خطر بازگشت بیماری گواتر با مصرف نمکهای تقلبی بدون ید با عنوان "نمک دریا"
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: تبلیغات گسترده استفاده از نمکهای تقلبی با عنوان نمک دریا، برنامه کشوری مبارزه با اختلالات تیرویید را تهدید میکند.
به گزارش ایلنا از وبدا، زهرا عبداللهی با بیان اینکه عرضه نمکهای تقلبی بدون ید با عنوان "نمک دریا" موجب بازگشت بیماری گواتر در کشور خواهد شد، گفت: نمکهای غیراستاندارد توسط افراد سودجو به صورت زیرپلهای، زیرزمینی و قاچاقی تهیه میشوند و با تبلیغات گمراه کننده و هزینهای گرانتر عرضه میشوند.
وی با اشاره به اینکه به طور قطع با این متخلفان برخورد قانونی میشود، اظهار کرد: نمک دریا مورد تایید وزارت بهداشت نیست و آنالیز این نوع نمکها در آزمایشگاه مشخص کرده که علاوه بر نداشتن ید، درجه ناخالصی زیادی دارند و آلوده به فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیک و کادیوم هستند.
عبداللهی گفت: تبلیغات گسترده استفاده از نمکهای تقلبی، برنامه کشوری مبارزه با اختلالات تیرویید را تهدید میکند؛ چراکه علاوه بر مکانهای غیرمجاز، این نمکها در عطاریها نیز به فروش میرسد و مردم نیز با این تصور که نمکهای دریا خاصیت درمانی دارد، آنها را مصرف میکنند؛ درحالیکه نمکهای دریا مصرف خوراکی ندارد.
وی با بیان اینکه رسانهها و صدا و سیما در امر فرهنگسازی صحیح نقش به سزایی دارند، افزود: در برنامههای آشپزی، تغذیهای و آموزشی باید تاکید شود که مردم نمک یددار تصفیه شده بستهبندی مصرف کنند و خانوادهها نیز باید نسبت به مصرف نمک یددار تصفیه شده حساس شوند و آن را در ظرفهای در بسته نگهداری کنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه نظارت بر عطاریها برعهده وزارت بهداشت نیست، تصریح کرد: این موضوع از طریق دبیرخانه شورای عالی سلامت و کارگروه صیانت از سلامت در حال پیگیری است.
وی با بیان اینکه درحال حاضر ایران به عنوان کشور عاری از کمبود ید در منطقه مدیترانه غربی شناخته شده است، افزود: شیوع گواتر در کشور هر پنج سال یک بار بررسی میشود، در حال حاضر ایران در منطقه از نظر شیوع گواتر، عاری از گواتر است و در منطقه به عنوان نمونه معرفی شده است. کشورهای منطقه، ایران را به عنوان الگو قرار داده و حتی برای گذراندن دورههای آموزشی نیز به ایران سفر کرده و برنامههای پیشگیری ایران را الگوبرداری میکنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: لازم است مادران باردار پس از زایمان، نوزادان خود را به مراکز غربالگری دولتی بیاورند.
عبداللهی در عین حال تاکید کرد: منظور از استفاده از نمک یددار، مصرف زیاد نمک نیست؛ زیرا اکنون ۳ برابر حد استاندارد در کشور نمک مصرف میشود و کشور با بیماریهای قلبی و عروقی و پرفشاری خون روبرو است. بنابراین مردم باید نمک به مقدار کم اما از نوع استاندارد و یددار استفاده کنند.
وی اظهار داشت: آب و خاک ایران از لحاظ داشتن ید فقیر بوده و بنابراین مردم نیز در معرض ابتلا به کمبود ید قرار دارند. باید ید را به مردم برسانیم و اگر این کار را انجام ندهیم با عوارض متعددی از جمله گواتر مواجه خواهیم شد و گواتر ممکن است راه تنفسی را ببندد یا در بلع اختلال ایجاد کند، البته گاهی هم ممکن است علامت خاصی نداشته باشد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: هیپوتیرویید (کمکاری تیرویید) از دیگر مشکلات کمبود ید در بدن است، این بیماری با علایمی مانند تنبلی، بیحالی، خشکی پوست، یبوست، اضافه وزن و عدم تحمل سرما همراه است.
وی با اشاره به اینکه کمبود ید در دوران بارداری موجب ابتلای کودک به عقبماندگی ذهنی و جسمی نوزاد میشود، گفت: کمبود ید در مادران باردار موجب کاهش بهره هوشی کودک شده و در صورت کنترل نشدن آن در نوزادان، توسعه کشور به خطر میافتد. کمبود ید همچنین باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و به دلیل کاهش مقاومت بدن، احتمال ابتلا به بیماری و مرگ و میر کودکان بیشتر میشود.