در جلسه هماندیشی رخ داد؛
انتقاد رئیس شورایشهر تهران از مدیریتشهری/تاکید بر لزوم تغییر و تعدیل در هرم مدیران شهرداری
رئیس شورایشهر تهران در جلسه هماندیشی شورای شهر و شهردار تهران به شدت از عملکرد مدیریتشهری انتقاد کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، رییس و اعضای شورای شهر تهران در جلسه هماندیشی با شهردار تهران و معاونان وی شرکت کردند، محسن هاشمی رفسنجانی (رییس شورای شهر تهران) در این جلسه به بررسی وضعیت شهر تهران و عملکرد مدیریت شهری پرداخت و گفت: نخستین ماه از انتصاب افشانی بهعنوان شهردار تهران سپری شده و امیدواریم با توجه به سحرخیزی و تحرک خوبی که دارند از این فرصت برای آشنایی بیشتر با مسایل شهر استفاده کرده باشند.
وی ادامه داد: نکتهای که میخواهم در این فرصت به آن اشاره کنم شرایط خطیر مدیریت شهری است که نسبت به دهههای اخیر با مشکلات زیادی مواجه شده است. واقعیت این است که مردم با مشارکت بیسابقه در انتخابات سال گذشته از مدیریت شهری انتظاراتی ایجاد کردند و هنوز این انتظارات محقق نشده و چشم انداز روشنی هم برای تحول در عملکرد مدیریت شهری وجود ندارد.
رئیس شورایشهر افزود: ماهیانه بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان از منابع مالی شهر برای پرداخت حقوق و مزایای کارکنان شهرداری هزینه میشود و این رقم با احتساب هزینههای جاری شهر مانند جمعآوری پسماند و حفظ و نگهداشت معابر و فضای سبز بالغ بر ۱۲ هزار میلیارد تومان در سال میشود، یعنی ماهیانه هزار میلیارد تومان هزینه اداره شهر بدون فعالیتهای عمرانی و زیر بنایی است.
وی با بیان اینکه تامین این رقم برای هر شهرداری دشوار است، افزود: افشانی امروز به خوبی این مطلب را درک میکند. اواخر سال گذشته با اعمال تخفیف ۳۳ درصدی که باری بالغ بر هزار میلیارد تومان به شهر تحمیل کرد، بودجه سالگذشته تا ۹۴ درصد محقق شد اما روشن است که اینگونه اعمال تخفیف نه به صلاح منابع شهری است و نه جذابیت بار نخست را برای تسریع در پرداختها دارد.
هاشمی ادامه داد: پس طبیعی است امسال با فشار بر منابع نقدینگی شهر مواجه باشیم و این شرایط با توجه به پدیده بحرانهای همزاد که منابع دولتی و سیستم بانکی را نیز بهشدت تحت فشار گذاشته موجب شده مدیریت شهری نتواند بهسادگی بحران کمبود نقدینگی خود را برطرف کند.
رئیس شورایشهر با تاکید بر اینکه اصلاحات در ساختار مدیریتشهری ضروری است، افزود: چابکسازی ساختار جز با کاهش و ساماندهی هرم مدیریتی محقق نمیشود. نسبت مدیران در شهرداری به شدت از حالت نرمال خارج و فربه شده و نیاز به تعدیل مدیران جدی است. تعدیلی که هم بار هزینههای شهر را کاهش میدهد و هم موجب کاهش اعتراضات اجتماعی به تعدیل نیروهای عادی میشود.
هاشمی با بیان اینکه نمیتوان با این شرایط انتظارات عمومی را از تحول در مدیریتشهری برآورده ساخت، گفت: دوره نجفی هم با صراحت عرض کردم که نباید از سیاستهای انبساطی در حوزه عمرانی به دامن سیاستهای انقباضی و روزمرهگی افتاد. در طول ده ماه سپری شده از حضور شورایشهر پنجم و مدیریت شهری جدید، نتوانستهایم تحول مورد انتظار در پروژههای زیربنایی شهر را که مورد نظر شهروندان است بوجود بیاوریم. سیستم حملونقل عمومی با مشکلات جدی در تامین تجهیزات و توسعه مواجه است که این مشکلات خود را در پاییز و توام شدن با آلودگی هوا نشان خواهد داد و انتظار شهروندان بهبود شرایط امسال نسبت به سالهای گذشته است.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین فرصتها برای این تحول، افزایش ظرفیت سیستم حمل ونقل عمومی و سه برابر شدن ظرفیت مترو ظرف مدتی کوتاه است که از طریق تامین تجهیزات وتکمیل خطوط ساخته شده فعلی ممکن است، این اقدام هم اثر جدی بر ترافیک وآلودگی هوا میگذارد و هم موجب جذب منابع از صندوق ذخیره ارزی و نمادی از کارآمدی مدیریت شهری خواهد شد.
