کاهش ۲۰ درصدی تعهدات برخی رشتههای پزشکی از مهرماه /اختیاری شدن تعهد خدمت در ۴ رشته
معاون درمان وزارت بهداشت از کاهش ۲۰ درصدی تعهدات برخی رشته ها خبر داد و گفت: وزارتخانه طی برنامه ۱۰ ساله قصد دارد اجرای تعهدات اجباری دوره تخصص را حذف و از فارغ التحصیلان بومی استفاده کند.
به گزارش ایلنا، محمد آقاجانی در حاشیه اجلاس روسای دانشگاههای علوم پزشکی در مشهد و در نشست خبری گفت: وزارت بهداشت به منظور تأمین نیروی انسانی متخصص برای پوشش خدمات درمانی و تأمین نیازهای آینده، بررسی نیروی انسانی متخصص در کشور را از دو سال قبل در دستور کار قرار داد.
تعداد فارغ التحصیلان کمتر از نیاز در ۸ رشته تخصصی
وی اظهار داشت: نتایج بدست آمده از این بررسی های کارشناسی نشان داد که بین رشته های مختلف تخصصی پزشکی تفاوت های زیادی از نظر تناسب تعداد فارغ التحصیلان با نیاز کشور وجود دارد به گونه ای که در ۸ رشته تخصصی تعداد فارغ التحصیلان به مراتب کمتر از نیاز فعلی و آینده کشور است.
آقاجانی گفت: در ۷ رشته تخصصی تعداد فارغ التحصیلان متناسب با نیاز است و در ۷ رشته تخصصی دیگر شامل بیماری های عفونی، پزشکی هسته ای، طب فیزیکی و توانبخشی، رادیوتراپی، روانپزشکی، بیماری های داخلی بزرگسالان و بیماری های داخلی کودکان تعداد دانش آموختگان و دستیاران در حال تحصیل تا حدودی بیشتر از نیاز دانشگاه های علوم پزشکی است.
۵ رشته تخصصی پزشکی نیازی به تعهد خدمت ندارند
وی یادآور شد: در ۵ رشته تخصصی شامل پزشکی اجتماعی، پزشکی ورزشی، طب هوا و فضا، طب کار و پزشکی قانونی، دانشگاه های علوم پزشکی کشور نیازی به فارغ التحصیلان این رشته ها برای گذراندن دوره تعهد خدمت ندارند.
اختیاری شدن تعهد خدمت در ۴ رشته
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت با توجه به بررسی های کارشناسی، بخشنامه ای صادر کرد که بر اساس آن خدمات مورد تعهد در رشته های پزشکی اجتماعی، پزشکی ورزشی، طب هوا و فضا و طب کار اختیاری می شود.
وی در مورد رشته پزشکی قانونی گفت: پس از تکمیل نیاز سازمان نظام پزشکی قانونی، اجرای تعهدات برای سایر فارغ التحصیلان اختیاری خواهد بود.
کاهش ۲۰ درصدی تعهدات برخی از رشته ها
آقاجانی با اشاره به کاهش ۲۰ درصدی تعهدات برخی از رشته ها، گفت: میزان تعهدات رشته های توانبخشی، رادیوتراپی، پزشکی هسته ای و روانپزشکی از مهرماه امسال ۲۰ درصد کاهش می یابد اما تعهدات رشته های داخلی بزرگسالان و داخلی کودکان از مهرماه سال آینده کاهش ۲۰ درصدی خواهد یافت.
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت اعتقاد دارد که بهترین روش برای تامین نیازهای تخصصی مناطق محروم، بومی گزینی با استفاده از ظرفیت قانون مصوب مجلس، اعطای امتیازات و مشوق های مالی است، افزود: با استفاده از این روشها، ماندگاری پزشکان در مناطق محروم افزایش می یابد اما استفاده از روش های اجباری مانند اجرای تعهدات خدمت فقط در صورتی که گریزی از آن نباشد، به ناچار مورد استفاده قرار می گیرد.
برنامه وزارت بهداشت برای حذف تعهدات اجباری
معاون وزیر بهداشت اظهار داشت: وزارت بهداشت در قالب برنامه ای ۱۰ ساله قصد دارد اجرای تعهدات اجباری دوره تخصص را حذف و از فارغ التحصیلان بومی با روش های تشویقی نیازهای تخصصی خود را در مناطق محروم تامین کند و در مورد رشته هایی که تعداد فارغ التحصیلان آنها تامین کننده نیاز کشور نیست نیز ظرفیت های آموزشی را توسعه دهد.
وی ابراز امیدواری کرد تا با تربیت نیروی انسانی تخصصی کافی و استفاده از روش های مذکور به تدریج شاهد کاهش یا حذف تعهدات سایر رشته های تخصصی نیز باشیم.
آقاجانی یادآور شد: پزشکان در پایان دوره پزشکی عمومی بر اساس قانون، دوره دو ساله طرح نیروی انسانی را سپری می کنند و تعهدات دوره تخصص علاوه بر دوره طرح، تاکنون شامل همه فارغ التحصیلان تخصصی می شد که افزایش فارغ التحصیلان و استفاده از روش بومی گزینی و مشوق های مالی به تدریج، نیاز به اجرای تعهدات دوره تخصصی را منتفی می کند.