در پشتیبانی از پژوهش، سالهای سختی را پشت سر گذاشتیم
رییس دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه در پشتیبانی از پژوهش، ما سالهای سختی را پشت سر گذاشتیم، گفت: به طوری که وقتی به بودجه دانشگاهها در سالهای گذشته بر میگردیم، متوجه میشویم که این بودجه تنها کفاف هزینه دستمرد و حقوق را میداده است، از همین رو این گونه عوامل باعث شد که تعداد بروندادهای پژوهشی ما کاهش یابد.
محمد مهدی طهرانچی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره کاهش رشد شتاب علمی در کشور و راهکارهای شتاب دوباره آن، توضیح داد و گفت: عوامل موثر در شتاب علمی چند جهت دارد؛ حوزه سیاست، برنامهها و حوزه سرمایهگذاری مادی و به طبع قوانین از یک طرف و هزینهای که در پژوهش انجام میشود، در طرف دیگر وجود دارد که باید این دو با هم هماهنگ باشند و در این صورت است که در صحنه عمل، شتاب علمی حفظ میشود؛ اگر این موارد هماهنگ نباشد، طبیعی است که لطمه وارد میشود.
وی با اشاره به اینکه آن چیزی که امروز واقع شده، ماحصل اقدامات سالهای گذشته است، اظهار داشت: در پشتیبانی از پژوهش، ما سالهای سختی را پشت سر گذاشتیم؛ به طوری که وقتی به بودجه دانشگاهها بر میگردیم، متوجه میشویم که این بودجه تنها کفاف هزینه دستمرد و حقوق را میداده است. بنابرین اینگونه عوامل باعث میشود، تعداد بروندادهای پژوهشی ما کاهش یابد.
رییس دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه در سالهای اخیر جایگاه توجه به بروندادهای علمی دچار تزلزل شد، خاطرنشان کرد: طی سالهای گذشته در حوزه "هیات ممیزی" قوانین سختگیرانه شد، همچنین نسبت به مقالات بینالمللی مصوبات را تغییر دادیم و از حداقل 15 امتیاز مقاله به 5 امتیاز رسیدیم.
وی ادامه داد: متاسفانه حالتی وجود دارد که مقاله و کاربرد را 2 مقوله مختلف میدانیم در صورتی که تا این دو را با یکدیگر هم راستا نکنیم، نمیتوانیم به موفقیت دست یابیم. ما فکر میکنیم کار علمی یا باید جهتش به سمت انتشار باشد یا به جهت کاربرد که این درست نیست. کار علمی باید بر حسب نیاز یا مساله واقعی باشد و در این شرایط، دستاوردش به حل مساله میانجامد. این دو مقوله قدری در کشور ما مغالطه شده است.
وی درباره تاثیر تحریمها در کاهش شتاب رشد علمی، گفت: ما محدودیتهای خارجی در این مدت داشتیم؛ به گونهای که خیلی از منابع اطلاعاتی را بر ما تحریم کردند. بعد از گران شدن ارز عملا هزینه کنفرانس و فرصتهای مطالعاتی برداشته شد و هیچ کمکی به دانشگاهها در این زمینه نشد.
وی ادامه داد: حمایتهایی که تا قبل از گران شدن ارز انجام میشد؛ برداشته شد و عملا حضور اعضای هیات علمی در کنفرانسهای بین المللی و همچنین فرصتهای مطالعاتی به شدت کاهش یافت چرا که هزینهها به یک باره سه برابر شد. حال این سوال وجود دارد که آیا بعد از اینکه ارز 3 برابر شد، ما هزینه پژوهش را سه برابر کردیم؟ و از آنجایی که این کار انجام نشد، به طور طبیعی اثرش را میگذارد.
رییس دانشگاه شهید بهشتی اضافه کرد: علاوه بر این عوامل، دشمن هم بنا داشته است که ما را در حوزه علم محدودتر کند و حتی به صراحت هم اعلام کرده بودند که رشد علمی ایران را باید مهار کنیم. حتی به برخی اعضای هیات علمی ما اعلام شده بود که چون جزو دولت جمهوری اسلامی هستید، چاپ کار شما مقدور نیست.