رئیس دانشگاه تهران:
غرب در آپارتاید علمی خودتحریمی هم کردهاست
رئیس دانشگاه تهران گفت: غرب در آپارتاید علمی خودتحریمی هم کردهغرب در آپارتاید علمی خودتحریمی هم کرده است.
به گزارش خبرنگارایلنا؛ "سید محمد مقیمی" رئیس دانشگاه تهران در کنفرانس ائتلاف جهانی علیه آپارتاید علمی؛ برای صلح، عدالت، امنیت و سلامت جهانی گفت: وقتی امروز صحبت از علم در عرصه بین المللی مطرح می شد باید پرسید این علم بستری را برای صلح و عدالت فراهم کرده است؟
رییس دانشگاه تهران ادامه داد: هدف علم این است که در انسان معرفت ایجاد شود و حقیقت را کشف کند و این حقیقت موجب ارتقای فضایل در جامعه شود و مولفه هایی مانند صلح را برپا کند و به طور عام کیفیت زندگی بشر را ارتقا ببخشد. علم صرفا برای علم نیست بلکه هدفش این است موجب رفاه بشر شود؛ در دو ساحت مادی و معنوی از رفاه صحبت می شود.
مقیمی گفت: علی رغم رشد و جهش علمی در جهان و تولیدات فناورانه که توانسته ابعاد جدیدی را پیش روی بشر قرار داده آیا کیفیت زندگی انسان از منظر معنوی و مادی توأمان تامین شده است؟ آیا علم توانست نسبت به گذشته صلح را در سطح بین المللی ارتقا دهد؟
او با بیان اینکه اتفاق نظری وجود دارد مبنی بر اینکه علی رغم رشد علمی کیفیت زندگی و صلح و عدالت بشری تضمین نشده است گفت: عمق این عدم اطمینان را امروز می توان در فجایعی که در فلسطین و اقدامات صهیونیست رخ داده مشاهده کرد.
او با اشاره به آپارتاید علمی افزود: در آپارتاید علمی صحبت از تبعیض است. در این مقوله نشان می دهد آنچه از منظر علم در غرب تولید می شود در اختیار همه قرار نمی گیرد و ایران نیز در سالهای اخیر در کانون تحریم ها قرار داشته است. اساتید ما تجربه داشته اند که مقالاتی را به خارج فرستاده اند و مقاله بدون اینکه حتی خوانده شود برگشت داده شده به صرف اینکه استاد ایرانی بوده یا مقاله اسلامی بوده است.
رئیس دانشگاه تهران با اشاره به بحث خودتحریمی و دیگر تحریمی علمی غربی ها اظهار کرد: جهان غرب و ایالت متحده آمریکا به عنوان نماد استکبار تلاش می کند ما را محدود کند اینمحدودیت هم دامنه علمی و غیرعلمی دارد.
رئیس دانشگاه تهران بیان کرد: در جنبه های خودتحریمی موضوع عمیق تر هم می شود؛ در اسناد تاریخی اروپا و آمریکا آمده در دوره های درخشان اسلام که حدود ۶ قرن هم ادامه داشت شاهد ظهور اندیشمندان اسلامی بودیم که آثار آنها در کا اروپا که از اسپانیا شروع شد، رواج یافت و در طب و مهندسی از آن بهره بردند.
مقیمی گفت: من نمیگویم غربی ها هرچه دارند متعلق به ماست، اما برخورد آنها با دستاوردهای علمی اسلامی و مقایسه آنچه امروز دارند، نشان می دهد نشر علم سرزمین های اسلامی در غرب رخ داده است. در دین ما وظیفه است که افراد یافته های علمی خود را به دیگران عرضه کنند و خلاف این عمل نادرست است.
او گفت: غرب در آپارتاید علمی خودتحریمی هم کرده و بخشی از دانشگاه ها و حتی عالمان خود را نیز محروم کرده است.
رئیس دانشگاه تهران با تاکید به موضوع نگاه غرب به علم که بیشتر تجربی است، اظهار کرد: آنها توجیهاتی مانند بی معنایی شناختی و عاطفی را مطرح کرده اند و می گویند بشر به مبدا هستی عشق دارد، اما چون مبدا هستی قابل شناخت نیست و بی معناست، پس از نظر آنها موضوعات متافیزیکی نیز معنی ندارد و آن را علم تلقی نمی کنند و همینجا شکاف عمیقی بین علم از منظر اسلامی و غربی ایجاد شده است.
رئیس دانشگاه تهران اضافه کرد: بشر باید از طریق ایجاد معرفت در کنار علم به صلح و ثبات برسد و خودتحریمی که غرب ایجاد کرده موجب شده جلوی ورود مباحث اینچنینی را به فضای دانشگاهی خود را بگیرند و این کار مصداق آپارتاعلمی است. حالا ما در این شرایط باید چه کنیم؟
مقیمی اظهار کرد: در این وضعیت آپارتاید علمی باید دنبال شکلی از علم بود که بتواند با تئوری های رقیب خود رقابت کند. حالا که اجازه رقابت به اندیشمندان اسلامی داده نمی شود باید تعریف جدیدی از علم و عدالت و صلح ارائه کنیم. غربی ها وقتی از صلح صحبت می کنند منظورشان این است که جوامع چقدر خود را با نظم نوین جهانی آمریکا هماهنگ کرده اند و هرکس خود را با این تعریف غربی ها هماهنگ نکند، صلح طلب نیست.
رئیس دانشگاه تهران ضمن بیان نگاه جوانان به آنچه غربی ها تحت عنوان صلح ادعا می کنند نیاز به آگاهی بخشی به آنها ، گفت: ما در کاربردها و بنیان های علمی و آپارتاید علمی امروز بحث داریم. امروز اجازه ظهور نظریه هایی که به دنبال صلح واقعی و سعادت بشر هستند را نمی دهند و با ایجاد اتحادیه علمی و فعالیت پایگاه های اطلاعاتی مستقل تریبون هایی برای خود ایجاد کنیم جنبه های بنیانی آپارتاید علمی را برطرف کنیم.
رئیس دانشگاه تهران یاداوری کرد: تریبون غرب اجازه نمی دهد آپارتاید علمی را برطرف کنیم. ما ظاهرا فکر می کنیم در جهان تبادل آزاد اطلاعات سیر می کنیم، ولی واقعا اینگونه نیست. بیشتر در علوم انسانی و رفتاری و اجتماعی با غرب به تناقض می رسیم.
مقیمی بیان کرد: علم در دنیای غرب ابزار قدرت شده و دیگر ابزار کشف حقیقت نیست و سعی دارند علم را در اختیار قدرتمندان قرار دهند. بنابراین تحریم های عرب برای این است که جلوی انتشار افکار و ایده های ما را بگیرد.