمی جایگاه مطلوبی در دنیا دارند و به لحاظ تولید علم نیز پیشرفتهای خوبی حاصلشده است، افزود: رشد علم در ایران، نشاندهنده بهروز بودن اطلاعات اساتید و اعتبار بالای فعالیتهای آنان در مجامع علمی است و ازنظر تربیت نیروی انسانی تحصیلکرده نیز، فارغالتحصیلان دانشگاهی در دنیا، به لحاظ سواد علمی از جایگاه قابلتوجهی برخوردار هستند.
وزیر علوم، همچنین به ضرورتهای موجود در جامعه ایران و ایجاد محدودیت از سوی کشورهای استکباری اشاره کرد و گفت: در شرایط فعلی، دانشگاههای ما بیشتر به سمت تبدیل دانش به فناوری و استفاده از یافتههای علمی برای حل مشکلات و پیشرفت کشور حرکت کردهاند و تجربههای خوبی درزمینهٔ ایجاد مراکز رشد و فناوری، واحدهای علمی و شکلگیری شرکتهای دانشبنیان و استارتاپهای مؤثر در زمینههای انتقال تکنولوژی کسب شده است.
غلامی همچنین از آمادگی وزارت علوم جهت افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان خارجی و گسترش همکاریهای علمی بینالمللی خبر داد و اظهار داشت: باعث خرسندی است که در حال حاضر میزبان تعداد قابلتوجهی از دانشجویان عراقی در کشور ایران هستیم. امیدواریم بتوانیم آموزشهای لازم را به آنها ارائه دهیم.
وی مبادله استاد بین دانشگاههای بین دو کشور را گامی مؤثر در تبادل و گسترش علم و تکنولوژی دانست و خاطرنشان کرد: رفتوآمدهای علمی شناخت بین دانشگاهها و مراکز علمی را بیشتر میکند و موتور حرکت فعالیتهای تحقیقاتی مشترک خواهد شد.
وزیر علوم با اشاره به همکاری علمی بینالمللی در سطوح مختلف، تصریح کرد: همکاریهای علمی بینالمللی در بخشهای دیگر نیز میتواند با برنامهریزی صورت گیرد. به طوریکه میتوان پارکهای علم و فناوری را هم در کنار دانشگاهها و سایر مراکز علمی، معرفی کرد و از ظرفیتهای علمی دو کشور برای رفع نیاز آن و کشورهای منطقه بهره گیریم.
غلامی تأکید کرد: دانشگاههای ایران برای تصمیمگیری درخصوص همکاری با بخشهای مختلف خودشان مستقلاً تصمیم میگیرند اما برای ارائه همکاریهای مشترک و قوی، هماهنگیهای لازم باید در وزارت علوم ایران و عراق صورت گیرد تا برنامهها از طرف دولتها حمایت شوند.
وی همچنین به توزیع بورسیهها اشاره کرد و گفت: امیدواریم تا در این زمینه به دانشجویان عراقی توجه بیشتری کنیم و دانشجویان تحصیلات تکمیلی را نیز در بورسیهها بگنجانیم.
وزیر علوم در پایان بر لزوم برنامهریزی همکاریها در جهت ارتباط بیشتر و شناخت دانشگاههای دو کشور و رفتوآمد اساتید و دانشجویان تأکید کرد و اظهار داشت: امیدواریم با علایق موجود در آینده نزدیک شاهد همکاریهای تحقیقاتی بین محققان دو کشور و حل مسائل منطقه و ارتقای علمی کشورهای اسلامی باشیم.
در ادامه، سعد جواد قندیل سفیر عراق در تهران این دیدار را فرصتی برای پیشرفت علمی دو کشور دانست و گفت: روابط بین ایران و عراق، از گذشته بسیار عمیق و ریشهای بوده است و اکنون نیز این رابطه از حد همجواری فراتر رفته و شکلی برادرانه دارد.
وی با تأکید بر اهمیت کشور ایران برای عراق، افزود: در حال حاضر بیشترین میزان دانشجویان عراقی در ایران تحصیل میکنند که این امر مصداق روابط مؤثر بین دو کشور است.
قندیل، لازمه اجرای اهداف مشترک را هماهنگی عنوان کرد و اظهار داشت: توازن و مشارکت بین دو کشور سبب افزایش تعاملات علمی و گسترش فناوری خواهد شد. البته این امر تنها به همکاری دو وزارتخانه محدود نمیشود بلکه باید بین سفارت عراق با وزارت علوم و دانشگاههای ایران نیز صورت گیرد.
سفیر جمهوری عراق در تهران همچنین به بیان چهار نکته از مسائل دانشجویان عراقی در ایران پرداخت و مطرح کرد: امروزه یکی از مسائل دانشجویان، عدم تصمیمگیری و توقف روند بسیاری از بورسهای تحصیلی ارائه شده از سوی دانشگاههای ایران است.
قندیل افزود: مسئله دیگر مربوط به نحوه ارتباط سفارت عراق با وزارت علوم ایران است که از طریق وزارت خارجه صورت میگیرد و این حلقه اضافهای است که سبب تأخیر در امور میشود و درخواست داریم ارتباطات بهصورت مستقیم و بدون واسطه صورت گیرد.
وی بروکراسی اداری، دریافت هزینههای تحصیل دانشجویان عراقی توسط دانشگاهها با دلار آمریکایی را ازجمله مسائل دیگر دانشجویان نام برد و رفع آنها را خواستار شد.
همچنین دکتر حسین سالار آملی، قائممقام وزیر علوم در امور بینالملل و رئیس مرکز همکاریهای علمی و بینالمللی از سفر به بغداد طی دو ماه آینده با در نظرگیری چند سیاست و کارگروه ازجمله فرصت مطالعاتی دانشجویان، کمیته مشترک فعالیتهای علمی، پژوهش و توسعه فناوری ازجمله مرکز رشد، زبان و ادبیات ایرانشناسی در دانشگاههای عراق و تدریس مباحث عراقی در دانشگاههای ایران خبر داد.
شمار زیادی از دانشجویان خارجی دانشگاههای ایران، عراقی هستند
عبدالحمید علیزاده، مدیرکل امور دانشجویان غیر ایرانی نیز در این دیدار به ارائه گزارشی از تعداد دانشجویان عراقی در کشور پرداخت و گفت: امروزه شمار زیادی از دانشجویان خارجی دانشگاههای کشور را دانشجویان عراقی تشکیل میدهند و میتوان گفت که این تقاضا برای تحصیل، متناسب با قابلیتهای دانشگاههای کشور است.
وی از بهبود زمینههای تحصیل دانشجویان عراقی طی دوسال گذشته خبر داد و افزود: به دلیل حذف بسیاری از مناطق جغرافیایی ممنوعه و تحصیل این دانشجویان در سراسر کشور، حذف ممنوعیت بسیاری از رشتههای تحصیلی برای دانشجویان عراقی، استقرار بخشی از خدمات حوزه وزارت علوم در دانشگاههایی که بیشترین دانشجویان عراقی را دارند ازجمله فردوسی مشهد، ارائه کلیه خدمات کنسولی به این دانشجویان بهصورت کاملاً مستقل و ایجاد سامانه سافره برای آنها، شرایط برای دانشجویان خارجی ازجمله عراقیها بسیار مساعدتر از گذشته شده است.