شهردار تهران:
زمان بحران آموزش دیگر جواب نمیدهد/امداد هوایی در تهران صفر است
شهردار تهران برای گزارش عملکرد شهرداری در طول زلزله ملارد در صحن شورا حاضر شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز در سی و چهارمین جلسه شورای شهر تهران؛ شهردار تهران برای ارائه گزارش درباره اقدامات شهرداری تهران به صحن شورا آمد.
او در ابتدا به اتفاقات اخیر تهران اشاره کرده و با ابراز تاسف گفت: خسارتهای اندکی به تاسیسات شهری وارد شده با این حال عدهای با حرکتی کور به اموال مردم لطمه زدند.
نجفی در ادامه با بیان اینکه نقشههای امن اضطراری محلات و مناطق مختلف تهیه شده است، ادامه داد: شهروندان میتوانند با شناسایی این اماکن در صورت بروز حادثه از آنها استفاده کنند با این حال از نظر آموزشی بسیار ضعیف هستیم. باید ۵۰ سنسور برای هشدار هنگام زلزله داشته باشیم ولی فقط ۵ سنسور آن هم در یک گسل مشا نصب شده است. باید ۶۴ دکل برای نقاط خاص نصب کنیم تا رفتار گسلها را بسنجیم اما فقط دو دکل نصب شده است.
شهردار با بیان اینکه امداد هوایی در تهران صفر است، ادامه داد: باید اپلیکیشنهایی برای مواقع بحران طراحی شود همچنین بنا بر اعلام شرکت آب و فاضلاب ۳۰ درصد خطوط فرسوده است و با یک لرزش شدید میشکند و آبگرفتگی ایجاد میشود. به علاوه سیستم جایگزین برق وجود ندارد البته سازمان آتش نشانی در آمادگی صد در صد به سر میبرد. در ساعات اولیه وقوع زلزله بخشهای مختلف در ارتباط با امنیت و انتظامات در کنار نیروی انتظامی آمادگی چندانی نداشتند و بخش انتظامی خود شهرداری یعنی یگان حفاظت در ابتدای کار نقش نیروی انتظامی را هم بازی میکرد، هر چند از نظر امنیت مشکل خاصی نداشتیم.
شهردار تهران با اشاره به اینکه در مورد زلزله آسیبشناسیهایی صورت گرفته و بزرگترین ضعف آموزشهای همگانی است، ادامه داد: در امر آموزش غفلت کردیم این در حالی است که کارکنان دولت و نهادهای دولتی را میتوان با هزینه کم آموزش داد. از سوی دیگر مانورهایی که در مدارس برگزار میشود کافی نیست. در ادبیات بحران وقتی بحرانی اتفاق میافتاد زمان تصمیمگیری نیست بلکه باید فقط اعلام شود که وضعیت اضطراری است و اینکه تازه بعد از اتفاق؛ جلساتی برگزار شود نشانه عدم مدیریت است.
او ادامه داد: بهسازی و بازسازی بافتهای فرسوده و کمبود اسکان موقت برای شهروندان جزو مسائلی است که با آن روبرو هستیم. مدارس امن را تهران را شناسایی کردیم تا شهروندان در بخش فضای آزاد مدرسه اسکان پیدا کنند ولی مجموعه امکانات کفاف اسکان اضطراری برای یک زلزله بزرگ را نمیدهد.
شهردار با بیان اینکه وعده داده است در صورت وقوع زمین لرزه کل سیستم گاز تهران قطع شود و قرار است این سیستم سال آینده اجرایی شود، افزود: برای جلوگیری از آتشسوزی باید برق توسط خودمان قطع شود و متاسفانه هنوز سیستم هوشمند اعلام خطر وجود ندارد. سالهاست در ارتباط با شبکه ارتباطی یکپارچه مدیریت بحران با وزارت ارتباطات بحث کردهایم. شهرداری تهران باید سیستم مستقل داشته باشد و تصور میکنم زلزله اخیر ثابت کرد حرف ما درست است.
