در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
هدایت تحصیلی ۲۸۰ هزار دانشآموز در سال/ استقبال دانشآموزان از رشتههای فنی و حرفهای و علوم انسانی
مدیر کل امور تربیتی و مشاوره آموزش و پرورش با اشاره به استقبال دانشآموزان در هدایت تحصیلی از رشتههای مهارتی گفت: تاکنون رشتههای فنی و حرفهای، کاردانش و علوم انسانی با استقبال بیشتری از سوی دانشآموزان رو به رو شدهاند.
مسعود شکوهی (مدیر کل امور تربیتی و مشاوره آموزش و پرورش) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره هدایت تحصیلی دانشآموزان گفت: در حال حاضر برای انجام هدایت تحصیلی نمون برگ شماره ۶ و نمون برگ شماره ۷ دانشآموزان را ارائه کردهایم که دانش آموزان و اولیا میتوانند، مراجعه کنند. این نمون برگها ویژه دانشآموزان پایه نهم و دانشآموزانی است که میخواهند انتخاب رشته تحصیلیشان را انجام دهند از این جهت این نمون برگها در مدارس قابل دسترس دانشآموزان است.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۶۴۰ منطقه آموزشی این اقدام را انجام دادهاند و تعداد اندکی از شهرستانها کارهای هدایت تحصیلی دانشآموزانشان باقی مانده که آن هم بخاطر مشکلات موجود در سامانه مدارس است. بالغ بر ۲۵ هزار مدرسه ما در مقطع متوسطه اول هدایت تحصیلی را برای دانشآموزان انجام میدهند و گزارش ما تا الان حاکی از آن است که بیش از ۲۸۰ هزار دانشآموز به مدارس مراجعه و نمون برگهای خود را دریافت کردهاند تا انتخاب رشتههایشان را در مدارس متوسطه دوم انجام دهند.
مدیر کل امور تربیتی و مشاوره آموزش و پرورش درباره محتویات نمون برگها گفت: نمون برگ شماره ۶ درباره بررسی و راهنماییهای مشاورین و نمون برگ شماره ۷ نیز درباره عملکرد تحصیلی دانش آموزان است.
شکوهی در خصوص توصیه به دانشآموزان جهت انجام هدایت تحصیلی گفت: توصیه من به دانشآموزان و خانوادههای آنها این است که نمون برگها را به دقت بررسی کنند و به مشورتی که مشاور ما در مدرسه ارائه میدهد، توجه داشته باشند و فارغ از فضای هیجانی، احساسی یا متاثر از خانواده و حتی دوستان تصمیم بگیرند و یک نگاه واقعگرایانهای نسبت به این مساله داشته باشند، زیرا هدایت تحصیلی یکی از نکات بسیار مهم در سرنوشت دانشآموزان است. طبیعی است که باید این انتخاب کاملا آگاهانه و منطقی باشد تا دانشآموز در آینده خود با مشکل مواجه نشوند.
وی ادامه داد: از این جهت نمون برگ شماره ۶ که شامل بررسیهای مشاورهای است با تلاش و حساسیت همکاران من تهیه شده تا دانشآموزان سعی کنند بر اساس آن اولویتهایی که در نظر گرفته شده، انتخاب رشتهشان را انجام دهند و خدایی نکرده با اکراه، اجبار و یا خارج از اراده خود دانشآموز انتخاب رشته صورت نگیرد.
مدیر کل امور تربیتی و مشاوره آموزش و پرورش در پاسخ به این سوال که باتوجه به نقش مهم مشاوران تحصیلی در انتخاب رشته دانشآموزان آیا پایشی شده تا عملکرد و نتیجه کار مشاوران تحصیلی و میزان موفقیت آنها در راهنمایی دانشآموزان مورد بررسی قرار بگیرد یا نه؟ گفت: در حال حاضر بازخوردی که از نتایج هدایت تحصیلی دانشآموزان دریافت کردهایم، این بود که در دو سال گذشته بیش از ۹۰ درصد کسانی که درخواست تغییر رشته داشتند، افرادی بودند که در انتخاب رشته دقت نکردند، نتایج آزمونها و بررسیهای مشاورهای را ملاک انتخاب رشته خود قرار ندادند و بیشتر به خاطر توصیه خانواده یا دوستانشان انتخاب رشته کردند. سپس در میانه راه متوجه عدم علاقه و استعداد خود شدند. این کار هزینههای زیاد مالی و معنوی را برای جامعه، خانواده و خود دانشآموز در بر خواهد داشت که بعضا غیرقابل جبران است.
شکوهی درباره اقبال دانشآموزان از رشتههای نظری در مقایسه با رشتههای مهارتی گفت: اتفاقا یکی از اهداف هدایت تحصیلی توزیع متوازن دانشآموزان در رشتههای مختلف است. این توزیع متوازن باید امکانات مناسب را هم داشته باشد. پیشتر از رشته تجربی استقبال بسیار زیادی میشد و بعضا ثبتنام دانش آموزان در این رشته از حد توان آموزش و پرورش هم خارج بود و از طرف دیگر جامعه پذیرای این تعداد دانش آموز تجربی نبود، اما با توجه به حبابی که وجود داشت، اقبال به این رشته زیاد بود. خوشبختانه از سال گذشته شیب هدایت تحصیلی دانش آموزان به سمت رشتههای فنی و حرفهای و علوم انسانی زیاد شد، اما متاسفانه هنرستانهای ما امکانات لازم را ندارند و جوابگوی نیازهای خانوادهها نیستند.
وی اضافه کرد: بهترین هدایت تحصیلی این است که دانش آموزان به سمت رشتههای مهارتی بروند تا در پایان دوره تحصیلشان در دوره متوسطه بتوانند حداقل از عهده زندگی و نیازهای خود بر بیایند.
مدیر کل امور تربیتی و مشاوره آموزش و پرورش در پاسخ به این سوال که تا الان تقاضا برای چه رشتههایی زیاد بوده است؟ گفت: تا الان رشتههای فنی و حرفهای، کاردانش و علوم انسانی با استقبال بیشتری رو به رو شدهاند.
وی با اشاره به اینکه طبق برنامه سند تحول بنیادین باید هدایت تحصیلی از ابتدایی شروع شود، گفت: همکاران ما در معاون ابتدایی هدایت تحصیلی در این زمینه ورود کردهاند و تلاششان این است که بتوانند این سند را اجرایی کنند. در این مدت کوتاه هم اتفاقات خوبی رخ داده، گرچه شاید ایراداتی هم وارد باشد.
مدیر کل امور تربیتی و مشاوره آموزش و پرورش در پایان اظهار داشت: از سال تحصیلی ۹۱_۹۲ که سند تحول بنیادین اجرایی شد، میتوان گفت تقریبا امکانات و پیش بینیهای لازم برای اجرای آن فراهم نبود، اما با این حال همکاران ما در استانها همت کردند و اقدامات خوبی رخ داد. در سال های اخیر مقطع ابتدایی تقویت شده و حتی انتخاب مدیران مدارس بر اساس شاخصهای سند تحول بوده است. همچنین همکاران ما در حوزه معاون آموزش ابتدایی که طرح تدبیر را مطرح کردند که برگرفته از سند تحول بنیادین است.