خبرگزاری کار ایران

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی:

استفاده از جبهه‌های مردمی و نخبگان در جریان تدوین سندها و سایر مصوبات/ به حداقل رساندن آسیب تعارض منافع در تصمیم گیری‌ها

استفاده از جبهه‌های مردمی و نخبگان در جریان تدوین سندها و سایر مصوبات/ به حداقل رساندن آسیب تعارض منافع در تصمیم گیری‌ها
کد خبر : ۱۴۱۵۸۷۳

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر از اجرای بخش‌های مهم سند تحول این شورا خبر داد و بر استفاده از نخبگان در تدوین مصوبات تاکید کرد.

به گزارش ایلنا از مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر با اشاره به جنگ غزه اظهار کرد: مردم غزه ظلم غیر عقلانی را تحمل می‌کنند، متاسفانه به کودکان، زنان و مجروحان غزه رحمی نمی‌کنند، با اینکه دولت‌های آمریکایی و غربی دم از حقوق بشر می‌زنند اما اجازه ورود غذا و دارو به غزه را نمی‌دهند، رژیم صهیونیستی با وقاحت اعلام می‌کند که بیمارستان‌ها تخلیه شود چون می‌خواهد آنجا را بمباران کند، مقصر این اتفاقات آمریکا و دولتهای غربی هستند ولی الحمدلله روز به روز شکستشان نمایان‌تر می‌شود، همین رژیم صهیونیستی علاوه بر ظلم به غزه به مردم ایران ظلم داشت، شهدای هسته‌ای مانند شهید شهریاری، احمدی روشن، رضایی نژاد و فخری زاده به دستور رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند، در اغتشاشات اخیر جنگ ترکیبی به راه انداختند تا جوانها را به سمت جنایات سوق دهند آمریکا و رژیم صهیونیستی تجزیه ایران را می‌خواهند، باید هویت سبوعیت و درندگی اینها را پی برد چراکه به تعبیر ملاصدرا اینها دیگر حیوان ناطق درنده هستند. 

وی در ادامه درباره هویت جمعی و وقت‌گذاری اعضای حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: اعضای حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی دو دسته هستند، برخی از اعضا علاوه بر حضور در جلسات شورا، وقت کافی برای حضور در ستادها و شوراهای اقماری می‌گذارند، برخی دیگر که مسئولیت‌های مهم و مشغله‌های متعدد دارند، از ظرفیت دستگاه‌شان برای کمک به برنامه‌های شورا استفاده می‌کنند، تعداد اندکی هم فقط در جلسات شورا حضور منظم دارند. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به حضور ۱۰ ماهه خود در این شورا گفت: از زمانی که مسئولیت دبیری به بنده محول شده غیر از یک درس مباحثه‌ای در حوزه علمیه تهران بقیه فعالیت‌ها از جمله تدریس در حوزه علمیه قم، دانشگاه، حضور در هیئت‌ها و شوراها را تعطیل کرده‌ام و روزانه ۱۴ تا ۱۶ ساعت کار مداوم انجام می‌دهم. 

استاد خسروپناه درباره اثرگذاری شورای عالی انقلاب فرهنگی در مسائل کلان کشور گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی در چهار عرصه علم، فناوری، فرهنگی و اجتماعی ماموریت دارد، چهار ماموریت نیز نسبت به این عرصه‌ها دارد که شامل راه بینی یا رصد، راهبردی یا سیاست گذاری، راهبری یا هدایت‌گری و راه‌سنجی می‌شود. 

وی درباره وجهه قرارگاهی شورا و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: شورای عالی امنیت ملی تصمیمات امنیتی کشور را اتخاد می‌کند و ستاد کل نیروهای مسلح مصوبات این شورا را دریافت برای اجرایی‌سازی آن تمهیدات لازم را در نظر می‌گیرد و به یگان‌ها ابلاغ می‌کند، شورای عالی انقلاب فرهنگی همین رویکرد را در حوزه علم و فرهنگ باید انجام دهد، با این تفاوت که هم خودش سیاست‌ها را وضع و هم باید بر اجرای آن نظارت کند، در این زمینه دستگاه‌های اجرایی و تشکل‌های مردمی یگان‌های اجرایی مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی هستند. 

بهره گیری از حکمرانی شبکه‌ای برای اجرایی‌سازی مصوبات

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر هدایتگری و راهبری، ادامه داد: هدایت‌گری و راهبری با دستور کار نمی‌کند و حکمرانی هرمی در زمینه مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی نمی‌تواند نتیجه بخش باشد، بنابراین ما حکمرانی شبکه‌ای را دنبال می‌کنیم، به این صورت که در جریان تدوین سندها و سایر مصوبات علاوه بر دستگاه‌های مربوطه از جبهه‌های مردمی و نخبگان نیز استفاده می‌کنیم. 

