ابتکار:
مهمترین مشکل برای مقابله با گردوغبار، جنگ و ناامنی در منطقه است
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: مهمترین مشکل ما برای مقابله با گرد و غبار جنگ و ناامنی در منطقه است که مانع از هر گونه توافق و عملیات اجرایی برای حل این مسئله میشود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، معصومه ابتکار امروز (شنبه) در نشست خبری خود که به مناسبت هفته جهانی محیط زیست برگزار شد، گفت: شعار امسال در روز جهانی محیط زیست «هفتاد میلیارد رویا، یک سیاره، با احتیاط مصرف کنید» است. مطالعات نشان میدهد؛ کره زمین به علت برداشت بیرویه منابع طبیعی بیمار و دچار مشکلات اساسی شده است. اگر یک سال از زمین استفاده کنیم و آن را آلوده کنیم، زمین برای بازسازی خود به یک و نیم سال نیاز دارد. یعنی ما 6 ماه بیش از توان زمین در حال استفاده از آن هستیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر میانگین جهانی استفاده از منابع زیستی یک و نیم برابر ظرفیت کره زمین است، این عدد در ایران به دلیل رشد جمعیت در یک مقطع زمانی، افزایش شهرنشینی و قرار گرفتن در کمربندی خشکسالی به سه الی سه ونیم برابر رسیده است. بنابراین ما بسیار به این شعار جهانی روز محیط زیست نیازمند هستیم.
معاون رئیس جمهور با اشاره به دو رویداد بینالمللی مهم در زمینه محیط زیست گفت: در آینده تدوین سیاستهای توسعه پایدار که قرار است؛ جایگزین اهداف هزاره شوند را پیش رو داریم که شامل 17 بند است و در طی مذاکرات و جلسات بینالمللی تدوین شده و در شهریور ماه در مجمع عمومی سازمان ملل نهایی میشود. خوشبختانه تدوین این سند با تدوین برنامه ششم توسعه همزمان شده، بنابراین امیدواریم؛ توجه به توسعه پایدار و حفظ محیط زیست بحث محوری برنامه ششم توسعه باشد.
وی ادامه داد: علاوه بر آن توافقات جدید آب و هوایی را نیز پیش رو داریم که با توجه به موج گرم شدن زمین و اجرا نشدن بخش اعظمی از توافق کیوتو بسیار اهمیت دارد.
ابتکار با اشاره به اینکه در ایران مصرف گازهای گلخانهای در سطح نسبتا بالا قرار دارد و علاوه بر آن گرم شدن کره زمین تبعات بدی برای ایران داشته است، افزود: در طی بیست سال گذشته 0.85 درجه سلسیوس میانگین افزایش دمای جهان بوده است، اما در ایران این عدد به 1 الی 1.5 درجه سلسیوس رسیده است. باید توجه کرد که برای هر یک درجه گرم شدن هوا 6 درصد افزایش مصرف آب در بخش کشاورزی و 3 درصد افزایش مصرف آب در تولید ناخالص ملی را در پی دارد، بنابراین گرمشدن زمین برای ما بسیار مهم است که امیدواریم تا پایان سال میلادی در پاریس این توافقات حاصل شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: در حال حاضر چالش اصلی در کنفرانس تغییرات آب و هوایی میان کشورهای در حال توسعه و کشورهای صنعتی است، زیرا کشورهای صنعتی باید مسئولیت تاریخی خود را در برابر گرم شدن کره زمین به دلیل فعالیتهای صنعتی این کشورها در 60 سال گذشته بپذیرند، علاوه بر این کنفرانس به سازمان ملل پیشنهاد دادیم که مسئله گرد و غبار به عنوان یک معضل جهانی مطرح شود که این مسئله با موافقت روبرو شد و امیدواریم که این معضل جهانی در دستور کار تفاهمات و اجلاسهای جهانی پذیرفته شود. البته در زمینه گرد و غبار مشکل اصلی جنگ و ناامنی در منطقه است که مانع از هر گونه توافق و عملیات اجرایی برای حل این مسئله میشود.
وی با اشاره به اینکه حدود 20 ماه است که در دولت یازدهم مسئولیت ریاست سازمان حفاظت محیط زیست را برعهده گرفته است، گفت: مهمترین اتفاقی که در طی این مدت رخ داده است، تغییر نگرش جدی در ارکان دولت نسبت به مسائل زیست محیطی است و رئیس جمهور نیز با تاکیدات خود در این زمینه نقش مهمی داشتهاند.
به گفته وی فردا (یکشنبه 17 خردادماه) جایزه ملی محیط زیست با حضور رئیس جمهور طی مراسمی به تلاشگران، محققان و فعالان محیط زیست اهدا خواهد شد.