خبرگزاری کار ایران

مدیر کل دفتر حفاظت ومدیریت شکار و صید:

دستورالعمل نحوه واگذاری و بهره‌برداری از قرق‌های اختصاصی ابلاغ شد

دستورالعمل نحوه واگذاری و بهره‌برداری از قرق‌های اختصاصی ابلاغ شد
کد خبر : ۴۳۶۸۹۷

مدیر کل دفترحفاظت ومدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اولین جلسه کمیته فنی قرق های اختصاصی با حضور نمایندگان دفاتر تخصصی ستادی عضو کمیته و همچنین نمایندگان محیط زیست استانهای یزد، کرمان و سمنان که محدوده 5 قرق مصوب در شورایعالی حفاظت محیط زیست در آنها واقع شده است، برگزار شد.

به گزارش ایلنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، علی تیموری با بیان اینکه بنا به نظرات متخصصین و کارشناسان محیط زیست، قرق اختصاصی در حال حاضر یکی از راهکارهای اساسی کمک به حفظ و حمایت از گونه های جانوری وحشی کشور و بهره برداری پایدار و خردمندانه از حیات وحش و منابع زیستی به شمار می رود گفت: با مشارکت مستقیم جوامع بومی و محلی، تشکل های حامی محیط زیست، علاقمندان به حیات وحش و بخش خصوصی در کلیه مراحل اجرایی و مدیریت حفاظتی به اجرا گذارده می شود.

تیموری تصریح کرد: توجه به این نکته ضروری است که دقت نظر کارشناسی لازم در انتخاب و معرفی قرق ها و نیز نگاه جامعه شناختی به توقعات و خواسته های جوامع بومی و محلی متاثر از محدوده های قرق های اختصاصی در چارچوب استفاده خردمندانه و پایدار از منابع طبیعی کشور، برای نیل به مقصود، اصل اساسی به شمار می رود.

وی ، دستیابی به اهداف اصل پنجاهم قانون اساسی با تعامل و همکاری سازنده بین دولت و بخش خصوصی، استفاده از ظرفیت های جوامع محلی و بخش خصوصی در جهت حفاظت از حیات وحش، کاهش قابل توجه هزینه های دولت در حفاظت از عرصه های طبیعی، توسعه فرهنگ زیست محیطی بین جوامع بومی و محلی، اشتغالزایی و ایجاد درآمد از طریق جذب طبیعتگردان، شکارچیان داخلی و  خارجی و علاقمندان به طبیعت و حیات وحش را از دستاوردهای  ایجاد و راه اندازی قرق های اختصاصی برشمرد .

 تیموری ادامه داد : به تبع آن توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی منطقه ای و ملی، معرفی جاذبه های طبیعی کشور در سطح بین المللی بدون نیاز به هزینه های دولتی، ظرفیت سازی جهت حفاظت بخش های بیشتری از پهنه های طبیعی و حیات وحش کشور، کمک به حفظ نسل و افزایش جمعیت گونه های جانوری در زیستگاههای طبیعی آنها و بسیاری دستاوردهای دیگر را می توان با ایجاد و راه اندازی قرق های اختصاصی به دست آورد .

ابلاغ دستورالعمل نحوه واگذاری و بهره برداری از قرق های اختصاصی

مدیر کل دفترحفاظت ومدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست خاطر نشان کرد:  بر اساس دستورالعمل نحوه واگذاری و بهره برداری از قرق های اختصاصی که به استناد آیین نامه حقوق و تکالیف دارندگان پروانه قرق اختصاصی مصوب شورایعالی حفاظت محیط زیست تدوین و ابلاغ شده است.

تیموری از برگزاری اولین جلسه کمیته فنی قرق های اختصاصی خبر داد و گفت : این کمیته با حضور نمایندگان دفاتر تخصصی ستادی عضو کمیته و همچنین نمایندگان ادارات کل حفاظت محیط زیست استانهای یزد، کرمان و سمنان که محدوده 5 قرق مصوب در شورایعالی حفاظت محیط زیست در آنها واقع شده است در اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید تشکیل شد.

وی ادامه داد: بر اساس دستور کار تعیین شده، در این جلسه نمایندگان استانهای مربوطه، گزارشی از وضعیت قرق های موجود در هر استان (یزد 3 قرق، کرمان و سمنان هرکدام 1 قرق) کردند. 

افزایش ضریب حفاظتی در محدوده قرق های مصوب شورای عالی 

تیموری تصریح کرد: این گزارش ها حاوی اطلاعاتی در خصوص وضعیت طبیعی موجود، سرشماری های حیات وحش در 5 سال گذشته در محدوده هر قرق اختصاصی، میزان تغییرات جمعیتی حیات وحش با تاکید بر گونه های قابل شکار و صید، اقدامات اجرایی و حفاظتی که توسط متقاضیان مدیریت این قرق ها بصورت داوطلبانه در چند سال گذشته در محدوده هر یک از قرق های اختصاصی صورت پذیرفته است، همکاری های اجرایی بین گروههای متقاضی با ادارات کل حفاظت محیط زیست استان مربوطه و نقش آن در افزایش ضریب حفاظتی محدوده قرق های مورد نظر و افزایش آمار حیات وحش در این مناطق بود.

