تولیت مسائل اجتماعی مشخص نیست
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: تولیت مسائل اجتماعی که متولی رصد کردن، مسئولیت پذیری و مطالبه حقوق اجتماعی مردم باشد، مشخص نیست.
به گزارش خبرنگار ایلنا، انوشیروان محسنی بندپی در نشست خبری امروز خود به مناسبت هفته بهزیستی با بیان اینکه شعار امسال هفته بهزیستی تنها «همه با هم می توانیم» است، گفت: از محوریترین اهداف انقلاب اسلامی برقراری عدالت در جامعه بوده است و با پیروزی انقلاب جوانه امید در قلب مردم ما شکوفا شد.
رئیس سازمان بهزیستی خاطرنشان کرد: این سازمان در جهت گسترش چتر حمایتی و برنامههایی که بتواند در ذیل آن در امور پیشگیری، توانبخشی و حمایتی به اقداماتی بپردازد، تلاشهای منسجمی را انجام داده است.
بندپی افزود: 5 میلیون نفر از جمعیت کشور تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند که یک میلیون و 100 هزار نفر آن را معلولان تشکیل می دهند.
وی اظهار کرد: با توجه به پیچیده بودن آسیبهای اجتماعی و اثر گذاری هر آسیب در رشد و افزایش دیگر آسیبها نگاه تخصصی سازمان بهزیستی در چهار رویکرد تبیین شده است.
وی با تاکید براینکه نگاه بهزیستی بر اولویت مسائل پیشگیرانه است، گفت: اقدامات پیشگیرانه در سه سطح صورت می گیرد که سطح اول مربوط به رصد آسیبها و شناسایی مناطق جغرافیایی است که بیشترین آسیبها در آن مناطق ظهور و بروز میکنند. همچنین شناسایی گروههای آسیب پذیر به لحاظ سن و جنس از دیگر اولویتهای این سازمان است.
بندپی در ادامه بر ارتقای آگاهی ها و انعکاس واقعیتهای موجود به مردم تاکید کرد و افزود: در مسئله آسیبها نیازمند آنیم که مردم را در جریان وقایع قرار دهیم و مشارکت آنها را مطالبه کنیم.
وی ادامه داد: یکی از اقدامات پیشگیرانه سازمان بهزیستی انجام غربالگری جهت پیشگیری از بیماریها است و ما به عنوان سازمانی که از نیروی انسانی متخصص دراین زمینه برخوردار است می توانیم در این حوزه با نظام سلامت همکاری داشته باشیم، چنانکه در دو بحث تنبلی چشم و شنوایی سنجی اقدامات اثر بخشی را انجام داده ایم.
رئیس سازمان بهزیستی با یادآوری اینکه در سال93، 63 درصد نوزادان زیر یک سال تحت پوشش غربالگری شنوایی سنجی این سازمان قرار گرفتهاند، بیان کرد: ما شرایطی را فراهم کردیم که با انجام اقدامات به موقع آثار مشکلات شنوایی را به حداقل برسانیم و امسال قرار است این آمار را از 63 درصد به 95 درصد برسانیم.
وی با تاکید بر لزوم مقابله به هنگام در سطح دوم پیشگیری گفت: وقتی گروهها را شناسایی کردیم و آگاهی های لازم را دادیم، میتوانیم به مداخله به موقع و اثربخش دست بزنیم که تقویت اورژانس اجتماعی جهت مشاورههای به موقع و توسعه مراکز علمی تخصصی درمان سوءمصرف مواد مخدر از مهمترین اقدامات بهزیستی در این زمینه است.
وی با اشاره به ارقام نگرانکننده اعتیاد در میان کارگران محیط های صنعتی گفت: با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر و با محوریت سازمان بهزیستی و همکاری وزارت بهداشت در جهت مبارزه با عوامل شیوع مصرف اعتیاد اقدام می کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی تصریح کرد: نباید به این موضوع دلخوش باشیم که 97.5 درصد جامعه سالم بوده و تنها 2.5 درصد معتاد داریم بلکه باید از 97.5 درصد سالم صیانت کنیم که با کوچکترین عوامل تحریکی دچار آسیب نشوند.
بندپی با بیان اینکه رویکرد دیگر سازمان در رابطه با ارتقای کمی و کیفی خدمات بهزیستی است اظهار کرد: توانمند سازی مبتنی بر خانواده رویکرد جدیدی است که در کم کردن آثار سوء ناشی از دور شدن از خانواده نقشی مهم ایفا می کند و ضروری است یافته های جدید و علمی را در اقدامات خود در این حوزه وارد کنیم.
وی با اشاره به وجود 400 هزار معلول در روستاهای کشور تاکید کرد: ما توان آن را نداریم که در این مناطق مراکزی ایجاد کنیم و بخش خصوصی نیز انگیزه لازم را در این خصوص ندارد، لذا رویکرد سازمان آن است که با اعزام تیم های تخصصی به مناطق دور دست در این زمینه اقدام کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی اضافه کرد: افزایش حمایت مالی از مددجویان مهم است و در قانون برنامه چهارم و پنجم پیش بینی شده بود که 40 درصد از حداقل حقوق را برای جامعه هدف در نظر بگیریم که به دلایلی تا به امروز این اقدام صورت نگرفته است.
بندپی با اشاره به بهره مندی همه افراد جامعه از یارانه 44 هزار تومانی گفت: پیشنهاد میکنیم افراد نیازمندی را که استحقاق دریافت این یارانه را دارند کمک کنیم و با راهاندازی مرکز اقتصادی و اجتماعی خانواده های تحت پوشش می توانیم اطلاعات خانوارها را از طریق وزارت کار در اختیار دولت قرار دهیم.
وی ادامه داد: 40 درصد میتواند شاخص خوبی در این زمینه باشد که هر ساله براساس حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار جامعه هدف را تحت پوشش قرار دهیم و با برقراری مستمری حداقل معیشت آنان را تامین کنیم.
وی با بیان اینکه رویکرد بعدی سازمان بهزیستی تشویق و ایجاد انگیزه و استفاده از روحیه خیر جمعی است اظهار کرد: تا بحال نتوانستهایم از تمامی ظرفیتهای موجود در بعد مشارکت طلبی و تجهیزات موجود استفاده کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به رونمایی از سایت مرتبط با مشارکتهای مردمی در ماه مبارک رمضان گفت: در این سایت تمامی زمینههای مورد نیاز سازمان بهزیستی مشخص شده تا بتوانیم از ظرفیت نیروهای داوطلب و افراد حقیقی و حقوقی استفاده کنیم.
وی ادامه داد: رویکرد دیگر ما نگاه همه جانبه و علمی به عوامل اجتماعی تاثیر گذار بر سلامت اجتماعی است و سلامت به معنای آسایش جسمی،روحی ،روانی و اجتماعی بوده که سلامت اجتماعی نسبت به سایر سلامتهای فردی اثر گذار تر است.
بندپی خاطر نشان کرد: عوامل تاثیرگذار بر سلامت اجتماعی باید شناسایی شوند که در این زمینه خصوصا به رشد همه جانبه کودکان نگاه تخصصی داریم چرا که در سایه رشد همه جانبه می توانیم شاهد توسعه همه جانبه کشور باشیم. برای تحقق این رشد به کیفیت آموزش، تغذیه، اشتغال و مسکن نگاه علمی داریم.
رئیس سازمان بهزیستی عنوان کرد: در راستای فراهم کردن زمینه رشد و تکامل نونهالان و آینده سازان کشور حوزه معاونت اجتماعی سازمان بهزیستی با بنیاد ملی نخبگان وارد همکاری می شود.
بندپی افزود: قصد داریم به سمت تبیین مسائل استراتژیک اجتماعی برویم اما متاسفانه تا به امروز شاهد مشخص شدن نقش دستگاههای مختلف در حوزه اجتماعی نبوده ایم و تولیت مسائل اجتماعی که متولی رصد کردن، مسئولیت پذیری و مطالبه حقوق اجتماعی مردم باشد، مشخص نیست.
رئیس سازمان بهزیستی تصریح کرد: ما نگاه صدقه ای به مسائل اجتماعی نداریم و باید نگاهمان فرآیندی و سیستمی باشد که با بکارگیری گروههای مددکاری و مشاوره ای نقشی اثر گذار داشته باشیم و پیشنهاد ما به وزارت کار آن است که بتوانیم در برقراری سه لایحه بیمه اجتماعی تاثیر گذار باشیم.
وی گفت: در خصوص بیمه اجتماعی زنان سرپرست خانوار پیشنهاد ما آن است که همه افراد این گروه را بیمه کنیم و از حالت موقتی و آزمون و خطا خارج شویم.
بندپی در پایان تصریح کرد: طرح آفتاب نتوانست نقش پررنگ و عمیقی در این زمینه داشته باشد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، رئیس سازمان بهزیستی در خصوص آسیبهای حوزه زنان گفت: از یک طرف شاهد عمیق شدن آسیبهای اجتماعی هستیم و از طرف دیگر درصد مبتلایان زن در این آمار رشد فزاینده ای دارد.
وی افزود: زمانی که مرد دچار آسیب میشود اثرگذاری آن بر خانواده کمتر از زمانی است که زن دچار آسیب میشود. به بیان دیگر با حذف مرد قوام خانواده حفظ میشود اما با حذف زن پایداری خانواده کمتر می شود.
بندپی اظهار کرد: در سال 75 ، یک میلیون و 200 هزار زن سرپرست خانوار وجود داشت که در سال 85 این رقم به یک میلیون و 600 هزار نفر رسید. یعنی در این سال با رشد 38 درصدی زنان سرپرست خانوار مواجه شدیم که در سال 90 این رقم به دو میلیون و 500 هزار نفر رسید و 53 درصد رشد را شاهد بودیم. آمار کنونی در دست بررسی بوده و احتمالا رقم بالاتری را شامل میشود.
رئیس سازمان بهزیستی با بیان اینکه از یک میلیون و 200 هزار معتاد در سال 85، 5 درصد زن بوده اند و این رقم در سال 90 به ده درصد رسید گفت: باید علت مسائل را شناسایی کنیم تا بتوانیم به درستی تصمیم گیری کنیم که برای کاهش آسیب باید به سراغ کدام عامل رفت.
وی در خصوص این سوال که وزیر رفاه گفته است اگر نمیتوانید بچه ها را نگهداری کنید به جای رها کردن آنها در خیابان، کودکان را به ما تحویل دهید اظهار کرد: سخنان وزیر رفاه صرفا برای تشویق خانوادهها به رها سازی فرزندان خود نبوده است بلکه منظور وی آن است که اگر والدین به هر دلیلی میخواهند از خود سلب مسئولیت کنند، بهزیستی میتواند این مسئولیت را بر عهده بگیرد.
بندپی ادامه داد: با کمک شهرداری، ستاد مبارزه با مواد مخدر و دانشگاهها در حال جمع آوری و نگهداری کودکان کار و کودکان رها شده هستیم.
وی بیان کرد: سالانه ده درصد به تعداد زنان سرپرست خانوار اضافه میشود. مثلا در سال 94، 180 هزار زن سرپرست خانوار تحت حمایت داریم که در سال 92 این تعداد 135 هزار نفر بودهاند یعنی در این زمینه شاهد رشد 30 تا 40 درصدی بودهایم.
وی در خصوص بودجه این سازمان گفت: در سال 94 بودجه خوبی به ما اختصاص داده شد و بودجه ای که از منابع ملی و عمومی در سال 94 در اختیار داریم، هزار و 600 میلیارد تومان است.
رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به حوادث جادهای، بیماریهای قلبی و عروقی و جمعیت 8 درصدی سالمندان کشور گفت: سالانه 40 هزار معلول شدید به معلولیتهای ما اضافه میشود.
بندپی همچنین درخصوص تامین مسکن معلولان اظهار کرد: وزیر کار با بنیاد مستضعفان در سال 93 تفاهم نامهای امضا کرد که برمبنای آن به خانواده های دارای دو معلول به بالا مسکن داده می شود که تاکنون هشت هزار مسکن پیش بینی شده که 15 میلیون تومان آن توسط بنیاد مستضعفان، ده میلیون توسط بهزیستی و 5 میلیون توسط جامعه خیرین تامین شده است. در روستاها نیز بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ده میلیون تومان وسازمان بهزیستی 6 میلیون تومان کمک کرده است.
حجتالاسلام والمسلمین رحیم شهسواری، معاون مشارکتهای مردمی سازمان بهزیستی کشور، در این باره گفت: کمکهای جامعه خیرین چندین شکل دارد که شامل کمکهای نقدی و غیر نقدی،ارائه خدمات و پوشش دادن جامعه هدف ما در قالب موسسات خیریه است.
وی ادامه داد: در بخش مشارکتهای نقدی و غیر نقدی در سال 93، 450 میلیون تومان کمک دریافت کرده ایم ودر بخش حمایت خیرین حدود سه هزار میلیارد تومان خدمات رایگان دریافت کرده ایم.
در ادامه مسعودی فرید معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی در خصوص بیماران تی اس گفت: محوریت درمان بیماران تی اس با وزارت بهداشت است اما باید در برنامههای حوزه سلامت به سلامت روان بیشتر توجه کنیم تا در درمان این بیماران بتوانیم تاثیر گذارتر عمل کنیم.
و.ی تاکید کرد: جراحی این بیماران با وزارت بهداشت و حمایت اجتماعی از آنان با سازمان بهزیستی و لایحه ای را در این زمینه پیش بینی کرده ایم که در آینده به صحن مجلس خواهد رفت.
مسعودی فرید گفت: شیوع این بیماری زیاد نیست و به ازای هر 70 هزار تولد یک مرد تمایل به زن بودن دارد و به ازای هر 100 هزار تولد یک زن تمایل به مرد بودن دارد.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی عنوان کرد: در این لایحه از زمینه های حمایت بهداشتی از مبتلایان به تی اس تا حمایتهای اجتماعی از آنان دیده شده است.
