عضو شورای شهر تهران در گفتوگو با ایلنا:
اقدامات شهرداری در حوزه آسیبهای اجتماعی تاثیر مثبتی ندارد
عضو شورای شهر تهران گفت: اقدامات شهرداری در حوزه آسیبهای اجتماعی تاثیر مثبتی ندارد و ریشه مشکلات را حل نمیکند.
غلامرضا انصاری در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در واکنش به اظهارات اخیر معاونت فرهنگی شهرداری تهران مبنی بر جمعآوری روزانه دو هزار کارتنخواب از سطح شهر تهران گفت: اگر چه این کار شدنی است و در حال انجام است، اما شیوه انجام آن اشتباه است. البته مقصر این موضوع شهرداری تهران نیست، بلکه دلیل آن نبود متولی در مباحث مسائل اجتماعی است.
وی خاطرنشان کرد: برنامههای اجتماعی و فرهنگی به صورتی باید ساماندهی شوند که تولید آسیب نداشته باشیم و از بروز آسیبهای اجتماعی پیشگیری شود.
انصاری با تاکید بر اهمیت بازتوانی افراد آسیبدیده و برگشت آنها به زندگی سالم گفت: متاسفانه در حال حاضر عملکردها به این صورت نیست و افراد آسیبدیده را چند روزی نگهداری میکنند و بعد دوباره این افراد در سطح جامعه رها میشوند که این موضوع آسیبزاست.
عضو شورای شهر تهران در ادامه توضیح داد: وقتی افراد کارتنخواب را چند روزی در کنار یکدیگر نگهداری میکنند؛ سبب میشود افراد کم تجربه در کنار افراد حرفهای قرار گرفته و ممکن است؛ آموزشهای ناصحیح ببینند و آسیبهایی را که بلد نبودند، در این اماکن فرا گیرند.
وی خاطرنشان کرد: یکی از کارهایی که دولت پس از حل مساله انرژی هستهای و حل مسائل بینالمللی باید انجام دهد آن است که به فعالیتهایی در حوزه اجتماعی بپردازد و ساختار کلی این حوزه را مورد توجه قرار دهد.
انصاری با بیان اینکه در حال حاضر در خصوص مسائل اجتماعی متولی واحدی نداریم، ادامه داد: بخشی از اقدامات مربوط به این حوزه توسط وزارت کشور، بخشی در ستاد مبارزه با مواد مخدر، بخشی در سازمان بهزیستی و وزارت تعاون، بخشی در وزارت ورزش و جوانان و بخش دیگری در معاونت امور زنان ریاست جمهوری انجام میشود.این موضوع بیانگر آن است که چندین دستگاه به صورت همزمان در خصوص مسائل اجتماعی فعالیت میکنند و در واقع متولی اصلی مسائل مربوط به آسیبهای اجتماعی مشخص نیست.
رئیس سابق بهزیستی با تاکید بر اینکه شهرداری زمانی میتواند موفق عمل کند که استراتژی و برنامه تعیینشدهای داشته باشد، ادامه داد: باید در این برنامه موضوعات پیشگیری، توانمندسازی و بازگشت عزتمند به زندگی محقق شده باشد و آسیبدیدگان اجتماعی بتوانند معیشت و زندگی آینده خود را تامین کنند که متاسفانه این موضوع امروز وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: امروز نوع اقدامات انجام شده به گونهای است که گویا به یک بیمار سرطانی مسکن تزریق کنند و به طور موقت درد را کاهش دهند، اما بعد از مدتی بیمار دوباره به شرایط قبلی باز میگردد.
انصاری اظهار کرد: اینکه شهرداری در خصوص مسائل اجتماعی احساس وظیفه میکند و به این مسائل ورود پیدا میکند، جای تشکر دارد اما این اقدامات ظاهر قضیه را تنها برای مدت کوتاهی حل میکند.
عضو شورای شهر تهران تصریح کرد: دولت باید برای مسائل اجتماعی متولی واحدی در نظر بگیرد که بهترین راهکار در این خصوص تشکیل سازمان ملی رفاه اجتماعی است و حتی در حوزه ریاست جمهوری نیز فردی به عنوان معاون رئیسجمهور در این خصوص وجود داشته باشد که بتواند هدایت، نظارت و سازماندهی کار را در تمامی حوزههای اجتماعی عهدهدار شود و دستگاهها نیز به تناسب توان و ظرفیتشان در این خصوص ایفای نقش کنند که در این صورت شهرداری نیز از جمله این دستگاهها خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه در نظر نگرفتن پیوست اجتماعی در اجرای طرح ها و برنامه های شهری مشکلاتی ایجاد میکند، ادامه داد: از جمله این مشکلات ایجاد شکاف طبقاتی در جامعه است، چنانچه در گذشته در محلات هم فقیر و هم غنی وجود داشت، اما امروزه طبقه بندی اجتماعی ما شمال و جنوب شده است که این موضوع برای هر دو طبقه برخوردار و غیربرخوردار آسیبزاست.
عضو شورای شهر تهران خاطرنشان کرد: وقتی بافت اجتماعی همگون و یکنواخت توزیع شود، خود به خود بخشی از آسیبهای اجتماعی از طریق ارزشهای مذهبی مانند انفاق، نذورات، خیرات و همبستگی اجتماعی درون محل و توسط همسایههای برخوردار حل خواهد شد.
وی با بیان اینکه امروز شمال شهر نمیداند که در جنوب شهر یا مناطق حاشیهای چه میگذرد، گفت: از طرف دیگر حاشیهنشینان و طبقات غیربرخوردار نگاهی طلبکارانه نسبت به طبقات برخوردار جامعه دارند که این موضوع در حوزه سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و تربیتی مشکلاتی را ایجاد میکند.
انصاری تصریح کرد: مسائل ما در حوزه اجتماعی فراتر از افراد کارتنخواب و کودکان کار است. من آمار دقیقی از کارتنخوابها ندارم، اما آنچه مشخص است تعداد آنها از حد استاندارد بالاتر است و معمولا در خیابانها و حاشیه شهرها و مناطق مرکزی شهر دیده میشوند.
وی با اظهار تاسف از اینکه امروزه مناطق مرکزی تبدیل به کانون تجمع افراد کارتنخواب و آسیبدیده شده است، اظهار کرد: اقدامات انجام شده در معاونت فرهنگی و سازمان رفاه شهرداری تهران در این زمینه تاثیر مثبتی ندارد، زیرا درمان موقتی است و ریشه مشکلات را حل نمیکند.