وی با اشاره به گزارشات ارائه شده حاکی از آن بود که در سه قرق  از 5 قرق  مورد بررسی شامل قرق اختصاصی منصورآباد رفسنجان، قرق اختصاصی منصورآباد زردکوه یزد و قرق اختصاصی علی آباد چهل گزی مهریز ،  گفت: فعالیت های داوطلبانه اجرایی مانند استخدام قرق بان ها، تامین لوازم حفاظتی مانند خودرو و موتور سیکلت، تامین تجهیزات انفرادی برای قرق بانها، احداث و احیای آبشخورها و چشمه ها برای حیات وحش، نصب دوربین های تله ای و تهیه عکس از حیات وحش منطقه و ثبت گونه ها، تامین و بکار گیری پاسگاههای حفاظتی و سایر اقدامات از حدود 5 سال گذشته و با نظارت ادارات کل حفاظت محیط زیست استان به اجرا درآمده است.

رشد چشمگیر جمعیت حیات وحش در 5 قرق مصوب نسبت به قبل

تیموری خاطرنشان کرد: پایش ها و سرشماری های انجام شده که آخرین بار در مهرماه سالجاری و با نظارت ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها و مشارکت مامورین محیط زیست، اعضای تشکل های حامی محیط زیست منطقه و دانشجویان محیط زیست به اجرا گذاشته شد، حاکی از رشد چشمگیر و قابل توجه جمعیت حیات وحش در این قرق ها نسبت به قبل از آغاز اقدامات حفاظتی گروههای داوطلب در این مناطق می باشد. 

وی ادامه داد: علاوه بر این در قرق اختصاصی منصور آباد رفسنجان، برنامه های حفاظت داوطلبانه توسط انجمن دوستداران طبیعت رفسنجان با بیش از 400 عضو رسمی و افتخاری به اجرا گذاشته شده است. 

همچنین در قرق علی آباد چهل گزی نیز بیشترین میزان سرمایه گذاری از سوی متقاضی قرق در سالهای گذشته بصورت داوطلبانه صورت پذیرفته و بالاترین میزان رشد جمعیت حیات وحش در چند سال گذشته بدست آمده 

و در قرق منصورآباد زردکوه نیز متقاضی شخص حقوقی (شرکت) است که مبالغ قابل توجهی سرمایه گذاری نموده و رشد جمعیت حیات وحش آن نیز قابل توجه بوده است. بنا به اطلاعات ارائه شده از سوی استانهای ذیربط، تعامل مناسب و سازنده ای نیز بین متقاضیان مذکور و جوامع بومی و محلی برقرار و کلیه قرق بانهای فعال در این قرق ها از بین جوانان بومی منطقه انتخاب و مشغول به کار می باشند.

مدیر کل دفترحفاظت ومدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به گزارشات ارائه شده در کمیته، در دو قرق اختصاصی دیگر شامل قرق اختصاصی روباز در مهریز یزد و قرق اختصاصی جاشلوبار سمنان، افزود: اگرچه درخواست متقاضیان از حدود 5 سال قبل ارائه شده و بخشی از اراضی محدوده قرق های مذکور نیز به عنوان مرتع از قبل (توسط سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری) در اختیار متقاضیان مربوطه می باشد، لیکن اقدامات اجرایی انجام شده، هم عرض سه قرق اختصاصی قبلی ارزیابی نگردید.

دستورالعمل نحوه معرفی و تمدید مناطق شکار ممنوع به کلیه استانهای کشور ابلاغ شد

این گزارش می افزاید، تیموری خاطر نشان کرد: به منظور ساماندهی روند معرفی و فعالیت مناطق شکار ممنوع به عنوان یکی از ظرفیت های حمایت و توسعه جمعیت های حیات وحش در مناطق آزاد که می تواند چشم اندازی برای ارتقای سطح حفاظتی مناطق آزاد دارای پتانسیل های طبیعی مناسب در آینده باشد و یا شرایط مناسبی را برای رشد و توسعه جمعیت های حیات وحش و بهره برداری خردمندانه از آنها در آینده را فراهم نماید، برای نخستین بار دستورالعمل نحوه معرفی و تمدید مناطق شکار ممنوع تهیه و به کلیه استانهای کشور ابلاغ شد.

مکلف شدن ادارات محیط زیست استانها به ارزیابی وضعیت مناطق شکار ممنوع محدوده استان

وی یاد آور شد: بر اساس این دستورالعمل ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها موظف به ارزیابی و تعیین وضعیت مناطق شکار ممنوع محدوده استان مربوطه شده اند تا مناطق شکار ممنوعی که در گذشته برای یک یا چند دوره ممنوعیت شکار در آنها اعمال گردیده اما به دلایل فنی دورنمایی برای ارتقای سطح آنها به مناطق چهارگانه  متصور نیست.

تیموری ادامه داد:در عین حال بدلیل محدودیت هایی که سازمان در خصوص تامین نیروی انسانی و امکانات حفاظتی با آنها مواجه است امکان اجرای برنامه های حفاظت اصولی و کامل از حیات وحش را ندارد، به عنوان گزینه برای ایجاد قرق های اختصاصی مطرح شدند. 

مدیر کل دفترحفاظت ومدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست  تصریح کرد: بدیهی است به این طریق مناطقی که از قبل پتانسیل گونه های جانوری در آنها مورد شناسایی شده اما شرایط حفاظتی لازم برای آنها میسر نیست، با استفاده از ظرفیت های جوامع بومی و محلی علاقمند و تشکل های زیست محیطی، در قالب قرق های اختصاصی به نحو مناسب تری مورد حفاظت قرار گرفته و سازمان نیز می تواند توان انسانی و تجهیزاتی خود را برای حفاظت و مدیریت مناطق چهارگانه و حساس تر بکار گیرد.

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز