خبرگزاری کار ایران

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر خبر داد:

وقوع قتل در کمپ‌های غیرمجاز اعتیاد/کارمندان معتاد نباید اخراج شوند

وقوع قتل در کمپ‌های غیرمجاز اعتیاد/کارمندان معتاد نباید اخراج شوند
کد خبر : ۵۴۵۰۷۳

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: کشف شیشه 25 درصد و تریاک 12 درصد رشد داشته است، اما در کشفیات هروئین و شیشه با رشد قابل ملاحظه‌ای مواجه نبوده‌ایم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، پرویز افشار (سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر) در نشست خبری به تشریح برنامه‌های شش ماهه نخست سال جاری ستاد مبارزه با مواد مخدر پرداخت و در حوزه مقابله با عرضه این مواد گفت: در شش ماهه نخست سال جاری وزارت اطلاعات با 80 درصد رشد کشفیات مواد مخدر بیشترین میزان رشد مکاشفات را در میان سایر دستگاه‌های کشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است.

رشد 37 درصدی کشف مخدرمرفین نسبت به مدت مشابه سال گذشته

وی افزود: طی شش ماهه سال جاری در مجموع کشفیات پنج دستگاه شامل وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، بسیج، گمرک و سازمان زندان‌ها 395 هزار و 184 کیلوگرم بوده که در مقایسه با شش ماهه نخست سال 95 رشد 11 درصدی داشته است.

افشار در ادامه گفت: کشف مخدرمرفین نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد 37 درصدی داشته است.کشف شیشه 25 درصد و کشفیات تریاک نیز 12 درصد رشد داشته است؛ اما در کشفیات هروئین و شیشه با رشد قابل ملاحظه‌ای مواجه نبوده‌ایم.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر بیان داشت:در شش ماهه نخست سال جاری کشفیات مواد مخدر توسط نیروی انتظامی رشد 9 درصدی داشته است، در شش ماهه نخست سال جاری وزارت اطلاعات با 80 درصد رشد کشفیات مواد مخدر بیشترین میزان رشد مکاشفات را در میان سایر دستگاه‌های کشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است.

افزایش 235 درصدی کشف مواد پیش‌ساز

افشار در رابطه با کشفیات قرص‌ها و آمپول‌ها گفت: در کشفیات قرص و آمپول‌‌ و داروهایی با کاربردهای دوگانه میزان کشفیات با رشد فزاینده‌ای مواجه بوده است به طوریکه در شش ماهه نخست سال جاری کشفیات این حوزه نسبت به مدت مشابه سال گذشته 340 درصد رشد داشته است. کشف مواد پیش ساز تولید مخدرهای صنعتی نیز با رشد 235 درصدی همراه بوده است.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه با بیان آنکه کشفیات سه ماهه اخیر حشیش و ماری جوانا در داخل کشور قابل توجه است، گفت: کاشت وسیع گل در ایران به هیچ عنوان گزارش نشده و دهیاران حتی در دورافتاده‌ترین روستاهای کشور نیز در این زمینه تحت آموزش قرار گرفته اند. اما کشفیات سه ماهه اخیر حشیش و مشتقات آن در کشور قابل توجه است و مردم باید کاملا این ماده را بشناسند زیرا کاشت این محصول در گلخانه انجام می‌شود و باید اطلاع رسانی در این زمینه با دقت صورت گیرد.

 افشار گفت: گیاه شاهدانه در صنایع بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد به همین دلیل طبق تعامل ستاد مبارزه با مواد مخدر با وزارت جهاد کشاورزی درباره کاشت این بذر حساسیت‌های لازم اعمال خواهد شد.

وی در خصوص نحوه جمع‌آوری معتادان متجاهر نیز گفت: هر چند جمع‌آوری معتادان متجاهر خواسته جمعی است اما ابعاد دیگر، آن است که این افراد باید وابستگی به مواد را از دست بدهند، اما دوره‌های سه ماهه و یا شش ماهه‌ای که معتادان در مراکز نگهداری می‌شوند فقط وابستگی‌ آنها را آن هم نه به صورت کامل برطرف می‌کند. این در حالیست که ما تاکید داریم این افراد پس از طی این دوره‌های چند ماهه به مراکز کاریابی و روانشناسی نیز ارجاع داده شوند تا دیگر به کف خیابان باز نگردند.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه با بیان آنکه برخی از معتادان حاضر در خیابان به علت آنکه خانواده دارند نمی‌توان آنها را در زمره معتادان متجاهر در نظر گرفت، گفت: پس از دستگیری و جمع‌آوری این افراد،  خانواده‌هایشان به سراغشان آمده و آنها را تحویل می‌گیرند اما به دلیل مصرف مجددا از خانواده جدا شده و به کف خیابان باز می‌گردند.

کاهش 25 درصدی درگیری‌های مسلحانه در شش ماهه نخست سال جاری

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر  تاکید کرد: درگیری‌های مسلحانه در شش ماهه نخست سال جاری به دلیل انجام عملیات متمرکز کمتر شده و 25 درصد کاهش داشته است. این در حالیست که شاهد افزایش میزان کشفیات نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم که این موضوع نشان از هدفمند شدن مبارزه با قاچاق مواد مخدر و ضربه زدن به باندهای اصلی قاچاق است، زیرا علاوه بر کاهش عملیات‌ها تعداد باندهای متلاشی شده قاچاق مواد مخدر نیز کاهش 15 درصدی داشته که این مسئله نیز نشان می‌دهد که باندهای بزرگ قاچاق زیر ضربه نیروهای مقابله‌ای قرار گرفته‌اند.

کارگاه‌های تولید شیشه و هروئین 15 درصد کاهش داشته است

افشار در ادامه گفت: کارگاه‌های تولید شیشه و هروئین در کشور 15 درصد کاهش داشته است. در شش ماهه نخست سال جاری شاهد کاهش 20 درصدی شهدای مبارزه با مواد مخدر نیز بوده‌ایم؛ که البته علی رغم کاهش این آمارها شاهد افزایش کشفیات اسلحه و مهمات از باندهای قاچاق مواد مخدر تا 18 درصد هستیم که این افزایش نیز نشان دهنده ارتباط اساسی قاچاق مواد مخدر با تروریسم و قاچاق اسلحه است.

وی در رابطه با اموال ضبط شده قاچاقچیان گفت: خودروهای توقیفی و وسایل‌های ضبط شده از قاچاقچیان نیز در شش ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد 18 درصدی داشته است.دستگیری متهمان مواد مخدر نیز در سال جاری نسبت به شش ماهه نخست سال قبل رشد هشت درصدی داشته است.

افشار در ادامه با اشاره به ارتباط نزدیک میان قاچاق مواد مخدر و گروه‌های تروریستی سازمان یافته گفت: این موضوع را به مجامع بین‌المللی گزارش کرده‌ایم به طوریکه چندی پیش در شهرستان سراوان 500 کیلوگرم تریاک از یک باند قاچاق کشف شد اما در کنار آن تعداد زیادی اسلحه همچون آر پی جی و گلوله نیز که به صورت آکبند بودند نیز کشف شد که البته در یک درگیری مسلحانه میان این قاچاقچیان و وزارت اطلاعات این سلاح‌ها در اختیار وزارت اطلاعات قرار گرفت.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در رابطه با  مرگ و میر معتادان در سه ماهه و چهار ماهه نخست سال جاری گفت: این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته تغییر قابل ملاحظه‌ای نداشته است.در شش ماهه نخست سال 95 مداخلات پیشگیرانه ستاد مبارزه با مواد مخدر رشد 38 درصدی داشت که در سال 96 نیز این مداخلات نسبت به مدت مشابه سال گذشته باز هم رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است.

77مرکز نگهداری شبانه معتادان در کشور فعال است

افشار افزود: در حال حاضر 7516 مرکز در کشور اقدام به درمان معتادان می‌کنند، 331 تیم سیار نیز در کشور به معتادان خیابانی و متجاهر ارائه خدمت کرده، این در حالیست که تعداد زیادی از DICها نیز به متادون درمانی و افزایش خدمات مجهز شده‌اند.هم اکنون 77 مرکز نگهداری شبانه از معتادان در کشور فعال است که در سال جاری رشد پیدا کرده اما هنوز به میزان ایده‌آل آن نرسیده‌ایم.

افشار در خصوص ساماندهی معتادان متجاهر در استان تهران نیز گفت: در شش ماهه اول سال 96، 12 هزار و 342 نفر در طرح ساماندهی معتادان متجاهر در سطح استان تهران جمع‌آوری شده‌اند که 7984 نفر آنها در مراکز اقامتی میان مدت ماده 15 و همچنین ماده 16 پذیرش شده‌اند.از تعداد افراد جمع‌آوری شده در این طرح 577 نفر اتباع بیگانه بوده‌اند.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: حدود 3900 نفر از افراد جمع‌آوری شده در این طرح در واقع آسیب دیدگان اجتماعی بدون مکان مانند بیماران روانی مزمن، زنان و کودکان کار بوده که اعتیاد نداشتند و به همین ترتیب یا به دستگاه‌های ذیربط منتقل و یا دوباره به خیابان بازگشتند. به همین دلیل نمی‌توان تمام افرادی که جمع‌آوری شده‌اند را معتاد متجاهر تلقی کنیم.