محسن روشن پژوه در خصوص زنان کارتون خواب و سخنان معاونت امور زنان ریاست جمهوری مبنی بر اینکه یک سوم کارتون خواب کشور زن هستند گفت: در حال حاضر برآورد دقیقی از تعداد افراد کارتون خواب نداریم و تمامی برآوردها براساس مشاهدات، مراجعات و ... است اما براساس یک گزارش تعداد کارتون خواب ها تقریبا 15 تا 20 هزار نفر است که براساس برآوردها 10 تا 15 درصد آن را طیف زنان تشکیل می دهند .
وی اضافه کرد: ما طرح ارزیابی سریع معتادان پرخطر را در شهر تهران داریم و در این طرح قرار است به این سوال پاسخ داده شده و در سیاست های توسعه ای نیز آن را اعمال کنیم.
سرپرست معاونت پیشگیری ودرمان اعتیاد با اشاره به وجود دو هزار و 700 واحد ارایه خدمات به معتادان درقالب های مختلف گفت: 10 درصد از این مراکز خدمات زنانه ارایه میدهند هرچند که تعداد مراکز زنانه در شهر تهران بیشتر است.همچنین در برنامه توسعه مداخلات زنانه را داریم و برای زنان پروتکل های اقتصادی نوشته که در حال پایلوت است.
سرپرست معاونت پیشگیری و درمان اعتیاد همچنین درباره فرزندان در شرف ترخیص سازمان بهزیستی گفت: فرزندان این سازمان از 18 سالگی می توانند وارد فرآیند ترخیص شوند و سعی ما بر آن است که این افراد پس از ترخیص به خانههای نیمه مستقل بروند و درکنار چند نفر از افرادی با شرایط خودشان و تحت نظر یک مربی زندگی کنند وهیچ محدودیتی در این خصوص از نظر زمانی وجود ندارد. ما قصدداریم خانه ها رابه صورتی ایجاد کنیم و توانمند سازی فرزندانمان در آنجا بهتر انجام شود.همچنین طرح پایلوتی برای اشتغال آنها در نظر گرفته شده تا بتوانند به نهادهای زیر نظر وزارت کار رفته و اشتغال آنها صورت بگیرد.
بندپی در خصوص خانوادههای پشت نوبتی که می خواهند تحت حمایت سازمان بهزیستی باشند گفت: دی ماه سال 93 ، 53هزار خانوار پشت نوبت بودند و اگر قرار است برخی از این ها را تحت پوشش قراردهیم ضروری است عدالت رعایت شده و خانواده های آسیب پذیر تر و بی پناه تر تحت پوشش قرار گیرند و از آبان ماه قصدداریم افزایش خانواده های تحت پوشش را عملیاتی کنیم.
رییس سازمان بهزیستی در خصوص احداث شیرخوارگاه شبیر اظهار کرد: وزیر صنعت، معدن و تجارت به ما قول داد در این خصوص سه میلیارد تومان کمک کند و سازمان نظام مهندسی نیز قرار است امور طراحی و آرشتیتکت آن را انجام دهد .
وی افزود: 10 میلیارد تومان برآورد اولیه احداث این شیرخوارگاه است و در حال حاضر منابع مالی وزارت صنعت آماده و در حساب سازمان بهزیستی و قصدداریم عملیات کلنگ زنی آن را با استفاده از این منابع شروع کنیم.
بندپی درباره افزایش مستمری مددجویان گفت: ما از نظر فروش نفت در شرایط بدی قرار داریم حتی قرار است از بودجه مصوب تمامی دستگاهها 20د رصد کم شود. پروژه های عمرانی متوقف است ما دوست داریم مستمری مددجویان افزایش پیدا کند اما این کار 7 میلیارد بار مالی دارد و باید دید آیا منابع آن موجود است .
وی پیشنهاد کرد: یارانه 44 هزار تومانی که به همه افراد جامعه داده می شود مورد بررسی قرار بگیرد و افراد غیر نیازمند حذف شوند تا مددجویان به سازمان بهزیستی و کمیته امداد پرداخته شود.
رییس سازمان بهزیستی عنوان کرد: مستمری خانواده های تک نفره 52 هزار تومان، دو نفره 60 هزارتومان ، 3 نفره 70 هزار تومان و 5 نفره 100 هزار تومان است .
در پایان معاونت امور اجتماعی سازمان بهزیستی از تاسیس مرکزی برای حمایت از کودک و خانواده ویژه زنان بی خانمان دارای فرزند خبر داد و افزود: ظرفیت این مرکز 40 تا 50 نفر است.