ابتکار:
شیوهنامه برنامه پنج ساله دهیاریها و شوراها در حال تدوین است
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده گفت: اگر نگاه جامع و به هم پیوسته در توسعه وجود نداشته باشد باز هم تکرار اشتباهات گذشته است و قابل توجیه نیست.
به گزارش خبرنگار ایلنا، معصومه ابتکار در سی و دومین نشسته مدیران کل امور روستایی و شورهای استانداریهای کشور صبح امروز برگزار شد، گفت: باید برنامه ریزی جامع برای توسعه روستایی وجود داشته باشد و از نمایندگان مجلس سپاسگزارم که تلاش میکنند تا اعتبارات مورد نیاز برای توسعه روستایی تخصیص داده شود.
وی ادامه داد: موضوع نگاه برنامهای در توسعه روستایی اهمیت بسیاری دارد تا جایی که اطلاع دارم شیوه نامه برنامه پنج ساله دهیاریها و شوراها در حال تدوین است.
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه توسعه روستایی از ابتدا در دستور کار دولت و نظام جمهوری اسلامی ایران بوده است، تصریح کرد: باید آسیب شناسی شود، چرا با وجود تمام هزینه هایی که در بخش روستایی شده است اما کماکان با مشکل مواجه بودهاند و مهاجرت از روستاها به شهرها صورت میگیرد.
ابتکار تصریح کرد: اگر نگاه جامع و به هم پیوسته در توسعه وجود نداشته باشد باز هم تکرار اشتباهات گذشته است و قابل توجیه نیست.
وی با بیان اینکه باید بحث پایداری توسعه در برنامهریزیها لحاظ شود گفت: باید موضوعاتی مانند مسائل فرهنگی، اجتماعی و زیست محیطی در برنامه ریزی های توسعه در کنار هم دیده شود امروزه بحثهای بسیار مهمی در دنیا تجربه شده که به ویژه در ارتباط با توسعه روستایی می تواند جوابگوی بسیاری از معضلات و مشکلاتی باشد که در حال حاضر با آن مواجه هستیم.
ابتکار خاطرنشان کرد: در حال حاضر مواجهه هستیم با شهرهایی که در حاشیه شهر های بزرگ هستند که متاسفانه جمعیت زیادی را نیز در خود جای داده اند و البته طرح هایی در وزارت مسکن و هم در وزارت کشور تحت عنوان طرح های بازآفرینی برای این برای سکونتگاههای غیررسمی مطرح شده است. اما سکونتگاه های غیررسمی عنوان جدیدی است که برای این مناطق استفاده می شود و پدیده ای است که عمدتا به دلیل مهاجرت از روستاها شکل گرفته و اخیراً با مهاجرت از استان های دیگر به این نقاط روبرو هستیم. این معضلات بسیار بزرگ است و این تردید وجود دارد که در این سکونتگاه های غیررسمی نباید اقداماتی صورت بگیرد که باعث تشویق افراد به ماندن در این مناطق شود.
وی تاکید کرد: چنانچه توسعه همه جانبه و متوازن روستایی را داشته باشیم و جاذبه های ما در روستاها افزایش پیدا کند می تواند موثر باشد البته وام هایی که در خصوص روستاها در نظر گرفته شده میتواند برای بازگشت به روستاها ایجاد جاذبه کند.
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده تصریح کرد: هر شورا و هر منطقه نیازمند دستورالعمل و برنامه خاص خود منطبق با نیازهای آن منطقه است. من معتقدم باید دستورالعمل کلی لزوماً برای همه استان ها و همه مناطق صدق نکرده و نمی تواند کارایی لازم را داشته باشد.
