رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ در گفتوگو با ایلنا:
"معتادان متجاهرِ بیمار" از سوی وزارت بهداشت و بهزیستی پذیرش نمیشوند/وجود ۲۵۰۰ کارتنخوابِ غیرمعتاد در تهران/حضور ۱۵۰ نیروی پلیس در شوش، هرندی و مولوی
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ با اعلام عدم پذیرش حدود ۴ هزار معتاد متجاهر از سوی نهادهای مسئول بدلیل ابتلا به بیماریهای خطرناک گفت: اگر معتاد متجاهری مبتلا به ایدز، هپاتیت، بیماریهای عفونی و ... باشد، باید سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت آنها را در مراکز درمانی پذیرش کرده و معالجه و درمان کنند، اما متاسفانه هیچ اقدامی انجام نمیشود و این افراد با وجود بیماریهای خطرناکی که دارند، دوباره در جامعه رها میشوند.
سرهنگ محمد بخشنده (رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره سهم اعتیاد در وقوع سرقتهای خرد گفت: حدود ۲۰ هزار معتاد متجاهر در تهران حضور دارند که از خانه، کاشانه، خانواده، جامعه و ... جدا شدهاند و به صورت کارتونخوابی در شهر تهران زندگی میکنند.
عدم پذیرش ۴ هزار معتاد متجاهر بدلیل ابتلا به بیماریهای خطرناک
وی با بیان اینکه حدود هزار و ۵۰۰ نفر از این تعداد زن هستند، خاطرنشان کرد: از این حدود ۲۰ هزار کارتنخواب بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ الی ۴ هزار نفر در مراکز بازپروی و کمپها دارای منع پذیرش هستند. این افراد شامل کسانی هستند که به انواع بیماریهای مسری و خطرناک مانند ایدز، هپاتیت، سل و بیماریهای عفونی مبتلا هستند و برخی از آنها نیز بیمار روانی، دو جنسه، معلول جسمی و حرکتی و سالخورده هستند و هیچ کمپ و مرکز نگهداری آنها را پذیرش نمیکنند و پس از جمعآوری توسط پلیس و غربالگری دوباره به سطح خیابان باز میگردند و موجب آزار و اذیت مردم میشوند.
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ با انتقاد از دیگر سازمانهای متولی در زمینه مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: مردم درخصوص نگهداری معتادان متجاهر از پلیس مطالبه دارند، در حالی که نگهداری و پذیرش این افراد بر عهده سازمان بهزیستی و با همکاری سازمانهایی چون شهرداری، وزارت بهداشت، سازمان فنی وحرفهای، کمیته امداد، وزارت کار و دانشگاههای علوم پزشکی است و این سازمانها باید در این زمینه پاسخگو باشد و از رسانهها میخواهیم از این سازمانها وضعیت رسیدگی به معتادان متجاهر را مطالبه کنند.
اگر معتاد متجاهری مبتلا به ایدز، هپاتیت، بیماریهای عفونی و ... باشد، باید وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی با حمایت بیمه سلامت آنها را در مراکز درمانی پذیرش کرده و معالجه و درمان کنند، اما متاسفانه هیچ اقدامی انجام نمیشود و این افراد با وجود بیماریهای خطرناکی که دارند، دوباره در جامعه رها میشوند.
سرهنگ بخشنده خاطرنشان کرد: ۱۶ سازمان و وزارتخانه در زمینه مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری از وقوع اعتیاد مسئولیت داشته و بودجه دریافت میکنند، آخرین سازمان در این خصوص پلیس است، اما در حال حاضر رسانهها و مردم هیچ مطالبهای در این خصوص از ۱۵ سازمان و وزارتخانه مسئول دیگر در این زمینه ندارند و همه پلیس را میشناسند.
سازمانهای مسئول دیگر به وظایف خود عمل نمیکنند
او ادامه داد: نیروهای پلیس کاملا آماده، چابک، سرحال و پرانرژی هستند و اطلاعات و اشراف کاملی نسبت به پاتوقها و معتادان و خرده فروشان مواد مخدر دارند. همچنین پلیس توانایی جمعآوری همه معتادان در ظرف مدت یک هفته را نیز دارد، اما مشکلات ما برونسازمانی است و متاسفانه خلاء قانونی و ضعفهای قانونی در این زمینه وجود دارد و قانون در بسیاری موارد بازدارنده نیست. همچنین سازمانهای دیگر به وظایف خود عمل نمیکنند.
۲۵۰۰ کارتنخواب در تهران وجود دارد، در حالی که این افراد اصلا معتاد نیستند، بلکه تنها کارتنخواب هستند و به صورت ظاهر بسیار کثیف و پلشت در تهران زندگی میکنند و سازمان بهزیستی برای این افراد نیز هیچ اقدامی انجام نداده است.
هیچ اقدامی برای کارتن خوابها انجام نمیشود
وی با تاکید بر اینکه اولویت پلیس خدمت به مردم است، ادامه داد: یکی از وظایف اصلی سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت این است که پس از اینکه معتادان متجاهر جمعآوری و برای غربالگری به مراکز منتقل میشوند، اگر فردی از بین آنها مبتلا به ایدز، هپاتیت، بیماریهای عفونی و ... باشد، باید در یک مرکز درمانی آنها را پذیرش کرده و معالجه و درمان کنند، اما متاسفانه هیچ اقدامی انجام نمیشود و این افراد با وجود بیماریهای خطرناکی که دارند، دوباره در جامعه رها میشوند.
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ خاطرنشان کرد: ۲۵۰۰ کارتنخواب در تهران وجود دارد، در حالی که این افراد اصلا معتاد نیستند، بلکه تنها کارتنخواب هستند و با ظاهر بسیار کثیف و پلشت در تهران زندگی میکنند و سازمان بهزیستی برای این افراد نیز هیچ اقدامی انجام نداده است، البته شهرداری چند گرمخانه دارد که برخی از این افراد به آنجا مراجعه میکنند، اما این گرمخانهها پاسخگوی ۲۵۰۰ کارتنخواب غیرمعتاد نیست.
در پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ توانمندی جمعآوری همه معتادان متجاهر را از سطح شهر تهران داریم، اما سوال این است، این افراد را باید به کجا منتقل کنیم؟
حضور ۵۰۰ معتاد متجاهر در محدوده راه آهن
وی با بیان اینکه به عنوان رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ اشراف کامل بر نقاط آلوده شهر تهران دارد، بیان کرد: در پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ توانمندی جمعآوری همه معتادان متجاهر و خرده فروشان را از سطح شهر تهران وجود دارد، اما سوال این است، این افراد را باید به کجا منتقل کنیم؟ در حال حاضر وضعیت خیابانهای اطراف راهآهن مطرح است که در حدود ۵۰۰ الی ۶۰۰ نفر معتاد متجاهر در آنجا حضور دارند، اگرچه ما این معتادان را جمعآوری میکنیم، اما باید جایی برای انتقال این افراد وجود داشته باشد. آیا سازمان، نهاد و کمپی آمادگی دارد، این معتادان را از پلیس تحویل بگیرد؟
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ در بخش دیگری از صحبتهایش با بیان اینکه معتاد متجاهر توانایی طراحی دزدی از بانک یا سرقت حرفهای از منازل را ندارد، تصریح کرد: قطعا این معتادان متجاهر که در خیابان حضور دارند، برای تامین مواد دلهدزدی میکنند و دزدیهایی نظیر قالپاق دزدی و سرقتهای خرد از منازل را انجام میدهند تا بتوانند مواد خود را تامین کنند و وقتی تقاضا برای مواد مخدر باشد، عرضه آن نیز وجود دارد.
پلیس مبارزه با مواد مخدر به جای اینکه بتواند بیشترین تمرکز را بر کارهای اطلاعاتی و شناسایی باندهای قاچاق مواد مخدر داشته باشد، بیشترین انرژی خود را برای جمعآوری معتادان مصرف میکند.
انهدام ۲۴ باند قاچاق مواد مخدر در ۴ ماهه نخست سال جاری
سرهنگ بخشنده در بخش دیگری از صحبتهایش با تاکید براینکه بیشترین انرژی پلیس باید برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر صرف شود، تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر برعکس شده و پلیس مبارزه با مواد مخدر به جای اینکه بتواند بیشترین تمرکز را بر کارهای اطلاعاتی و شناسایی باندهای قاچاق مواد مخدر داشته باشد، بیشترین انرژی خود را برای جمعآوری معتادان مصرف میکند.
وی با اشاره به کشفیات مواد مخدر در سال جاری گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون ۷ تن مواد مخدر کشف و ضبط شده است و بیش از ۴۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش کشفیات داشتیم. همچنین ۳۰۰ قاچاقچی مواد مخدر دستگیر شده و ۲۵ باند قاچاق مواد مخدر منهدم شدهاند.
استفاده از سگهای موادیاب در طرحهای کنترل راههای مواصلاتی
سرهنگ بخشنده همچنین در خصوص استفاده از سگهای موادیاب در کشف مواد مخدر گفت: پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا در مرکز سپکا سگهای موادیاب را آموزش میدهد و در مواقعی که مورد نیاز است با هماهنگی اکیپی از سگهای موادیاب به همراه مربیانشان برای انجام ماموریت در اختیار پلیس قرار داده میشوند و از این سگها در اجرای طرحهای کنترل راههای مواصلاتی و گشت خودروهایی که احتمال جاساز مواد دارند، استفاده میشود. با استفاده از این سگها مقادیر قابل توجهی مواد نیز کشف و ضبط شده است.
۱۴ محور مواصلاتی را در تهران کنترل میکنیم، اما قاچاق و ترانزیت مواد مخدر یک موضوع بینالمللی است و شرایط تهران نیز بسیار سخت است و امکان ایجاد ایستهای بازرسی در این ۱۴ محور مواصلاتی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه ایران در مسیر ترانزیت مواد مخدر از کشور افغانستان به اروپا قرار دارد، خاطرنشان کرد: ۱۴ محور مواصلاتی را در تهران کنترل میکنیم، اما قاچاق و ترانزیت مواد مخدر یک موضوع بینالمللی است و شرایط تهران نیز بسیار سخت است و امکان ایجاد ایستهای بازرسی در این ۱۴ محور مواصلاتی وجود ندارد و لذا باید از طریق سیستمهای الکترونیکی، مجهز و به روز کنترل شود، کشف ۷ تن مواد مخدر و انهدام ۲۴ باند قاچاق نشان میدهد که ما به صورت شبانهروزی در حال فعالیت هستیم و بیشتر محور کارهای ما برای انهدام باندهای قاچاق براساس کارهای اطلاعاتی است.
حضور ۱۵۰ نیروی پلیس در شوش، هرندی و مولوی
او همچنین در خصوص پاکسازی مناطق شوش، مولوی و هرندی نیز گفت: ۱۰۰خانه پلمپ شدهاند و تعداد بسیاری نیز شناسایی شدهاند، اما در تعدادی از این خانههای پلاک قرمز خانواده حضور دارد و تا زمانی که زن و بچه در این خانهها زندگی میکنند، ما نمیتوانیم نسبت به پلمپ خانهها اقدام کنیم، هماهنگیهای لازم با مراجع قضایی انجام شده، در صورتی که بهزیستی با ما همکاری لازم را داشته باشد و این خانوادهها را ساماندهی کند، قطعا تکلیف این خانههای پلاک قرمز نیز مشخص خواهد شد. در حال حاضر نیز بیش از ۱۵۰ نفر از نیروهای پلیس در این منطقه مستقر هستند.