شهردار با بیان اینکه در زمان وقوع زلزله با کمبود بیمارستان مواجه خواهیم شد، ادامه داد: برخی احساس نگرانی میکردند که بخشی از بیمارستانها در شهر تهران بیش از سایر مناطق آسیب ببینند. مساله بعدی مساله محدود بودن سازمان آتش نشانی است. در حال حاضر فقط ۱۵۰ پایگاه آتشنشانی داریم که در شرایط بحران پاسخگو نیستند. از سوی دیگر باید شبکههای اختصاصی عبور و مرور امداد و نجات در سطح شهر راهاندازی شود تا در صورت بروز شرایط بحرانی این شبکهها کاملا آزاد باشند و هیچ اتومبیلی اجازه ورود به آنها را نداشته باشد.
محمدعلی نجفی ادامه داد: در زمان زلزله شهروندان اصلا آمادگی زلزله نداشتند. برخی مسئولان و برخی افراد نیز در فضای مجازی حرفهایی را به قصد و غیرقصد گفتند و مردم را دچار نگرانی کردند. مثلا وقتی یک نفر به عنوان متخصص بگوید این پیشلرزه بوده و زلزله بعدی چند ساعت بعد اتفاق میافتد؛ درحالیکه سیستم علمی وجود ندارد که زمینلرزه را تشخیص بدهیم، طبیعی است شهروندان همه نگران میشوند و همه از منزل خارج میشوند و اتفاق شب اول برای شلوغی خیابانها رخ میدهد.
شهردار تهران با اشاره به انبوه ترافیک در سطح شهر در زمان وقوع زلزله گفت: عدهای با خودروی شخصی شروع به دور زدن در خیابانها کردند. این موضوع ترافیکی ایجاد کرد که دعا میکردیم بر اثر آن اتفاق بدی نیفتد که اگر اتفاقی میافتاد دو سه ساعت اول هیچ فعالیت امدادی در تهران امکانپذیر نبود.
او افزود: نمیدانم مردم به چه علت باک بنزین خود را پرمیکنند البته از یکی از مسئولان نقل شده بود که مردم اگر میتوانند از تهران خارج شوند که بعدا مشخص شد او این حرف را نزده است. البته چنین حرفی از اساس غلط است چون امکانپذیر نیست که در آن زمان از شهر خارج شد. بهطور متوسط ۹ میلیون لیتر بنزین در پپ بنزینهای تهران در باکهای اتومبیلها خالی میشود اما حجم این بنزین در زمان زلزله به ۱۵ میلیون لیتر رسید. چندین تانکر بنزین هم در ترافیک ماشینهای پشت پمپ بنزین گیر کردند که میتواند با یک بروز جرقه و آتش گرفتن تانکرها فاجعهآفرین باشد.
نجفی در بخش دیگری از سخنان خود؛ فضای مجازی را هم تهدید و هم فرصت دانست و افزود: در رصد آنچه در زمان زلزله در فضای مجازی اتفاق افتاد عدهای ضدانقلاب و ... با قصد و غرض شروع به ایجاد شایعه و تحریک و ترساندن مردم کردند. در جایی هم فضای مجازی به ما کمک کرد پیاممان را زود به مردم برسانیم که این خوب است اما در مقابل باید اقدامات منفی کنترل شود
شهردار ادامه داد: از همشهریان و عموم ملت تقاضا میکنم با انتقال شایعات و اخبار نادرست به تشویش کمک نکنند. در هر دو زلزله اقدامات شهرداری و سایر دستگاهها خیلی خوب و مثبت بود. نقاط ضعف هم وجود داشت که موارد متعددی درباره کمبودها و نقاط ضعف وجود دارد.
نجفی در باره معضل بافت فرسوده تصریح کرد: ۳ هزار و دویست هکتار بافت فرسوده در تهران وجود دارد که برنامههای زیادی برای نوسازی آنها صورت گرفته است. ۴۱ درصد از بافت فرسوده تهران در سالهای گذشته نوسازی شده اما هنوز به نقطه ایدهآل نرسیدهایم.
او ادامه داد: اگر شورای شهر موافق باشد باید با دولت برای ایجاد کارگروه ملی زلزله در شهر تهران با ریاست معاون اول مکاتبه کنیم. در دولت دوم اصلاحات ایجاد کارگروهی برای زلزله تهران به ریاست دکتر عارف تشکیل شد و اقدامات خیلی خوبی هم انجام شد. زیر بنای یکسری از مطالعات بعدی گذاشته شد اما بعدها فعالیت این کارگروه متوقف شد.
شهردار تهران؛ راهکار دوم را مدیریت بحران محلی خواند و گفت: ضروری است مسئله ایجاد شبکه همکاری با سازمانهای غیردولتی محلی برای مدیریت رفتارهای اجتماعی دنبال شود. سمنهایی هستند که میتوانند در این زمینه کمک کنند اگر درخواست جدی کنیم گروههای مردمی میتوانند خیلی کمک کنند.
او ادامه داد: باید مقابله با بحران را در سطح اول محلی کنیم. سیاست شورا و شهرداری به عنوان سیاست مدیریت محلی و تقویت محلهمحوری است. مسایل مدیریت بحران نیز باید در این سیاست دنبال شود. ۱۴ مورد راهکار کوتاه مدت را پیشنهاد کردیم که برخی طرح و برخی دیگر عملیات خاصی است که باید انجام شود. همچنین ۲۰ مورد راهکارهای بلندمدت ارایه داد.
نجفی با بیان اینکه طی سه ماه آینده سازمان امداد و نجات تهران و مجموعه دستگاههای دخیل در این زمینه یک مانور زلزله در تمام مناطق تهران برگزار میکنند، گفت: قرار شد طی سه ماه آینده در برخی روزها یک و برخی روزها چند منطقه همه با هم مانور را انجام دهند و همه عملیات مورد نظر به اجرا گذاشته شود. درباره این مانور ما ۱۴ پیشنهاد کوتاه مدت و ۲۰ پیشنهاد میان مدت و بلندمدت در نظر داریم. در کوتاه مدت ۹۰ میلیارد تومان بودجه برای ۱۴ فعالیت و ۲۵ هزار میلیارد تومان برای برنامه میان مدت و بلند مدت در یک برنامه ۵ ساله نیاز داریم که از این رقم ۱۰ هزار میلیارد تومان مربوط به فعالیتهای شهرداری و ۱۵ هزار میلیارد تومان مربوط به فعالیتهای خارج از شهرداری و دستگاههای اجرایی است که دولت و مجلس باید در این زمینه تصمیم بگیرند.
نجفی با اشاره به آخرین جلسه با لاریجانی گفت:. اتفاقا محور جلسه بحث زلزله بود بدون اینکه پیشبینی و خبر خاصی درباره زلزله باشد. جمعبندی آن جلسه هم این بود که شهرداری تهران طی دو هفته گزارشی درباره وضع پایداری شهر تهران در حوزه زلزله آماده و به روسای قوای سه گانه تقدیم کند. ما هم این گزارش را روز چهارشنبه به روسای سه قوه میدهیم.
شهردار تهران با تاکید بر اینکه دو زلزله رخ داده شاید مقداری انگیزهها را بیشتر کند، ادامه داد: این ۵ هزار میلیارد تومان مورد نیاز در برنامه ۵ ساله رقم خیلی مهمی برای مجلس نیست. بودجه عمومی دولت در سال آینده ۳۶۵ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است که این طرح ۵ هزار میلیارد تومان یعنی ۱.۵ درصد از بودجه را به خود اختصاص میدهد.