رئیس شورایشهر افزود: چالش دیگر مدیریت شهری، تزلزل در مدیران و در جریان بودن فرایند انتصابات است که باید هرچه سریعتر به وضعیت تثبیت مدیریتی و انتظار عملکرد مشخص از مدیران تغییر کند. به هر حال آنچه از مجموعه شورایشهر و شهرداری انتظار میرود، تحول در عمل است و دوره تاثیر گفتار درمانی و معرفی یک سایت یا گزارش بهعنوان دستاورد مدیریتشهری جدید در حال سپری شده است.
هاشمی در ادامه جلسه براساس تناظر هر یک از کمیسیونهای تخصصی شورا با معاونتهای مربوطه در شهرداری، محورهایی را برای تحول پیشنهاد داد.
این محورها عبارتند از:
- کمیسیون برنامه و بودجه که ماموریت اصلی آن طراحی منابع و نظارت برهزینه کرد آن است، میتواند هوشمندسازی سیستم منابع انسانی و پیمانکاری شهرداری و تامین درآمد پایدار شهر را بعنوان محور اصلی فعالیت خود قرار دهد.
- کمیسیون سلامت ومحیط زیست شهری، ایجاد تحول در نظام معیوب و فرسوده پسماند وهمچنین مبارزه با حیوانات موذی را کنار حفظ، بهبود و توسعه فضای سبز بهعنوان ماموریت اصلی خود در نظر گرفته و دنبال کند.
- کمیسیون شهرسازی ، موضوع پیگیری حقوق از دست رفته شهرداری در تخلفات را در دستور کار قرار دهد که میتوان با تمرکز بر پروندههای بزرگ، منابع مالی قابل توجهی برای شهر ایجاد کرد، براساس مدل پارتو، در ۲۰ درصد پروندههای تخلف میتوان درامد چندهزار میلیارد تومانی را براساس آرا کمیسیون ماده صد ایجاد کرد که بحران نقدینگی شهر را نیز حل کند، همچنین در موضوع بافتهای فرسوده ، کمیسیون معماری وشهرسازی میتواند در نوسازی بافتهای فرسوده تحول محسوسی ایجاد کند و کف بری و طرح سازی را جایگزین سیستم جاسازی فعلی نماید.
- کمیسیون حقوقی ونظارت شورا نیز میتواند سیستم مبارزه با رانت وتخلفات را فعال کرده و بدور از فضای مچگیری و هیاهو، نظم و قانون را در مجموعه شهرداری تقویت نموده و حقوق بیتالمال را بازپس بگیرد، ساماندهی وضعیت سردرگم اساسنامهها وشرکتهای وابسته به شهرداری نیز از جمله این موضوعات برزمین مانده است.
- کمیسیون عمران وحمل ونقل در حوزه پروژههای عمرانی میتواند سامانه کنترل پروژههای عمرانی را جهت شفافسازی و پیگیری پروژهها اجرا نماید، نقد کردن ظرفیت ۷ میلیون نفری مترو، برقی کردن ۱۷۶ کیلومتر "بی آر تی" از دیگر موضوعاتی است که میتواند بروز مناسبی برای اقدامات مدیریت شهری باشد.
- در حوزه کمیسیون فرهنگی – اجتماعی نیز تمرکز بر آسیبهای اجتماعی و ساماندهی وضعیت زننده برخی آسیبهای اجتماعی نظیر معتادان متجاهر، کودکان کار، متکدیان و زنان بیسرپرست از جمله موضوعاتی است که در کنار صیانت از فرهنگ دینی و ملی، در دورههای گذشته به آن توجه لازم نشده و میتواند زمینه مناسبی برای فعالیت مدیریت شهری جدید باشد.
هماهنگی و همراهی شورا وشهرداری در تحولات مثبت در اداره شهر، لازمه تداوم اعتماد مردم است.