امید محدث (مدیرکل دفتر هماهنگی و نظارت بر امور جوانان) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره وضعیت نامطلوب اشتغال جوانان در شهرستانها گفت: با توجه به تغییرات ساختاری حوزه جوانان معاونت جوانان متولی اصلی اشتغال نیست و ما وظیفهای تحت عنوان اشتغال زایی نداریم، ولی ایجاد و فراهم کردن زمینههای اشتغال پذیری و کمک به افزایش اشتغال در کشور بر اساس دغدغه مجموعه مدیریت معاونت جوانان جزو رئوس برنامههایی است که پیگیری میکنیم.
وی در خصوص استقبال ستاد ساماندهی امور جوانان از طرحهای اشتغال جوانان توضیح داد: از طرحهای اشتغالزا و کارآفرین که در استانها ارائه میشود و همچنین بنگاههای کوچکی که جوانان برای اشتغال راهاندازی میکنند، استقبال خواهیم کرد و به آنها تسهیلات میدهیم. برای اولین بار در کشور مرکز شتابدهی کسب و کارهای فناورانه جوانان و مرکز رشد صنایع فرهنگی و خلاق و همچنین مرکز نوآوری و شکوفایی جوانان را در زنجان افتتاح کردیم که این مجموعه در کشور بی نظیر و بسیار تاثیرگذار است.
محدث افزود: وظیفه اصلی ما گزارشگیری و رصد نحوه عملکرد سایر دستگاهها در حوزههای جوانان اعم از اشتغال، آسیب های اجتماعی و ...است. در عین حال فراتر از نظارت و رصد اقدامات دیگری از جمله ارائه سقف صد میلیون تومان وام از طریق صندوق کارآفرینی امید به کارآفرینان را نیز داشتهایم.
او تصریح کرد: از طریق سمنها و ngoها وارد حوزه کارآفرینی شدهایم. همچنین یک قرارداد جدید با بانک رسالت بستهایم تا به کارآفرینانی که طرح اشتغالزایی داشته باشند، تسهیلات بدهیم. تسهیلات بانک رسالت بیشتر در حوزه روستایی است، یعنی جوانانی که در روستاها کارهایی انجام میدهند که باعث اشتغالزایی و کارآفرینی میشود، مورد حمایت تسهیلات دو درصدی بانک رسالت قرار میگیرند. امروز دغدغه اصلی ما بحث اشتغال پذیری است، از این رو طبق یک تفاهمنامه با صندوق امید و بانک رسالت به کارآفرینان تسهیلاتی ارائه میدهیم، ضمن اینکه تسهیلات دیگری با وزارت ارتباطات در حوزه اشتغال فناورانه داریم و آن را نیز لحاظ میکنیم.
وی ادامه داد: با فروشگاه رفاه هم در حال عقد تفاهمنامه هستیم تا از ظرفیت و تولیدات سازمانهای مردم نهاد اعم در حوزه های صنایع دستی، کشاورزی و صنعتی در شعب فروشگاه رفاه برای کمک به اشتغالزایی استفاده کنیم. با وزارت ارتباطات هم در حال عقد تفاهمنامه هستیم تا تولیدات جوانان در این حوزه را مورد حمایت قرار دهد.
مدیرکل دفتر هماهنگی و نظارت بر امور جوانان درباره مهاجرت جوانان جویای کار از شهرستانها به تهران گفت: علت اصلی این مساله توسعه نامتوازنی است که در طول سالهای اخیر در کشور اتفاق افتاده و به یکباره نمیتوان آن را حل کرد. آسیب های اجتماعی که ناشی از اشتغال هستند به دلیل مهاجرت و بیکاری به وجود می آید، ما باید از ظرفیت استانها برای اشتغال استفاده و سازمانهای مردم نهاد را در این زمینه تقویت کنیم.
او افزود: یکی از ظرفیتهایی که میتوان به آن اشاره کرد، توجه به ظرفیت گردشگری استانهاست، در واقع ما بومگردیها را در استانها فعال کردهایم. اولین شبکه تخصصی سازمانهای مردم نهاد گردشگری در کشور را حدود دو ماه پیش در تبریز راه اندازی کردیم و این شبکه الان فعال است. در حوزه بوم گردی در استان تسهیلات میدهیم. همچنین در زمینه کارآفرینی نیز اولین شبکه تخصصی کارآفرینی سمنها را در استان گیلان راه اندازی کردیم.
محدث با اشاره به اینکه به عنوان بازوی کمکی دولت در حوزه اشتغال انجام وظیفه میکنیم، گفت: در کشور حدود 250 نفر را تحت پوشش سازمانهای مردم نهاد داریم که بسیاری از اینها در حوزه تخصصی اشتغال و کارآفرینی جوانان فعال هستند.
او در پاسخ به سوالی درباره چرایی کاهش 10 درصدی آمار ازدواج و اینکه علت عدم رغبت جوانان برای ازدواج را در چه میداند؟ گفت: مهمترین مسئله در این زمینه بحث اشتغال و مشکلات اقتصادی است. باید از ظرفیت مشارکت اجتماعی برای کاهش این آسیب اجتماعی استفاده کنیم و نه به طور اخص در تهران بلکه در کل کشور از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد برای کاهش آسیبهای اجتماعی استفاده میکنیم.
وی تصریح کرد: تحقیقات ما نشان داده، هر چقدر در استانها مشارکت اجتماعی و سازمانهای مردم نهاد بیشتر باشد، شاهد کاهش آسیبهای اجتماعی در آن استان خواهیم بود. در ابتدای دولت در کل کشور حدود 50 سازمان مردم نهاد وجود داشت و حالا این رقم به حدود دو هزار رسیده است، وقتی ما این را بررسی کردهایم به نتیجه رسیدیم که سازمانهای مردم نهاد و مراکز مشاوره ازدواج معاونت جوانان که در سراسر کشور فعال هستند در کاهش مشکلات و آسیب های ازدواج و طلاق و اعتیاد موثر واقع شدهاند.