وی تاکید کرد: معتقدم با برنامهریزی مناسب حتی با وجود شرایط سخت و جنگ اقتصادی و روانی که آمریکا بر ما تحمیل می کند می توانیم با تمرکز بر توسعه همه جانبه و متوازن روستایی و توجه به الزامات و نیازهای توسعه همانطور که در سال های اخیر شاهد هستیم امید نوینی را در روستاها مشاهده کرده و تحرکات اقتصادی و اجتماعی مثبتی را در روستاها شاهد باشیم.
وی با بیان اینکه مسئله عدالت در کلان خود موضوع اصلی انقلاب اسلامی بوده و است تصریح کرد: تحقق عدالت در ابعاد و زمینه های مختلف یکی از جهت گیری های مجلس دولت و قوه قضائیه است عدالت ابعاد مختلفی داشته و موضوعاتی مانند عدالت حقوقی و قضایی عدالت اقتصادی عدالت سیاسی که شامل دستیابی به قدرت و تصمیم سازی است در شوراها تجلی پیدا می کند، را شامل می شود.
وی تاکید کرد: توجه به توان افزایی اعضای شوراهای روستایی می تواند بسیار موثر باشد، چنانچه شوراها توان افزایی لازم برای فعالیت و ارتقاء سطح کارایی داشته باشند قطعاً مشکلات کمتر خواهد شد در غیر این صورت با مشکلات بسیاری مواجه خواهیم بود من تقاضا می کنم به این موضوع آقای جمالی نژاد به طور خاص اهمیت داده و برای توان افزایی شوراهای روستایی برنامهریزی مشخصی داشته باشند. تا آموزش ها لازم برای مدیریت روستا را فراگیرند.
وی با تاکید بر اینکه یکی دیگر از موضوعات عدالت، عدالت در بین همه آحاد جامعه اعم از زن و مرد است گفت: در ماده ۱۰۱ قانون برنامه ششم توسعه به صراحت به موضوع عدالت جنسیتی اشاره شده است نگاه ما در موضوع عدالت جنسیتی یک نگاه برگرفته از تعالیم قرآن کریم و تعالیم دینی است. عدالت جنسیتی به این معنا است که ما در برنامهریزیها برای زنان و دسترسی آنها به خدمات توسعه باید راه های لازم را فراهم کنیم به طور مثال ما در آموزش و پرورش دختر بازمانده از تحصیل نداشته باشیم متاسفانه در مناطق مرزی بعد از آن شرایطی را داریم که به دلایل خرده فرهنگ ها گاهی اوقات دختران از تحصیلات ابتدایی نیز محروم مانده اند البته ممکن است به دلیل موضوعاتی همچون موضوعات شناسنامه یا دسترسی به محل آموزشی باعث این اتفاق شده باشد یا همین موضوعات فرهنگی. البته در ابتدای انقلاب ۳۸ درصد از دختران واجب تعلیم به مدرسه نمی رفتند اما امروز این میزان به ۴ درصد رسیده است اما بازهم ۴% برای ما بسیار است ما معتقدیم حتی یک نفر هم برای این موضوع زیاد است.
او افزود: معتقدم برنامهریزی برای این موضوع یکی از ابعاد مهم عدالت جنسیتی است. وی ادامه داد: یعنی دختران و پسران ما از فرصتهای مساوی در آموزش در همه سطوح برخوردار باشند البته بسیار شرایط بهبود پیدا کرده و تحولات خوبی را در روستاها شاهد هستیم اما هنوز این مسائل وجود دارد همچنین در عرصه بهداشت یکی از موضوعات مهم در دسترسی به خدمات بهداشتی است در ارتباط با زنان با توجه به تاکیدی که بر اساس خانواده می شود و همچنین نقش زنان در فرزند آوری تامین خدمات بهداشتی پایه و بهداشت باروری از اصول اولیه بحث عدالت است و در سطح روستایی چه دستاوردهای خوبی داشته ایم، اما همچنان مشکلات و مسائلی وجود دارد که باید برای آنها برنامهریزی صورت بگیرد و این موضوعات در نگاه عدالت جنسیتی قابل تحقق است.
وی ادامه داد: همچنین معتقدم باید آمارها بر اساس تفکیک جنس باشد و باید ببینیم ارائه خدمات در بخش های مختلف از جمله آموزش، ورزش و... بر اساس تفکیک جنسیتی چگونه است و زنان از چه وضعیتی برخوردار هستند..
وی با اشاره به حضور زنان در سطوح مختلف مدیریتی در دولت دوازدهم تصریح کرد: ۸ درصد از کل دهیاران زنان هستند و امیدواریم در این جا نیز فرصت های بیشتری برای زنان ایجاد شود و همچنین در شوراها نیز حضور زنان در شوراهای روستایی بیشتر شاهد باشیم و بتوانیم برای شاخص ۳۰ درصد که در دولت دوازدهم تعیین شده است برنامه ریزی های لازم را انجام دهیم تا در همه سطوح حضور خانم ها را در سطح برنامه ریزی ها و سیاستگذاریهای کلان شاهد باشیم.
وی با اشاره به برنامههای معاونت با وزارتخانه های مختلف در حوزه زنان گفت: حمایت از صندوق های خرد بانوان روستایی که در قالب توان افزایی صندوق ها برای ایجاد اشتغال پایدار صورت گرفته و همچنین خدمات دیگری که میتواند به توسعه متوازن روستایی کمک کند از جمله برنامه های ما با وزارت جهاد کشاورزی است.
او ادامه داد: طرح دیگری که در میان زنان روستایی نیز مورد استقبال قرار گرفته است طرح تولید محصولات استاندارد کشاورزی است که در حال حاضر این طرح نیز با تربیت تسهیلگران برای زنان روستایی در حدود دو سال است که با برای زنان روستایی اجرا می شود و بسیاری از زنان روستایی در کاهش مصرف سم و مصرف کود در تولیدات کشاورزی آموزشهای لازم را دیده و برندهای ارگانیک را تولید می کنند و این اتفاق بسیار خوبی است و این طرح در سال ۹۸ ادامه پیدا خواهد کرد.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده تصریح کرد: همچنین به طور خاص با سازمان نهضت سواد آموزی فعالیت های را شروع کرده ایم تا بتوانیم دختران بازمانده از تحصیل روستایی را با استفاده از این طرح حمایت کرده و زمینه تحصیل برای آنها را فراهم کنیم موضوع دختران بازمانده از تحصیل بسیار موضوع مهمی است و ما با جدیت این مسئله را پیگیری میکنیم خوشبختانه دستاوردهای خوبی نیز داشته و نیازمند همکاری دهیاران و شوراهای روستایی نیز در این زمینه هستیم. تا بتوانیم هم آمار دختران بازمانده از تحصیل و هم دختران ترک تحصیل کرده را کاهش دهیم متاسفانه نرخ ترک تحصیل دختران به ویژه در منطقه مرزی نیز بالاست و نگران کننده است در بعضی نقاط نیز اصلاً به نظر میرسد یک همخوانی بین ترک تحصیل دختران و آسیب ها وجود دارد و با موضوعاتی مانند خودکشی و خودسوزی ارتباط دارد و از همین رو بسیار اهمیت دارد که این موضوعات با برنامه ریزی دروس بتوانیم در سطح روستاها دنبال کرده و زمینه های امید و انگیزه بالا برای دختران روستایی را فراهم کنیم.
وی ادامه داد: از دیگر موضوعات مهم موضوع ورزش است که غالباً اینگونه مطرح می شود که زنان روستایی به دلیل فعالیتهای بدنی بسیاری که دارند نیازمند ورزش نیستند اما از موضوعات مهمی است که ما امیدواریم به شکل خاص برای این مسئله بتوانیم برنامهریزی داشته و با آموزش و پرورش در سطح مدارس و همچنین در سطح کلان تر و وسیع تر برای سلامت دختران و زنان روستایی اقدامات لازم را انجام دهیم.