بحران آلودگی آب، غارهای کشور را تهدید میکند
مشاور انجمن غار و غارشناسی ایران با اشاره به اینکه وضعیت حفاظت از غارها در کشور مطلوب نیست، گفت: در حال حاضر با مشکل آلودگی آب سرچشمهها در غارها روبرو هستیم.
جواد نظام دوست در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در ارتباط با وضعیت حفاظت از غارها در کشور گفت: غارهای کشور به طور کلی در وضعیت بسیار نابسامان هستند و با اینکه 3 دهه از تشکیل کارگروه غارشناسی با ریاست معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست و عضویت 11 وزارتخانه و سازمان دولتی و دو سمن میگذرد؛ اما متاسفانه هیچ کدام از استانها آنگونه که باید در راستای برنامهها و دستورالعملهای کارگروه عمل نکردهاند.
وی ادامه داد: بسیاری از غارهای ارزشمند کشور مانند غار نخجیر به دلیل همین بیتوجهیها و تعلل در برنامهریزی و بررسیهای علمی ضررهای جبران ناپذیری دیدهاند.
نظام دوست افزود: برای نمونه یک سرمایهگذار برای اجرای طرح گردشگری تصمیم داشت که برای سهولت دسترسی گردشگران به یک غار ارزشمند با میلیونها سال قدمت در غرب کشور که دسترسی به آن تنها برای غارنوردان حرفهای میسر است؛ تونلی حفر کند که خوشبختانه پس از اطلاع سمنها از این مساله جلوی آن گرفته شد.
مشاور انجمن غار و غارشناسی ایران توضیح داد: مشکل دیگر ما بحران آلودگی آب در غارهاست؛ سرچشمه بسیاری از آبهای زیرسطحی در درون غارها قرار دارد که با ورود بیرویه گردشگران غیرتخصصی این سرچشمهها در حال آلوده شدن است، این مشکل ابتدا دامها، سپس کشت و زرع و در نهایت خود انسانها را مسموم خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه اخیرا آییننامه حفاظت از غارها در کارگروه غارشناسی تصویب و ماه گذشته به ادارات کل محیط زیست استانها ابلاغ شدهاست، گفت: غارها تاریخ زمین هستند و باید توجه کنیم که میتوانیم با حفاظت درست از غارها استفاده علمی از آنها داشته باشیم و غارهایی همانند علیصدر را که تاکنون صدمات زیاد و جبرانناپذیری دیدهاند به گردشگری عمومی اختصاص دهیم؛ زیرا نیازی نیست که در هر استان غاری برای گردشگری عمومی وجود داشته باشد.
نظام دوست اظهار کرد: در کل کشور برای 11 غار سرمایهگذاری میلیونی و میلیاردی گردشگری شده، اما تنها یکی از آنها بهرهبرداری مالی مناسبی دارد. در همه دنیا بُرد ویژهای مخصوص هر غار برای ورود گردشگر تعریف میشود و اگر ما این برنامهریزی را انجام ندهیم ٬ ورود بدون کنترل گردشگر به اکوسیستم غارها آسیب خواهد زد.