افشار در خصوص بودجه بیمه اعتیاد نیز گفت: بودجه بیمه اعتیاد در سال 96 از 33 میلیارد به 79 میلیارد تومان رسیده است؛ دستورالعمل اجرایی آن تدوین شده اما هنوز به دستگاه‌های ذیربط ابلاغ نشده است.

قرار نیست بیمه درمان اعتیاد رایگان شود

وی همچنین تاکید کرد: قرار نیست بیمه درمان اعتیاد رایگان شود، بلکه بر اساس دستورالعمل گروه‌هایی که در معرض آسیب بیشتر هستند همچون زنان، کودکان، افراد مبتلا به HIV مثبت و ... در اولویت قرار دارند؛ حتی اکر کمبود بودجه هم داشته باشیم برای درمان اعتیاد زنان معتاد متجاهر تلاش خواهیم کرد و این گروه نسبت به مردان در اولویت خدمت گیری قرار دارند.

وی در رابطه با درمان برای زنان معتاد متجاهر گفت: زنان معتاد خانواده را تهدید می‌کنند و از این رو با قضات سراسر کشور درباره انتقال زنان معتاد متجاهر به زندان‌هایی که بودجه و ظرفیت لازم را دارند، هماهنگ شده است.

وی ادامه داد: بر اساس آخرین گزارشات چند نوع ماده جدید شناسایی شدند اما هیچ کدامشان فراگیر نشدند بلکه این مواد توسط مسافرهایی که وارد کشور می‌شوند برای مصرف روزانه وارد شده و چنانچه فراگیر شوند باید با آنها مقابله کنیم؛  نباید برخوردمان با این مواد مثل برخورد چند سال پیش با شیشه باشد که وقتی فراگیر شد، هنوز قانون و دستورالعمل مناسب برخورد و مقابله با آن را در اختیار نداشتیم و پس از آن برای مقابله با آن اقداماتی را به انجام رساندیم.تا کنون هیچ مخدر جدیدی در کشور ثبت نشده است.

افشار در رابطه با وضعیت اعتیاد کارمندان دولت گفت: برای وضعیت اعتیاد کارمندان طرح جداگانه‌ای نداریم زیرا آنها را جدا از جمعیت عمومی کشور نمی‌دانیم اما با توجه به اهمیت این گروه طرح‌هایی چون دوره آموزشی شش ساعته ضمن خدمت را ویژه آنها به انجام رساندیم.طبق هماهنگی با سازمان استخدامی کشور تاکید شده است که برخورد با کارمندان معتاد سلبی نباشد بلکه به گونه‌ای باشد که باعث ورود آنها به چرخه درمان شود و هر چند وقت یکبار نیز از آنها تست اعتیاد گرفته شود.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد: به هیچ عنوان نباید کارمندان معتاد را اخراج و بیکار کنیم زیرا در این صورت این نحوه برخورد با رویکرد ایجاد اشتغال برای بهبود یافتگان در تضاد بوده و ما نباید فرد صاحب شغلی را به دلیل اعتیاد او بیکار کنیم زیرا در این صورت فرد بیش از پیش به چرخه اعتیاد سوق پیدا خواهد کرد.

میزان موفقیت فعالیت کمپ‌های ترک اعتیاد 10 تا 15 درصد است

افشار در خصوص فعالیت کمپ‌های ترک اعتیاد نیز گفت: میزان موفقیت این مراکز 10 تا 15 درصد است زیرا معتادان پس از خروج از این مراکز باید به گروه‌های بهبود یافته متصل شوند.

وی در خصوص کمپ‌های ترک اعتیاد ادامه داد: آئین‌نامه مجوزهای این مراکز در گذشته به این صورت بود که این مجوز به افراد بهبود یافته اختصاص پیدا می‌کرد که اصلا درست نبود و به همین دلیل از سال 95 این دستورالعمل اصلاح شد به طوریکه یک تیم تخصصی پزشک، روانشناس و کادر درمان به همراه یک فرد بهبود یافته می‌توانند مجوز تاسیس این مراکز را اخذ کنند.

افشار در ادامه گفت: کمپ‌های غیرمجاز زیادی داریم که بدون مجوز فعالیت می‌کنند،متاسفانه برخی از بهبود یافتگان تصور می‌کنند که می‌توانند پس از بهبود، مراکز ترک اعتیاد راه اندازی کرده و به همین دلیل در برخی از بافت‌های مسکونی یا بافت‌های حاشیه شهرها نسبت به راه اندازی کمپ اقدام می‌کنند و نه تنها مشکلاتی برای خود آنها ایجاد می‌شود بلکه حیثیت درمان را نیز به خطر می‌اندازد. به همین دلیل رویکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر نسبت به فعالیت چنین کمپ‌هایی بسیار سخت گیرانه و بدون هیچ مماشاتی است.

وی افزود: متاسفانه در تهران و کرمانشاه در کمپ‌های غیرمجاز قتل نیز اتفاق افتاده، به همین دلیل در صورت وجود کمپ‌های غیر مجاز نسبت به پلمب قطعی و فوری آنها سریعا اقدام خواهیم کرد.

افشار در ادامه به برگزاری جلسه آسیب‌های اجتماعی در11 آبانماه در محضر مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: با توجه به تاکید مقام معظم رهبری هر شش ماه یکبار باید دستگاه‌های ذیربط با برنامه‌های جدید و دستاوردهای جدید در این جلسه حضور داشته باشند، ایشان  با بلندنگری به موضوع آسیب‌های اجتماعی ورود کردند. بر اساس آخرین اطلاعات، جلسه بعدی که در حضور ایشان برگزار می‌شود 11 آبانماه خواهد بود.

وی همچنین با بیان آنکه مقام معظم رهبری نسبت به انجام کارهای فوق‌العاده و ویژه در حوزه آسیب‌های اجتماعی تاکید داشته و در جلسات قبلی رضایت و خرسندی نسبی نیز نسبت به اقدامات انجام شده در حوزه مبارزه با مواد مخدر داشتند، گفت: از آنجایی که هدفگذاری برنامه ششم توسعه کاهش پنج درصدی اعتیاد بوده که با توجه به افزایش روند اعتیاد در جهان برنامه سنگینی است، امیدواریم مقام معظم رهبری در ادامه نیز از فعالیت‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر رضایت داشته باشند.

افشار در خصوص پخش گزارشی در خصوص معتادان متجاهر در برنامه تیتر امشب شبکه خبر که با انتقادات بسیاری همراه شد نیز گفت: صدا و سیما جزو اعضای اصلی مبارزه با مواد مخدر است و مشارکت آن در امر مبارزه باید علمی و هوشمندانه باشد.

نباید چهره معتاد و آسیب دیده را در گزارشات به وضوح منتشر کنیم

وی ادامه داد: گزارشی که در برنامه تیتر امشب با حضور بنده و سردار زاهدی پخش شد خیلی فی البداهه بود و ما نمی‌توانستیم در آن زمان واکنش خاصی نسبت به آن نشان دهیم اما پس از آن نگرانی‌های عمیق خود را نسبت به پخش چنین گزارشاتی اعلام کردیم زیرا نباید چهره معتاد و آسیب دیده را در گزارشات به وضوح منتشر کنیم. این در حالیست که در این گزارش ادوات مصرف نیز به طور کامل نشان داده می‌شد که این مسئله تاثیرات منفی در جامعه به دنبال خواهد داشت و همچنین آنکه ادبیات گزارشگر برنامه نیز نامناسب بود که تمام موارد فوق به صدا و سیما و شبکه خبر منتقل شد و ابراز تاسف خودمان را اعلام کردیم.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص NPS‌ها و مواد مخدر جدید نیز گفت: تعداد NPSها و مخدرهای جدید در دنیا بسیار زیاد است که اثرات بسیار مخربی نیز به همراه دارند اما این مواد در کشورها جز لیست خاصی نیستند زیرا شیوع آنها در هر کشور با کشور دیگر فرق می‌کند به طوریکه در ایران اینطور برنامه ریزی کردیم که چنانچه هر یک از این مواد به کشور وارد و شیوع پیدا کرد حتما درمورد آن قانون و شفاف‌سازی‌های لازم انجام شود.

وی در ادامه گفت: مناطقی همچون شوش، اطراف کوره پزخانه‌ها، عودلاجان از جمله مناطقی هستند که محل آسیب‌های اجتماعی جدید نبوده بلکه سال‌هاست که آسیب‌های متعددی همچون اعتیاد در این مناطق وجود دارد.

وی با اشاره به تعداد کلونی‌های تجمع معتادان همچون زیر پل نیایش، اطراف اتوبان آزادگان گفت: اجرای طرح‌های ساماندهی معتادان افزایش یافته است؛ اما پیش از تبدیل معتادان به معتادان متجاهر باید برای آنان برنامه ریزی کنیم، زیرا تعداد معتادانی که کف خیابان هستند 40 تا 50 هزار نفر است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز