پیشنهاد احمد مسجدجامعی در جلسه شورای شهر:
ساختمان کلاه فرنگی موزه پلیس شود و در اختیار شهروندان تهرانی قرار گیرد
عضو شورای شهر در جلسه امروز شورا گفت: مناسب است که ساختمان کلاه فرنگی به مناسبت روز تهران به شهروندان تهران هدیه داده شود تا پس از تعمیر و مرمت اصولی و اساسی در اختیار عموم قرار گیرد.
به گزارش ایلنا، احمد مسجدجامعی در نود و دومین جلسه شورای شهر تهران در خصوص سخنان سیدابراهیم امینی (نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران) مبنی بر آن که روز 14 مهر روزی است که تهران به عنوان دارالخلافه معرفی شد، گفت: از آنجا که مذاکرات ما ثبت و منتشر میشود برخی نکات و ایراداتی را هم آقای دکتر امینی اشاره کردند که لازم است به آنها توجه شود اما لازم است توضیحی ارائه دهم. در باره 14 مهر 1286 روز تهران باید گفت در چنین روزی تهران نه تنها دارالخلافه نشد بلکه این نام را از روی تهران برداشتند یعنی تهران شد پایتخت ایران.
عضو شورای اسلامی شهر تهران در توضیح گفته خود اظهار داشت: دارالخلافه متعلق به دوره ناصری است. حتی روزنامه وقایع اتفاقیه آن دوران را هم که ببینید ملاحظه میکنید که نوشته اخبار دارالخلافه تهران. وقایع اتفاقیه در زمان امیرکبیر منتشر میشد. یا مثلا نقشه کاملی که آن زمان کشیده شده موسوم است به نقشه عبدالغفار یا دارالخلافه ناصری.
وی ضمن طرح این پرسش که «چرا تهران دارالخلافه نامیده شد» بیان کرد: این مربوط به دورهای است که بحث خلافت اسلامی مطرح شد و این هم به دلیل شکست ایران در برابر روسها، شکست مغولان هند در برابر انگلستان و شکست عثمانی بازهم در برابر روسیه است. پس از شکستها این فکر به وجود آمد که این کشورها اگر با هم متحد شوند می توانند در برابر تجاوزات غرب از خود دفاع کنند و اینکه مرکز این کشورهای متحد کجا باشد. ناصرالدین شاه و شاه عثمانی و هندی ها هر یک پایتخت کشور خودشان را پیشنهاد دادند و در نهایت منجر به اتحادی هم نشد.
مسجدجامعی ادامه داد: در قانون اساسی مشروطیت این «دارالخلافه» را که یادآور «خلافت اسلامی» بود حذف کردند و تهران را پایتخت ایران نامیدند. یعنی کلمه «پایتخت» به جای «دارالخلافه» بکار گرفته شد و به همین روی این روز 14 مهر منشأ شکل گیری روز تهران شد.
عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر در ادامه ضمن تبریک مجدد روز تهرن گفت: امسال نسبت به دو سال گذشته روز تهران بهتر برگزار شد ازجمله اینکه همکاران شورا این روز را تبریک گفتند با این حال جای کار بیشتری هم وجود داشته و دارد.
وی افزود: به عنوان یکی از اعضای شورای شهر تهران وظیفه خود میدانم از افراد و دستگاههایی که در برگزاری روز تهران همراه ما شدند تشکر کنم. جامعه هنرمندان و فعالان فضای مجازی بسیار فعال بودند، سینماداران بلیت نیم بها در این روز به مراجعهکنندگان دادند که دیروز با خبرنگاران در جمعشان حاضر شدیم، کتابخانههای عمومی عضویت را در این روز رایگان اعلام کرد و سازمان میراث فرهنگی در این روز و به این مناسبت برنامههایی داشت و به ویژه بازدید از موزههای شهری در تهران را رایگان اعلام کردند.
مسجدجامعی در خصوص برنامههای مربوط به سازمان میراث فرهنگی گفت: ما به همراه مدیران میراث در موزه ملی برای تشکر از تلاش آنها حاضر شدیم و مدیرکل میراث تهران و سایر مدیران هم بودند. از بخش ویژه اشیاء تاریخی تهران هم بازدید کردیم.
عضو شورای شهر در ادامه افزود: از سازمان پارکها که امکان غرس درخت رایگان در فضای شهری برای هموطنان را در برابر منزل و محل کارشان فراهم کردند و همچنین از آموزش و پرورش که به این مناسبت برنامهریزی کردند که برخی از آنها اجرا شده و برخی نیز به مناسبت همزمانی روز تهران و روز کودک به طور مشترک با سازمانهای فرهنگی و هنری شهرداری انجام خواهد شد، تشکر میکنم.
وی افزود: تحرکی که امسال برخی دستگاهها و NGOها داشتند قابل تقدیر است. دیروز عکاسان از تعدادی مسیرهای گردشگری عکاسی کردند. برخی موسسات فعالیتهایی کردند که حالا اگر نام ببرم ممکن است برخی از آنها از قلم بیفتند. سازمانها و نهادهایی که تلاش کردند و برنامههایی داشتند برای برگزاری شایسته این روز، از همگی تشکر میکنم. البته ناهماهنگیهایی هم وجود داشت که برخی از آنها بواسطه نوپایی این حرکت بود و برخی نیز به دلیل مکاتباتی بود که از طریق مدیریتهای رسمی شهری انجام شده بود.
مسجدجامعی در این خصوص توضیح داد: مثلاً در برخی مکاتبات بجای روز تهران، هفته تهران و حتی 15 مهر به نام روز تهران اعلام شده و یک عدم همراهی ناشی از این موارد بود. یا در هفته تهران یک روز تعطیل را در نظر گرفته بود جدای از روز تهران که امیدواریم این ناهماهنگیها در سالهای آتی کمتر شود. میراث فرهنگی به جبران دیروز، امروز را برای بازدید رایگان از موزههای شهر اختصاص داد.
عضو شورای شهر تهران در ادامه افزود: درخواستی داشتم از سردار رحیمی که در طول سال میزبان ما هستند و ما امروز میزبانشان هستیم. عموم ما در آستانه روز تهران بازدید از یکی از مراکز نیروی انتظامی در خیابان وحدت اسلامی داشتیم که شهردار تهران و دوستان دیگر هم حاضر بودند. در آنجا یک ساختمان تاریخی ارزشمند وجود دارد که میخواهم بگویم این ساختمان به مناسبت روز تهران به شهروندان تهران هدیه داده شود تا پس از تعمیر و مرمت اصولی و اساسی در اختیار عموم قرار گیرد. شهرداری هم برای تعمیر و نوسازی آن اعلام آمادگی کرده است.
وی درباره این ساختمان گفت: بنای این ساختمان اگر مربوط به دوره قاجار نباشد قطعاً مربوط به اوایل دوره پهلوی است که میتواند بعنوان موزه نیروی انتظامی یا پلیس ماندگار شود.
مسجدجامعی در پاسخ به پرسش آقای هاشمی که پرسید آیا منظور شما همان ساختمان کلاه فرنگی است، گفت: ساختمان کلاه فرنگی خیابان شاپور (وحدت اسلامی) را عرض میکنم که با ساختمان کلاه فرنگی میدان سپاه متفاوت است.
وی در ادامه خطاب به سردار رحیمی اظهار داشت: این موضوع را مغتنم شمارید و آن را به عنوان هدیهای از طرف نیروی انتظامی به شهر تهران و شهروندان آن تلقی کنید. امیدوارم این هدیه را هم ایشان برای مردم تهران از دوره مدیریت خوب خودشان لحاظ میکنند. این را هم بگویم که شهردار تهران اعلام کرده که هم دو سردر ورودی این عمارت که ارزش تاریخی دارد و هم آن ساختمان کلاه فرنگی تعمیر و بازسازی شود.
وی در پایان گفت: امیدواریم آن کدورتی که هم که برای خبرنگاران در آنجا پیش آمده با پیگیری جنابعالی رفع شود.