استاد خسروپناه درباره عملیاتی‌سازی این رویکرد عنوان کرد: در این زمینه ستادهای چهارگانه علم و فناوری، فرهنگی و اجتماعی، خانواده و زنان و تعلیم و تربیت ایجاد شده، در ذیل این ستادها ۱۲۰ میز تخصصی با مسئولیت نخبگان هر موضوع تشکیل شده است تا بتوانند در موضوعات مختلف سیاستگذاری‌های لازم صورت دهند، بنابراین برای اولین بار ارتباط وثیقی با جبهه‌های مردمی فراهم شده است، اینگونه اجرای مصوبات هم تضمین می‌شود چراکه همه ذینفعان در تدوین مصوبات مشارکت داشته اند. 

وی اضافه کرد: مثلا در حوزه صنایع دستی ۲۹۹ صنعت دستی در کشور وجود دارد متاسفانه با وجود این ظرفیت سند صنایع دستی تدوین نشده است، اگر این سند به درستی تدوین شود بر معیشت مردم نیز اثر می‌گذارد و تنوع صنایع دستی ایران نیز شناسانده می‌شود چراکه ایران جز معدود کشورهای دارای صنایع دستی فراوان است، هم اکنون سازمان میراث فرهنگی در حال تدوین این سند است و بیش از هزار و ۳۰۰ فعال حوزه صنایع دستی نیز در تدوین این سند مشارکت دارند. 

نباید به بهانه تعارض منافع رجوع به متخصص را بی‌معنا کرد

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به این شائبه که حضور تشکل‌های ذی‌نفعان ممکن است که تعارض منافع در تدوین اسناد ایجاد کند، مثلا در مصوبه افزایش ظرفیت پزشکی این شائبه مطرح بود که پزشکان در اجرای سیاست‌های افزایش ظرفیت آموزش پزشکی موثر هستند، بیان کرد: اگر استفاده از متخصص فن در موضوعات مختلف را با تعارض منافع جمع ببندیم دیگر اساس رجوع به متخصص بی‌معنا می‌شود، باید در امور تخصصی به متخصصان مراجعه کنیم. پزشکان فراوانی در کشور داریم که حتی مطب ندارند و مشغول طباطبت در بیمارستان‌های دولتی یا تدریس در دانشگاه‌ها هستند، بنابراین نمی‌توان با این رویکرد به موضوع استفاده از متخصص نگاه کرد، از طرفی مجموعه نظرات کارشناسی دریافت می‌شود و در نهایت در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی تصمیم نهایی گرفته می‌شود. 

وی با اشاره به گزارش اخیر رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: قبل از اینکه این گزارش در صحن شورا مطرح شود، ارزیابی‌های دقیقی از سوی دبیرخانه از این دانشگاه صورت گرفت، در زمینه ارزیابی‌ها از نظرات اساتید در فرهنگستان‌های مختلف نیز استفاده می‌شود، همگی این رویکردها اجازه آسیب تعارض منافع در تصمیم گیری‌ها را به حداقل می‌رساند. 

استاد خسروپناه درباره طرح تحول شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: خوشبختانه تاکنون اکثر بخشهای سند تحقق پیدا کرده است، یکی از کلید واژه‌های مهم این سند ستادمحوری بود که با ایجاد ستادهای چهارگانه تحقق پیدا کرد، در این مسیر آیین نامه ستاد خانواده و زنان اصلاح شد، شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی ارتقا پیدا کرد، رئیس این شورا به عضویت حقوقی شورای عالی انقلاب فرهنگی در خواهد آمد. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد: همچنین بر اساس سند تحول برخی از شوراهایی که رویکرد تصدی‌گری داشتند و در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شده بودند باید به نهادهای مربوطه انتقال پیدا می‌کردند، که بر این اساس شورای توسعه قرآنی به سازمان تبلیغات اسلامی منتقل شد، شورای تحول علوم انسانی به وزارت علوم و هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه پردازی، نقد و مناظره به فرهنگستان علوم واگذار شد. 

وی افزود: امیدوارم تا پایان یکسال حضور بنده در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی سند تحول به طور کامل اجرایی شود. این سند، سند محکمی است و برای تدوین آن زحمات زیادی کشیده شده است، این سند قبل از دبیری بنده در دوران دکتر عاملی به تصویب رسیده و بنده متعهد به اجرای آن هستم. 

استاد خسروپناه درباره کارکرد خانه ملی گفتگوی آزاد و تفاوت آن با کرسی‌های نظریه‌پردازی و کرسی‌های آزاداندیشی گفت: بیش از ۷ هزار کرسی نظریه‌پردازی و ترویجی در کشور برگزار شده که مختص اساتید است؛ استادان می‌توانند نظریات علمی خود را در این کرسی‌های به بحث و تبادل نظر بگذارند، هم اکنون مدیریت هیئت کرسی‌های نظریه پردازی، نقد و مناظره به فرهنگستان علوم انتقال یافته است، از زمان حضور دکتر مخبر به عنوان رئیس فرهنگستان علوم شاهد اتفاقات خوبی هستیم که منجر به پیشرفت و بالندگی فرهنگستان شده است. کرسی‌های آزاد اندیشی مختص دانشجویان است که به عنوان مثال در دانشگاه آزاد اسلامی برای دانشجویان به خوبی برگزار می‌شود. جهاد دانشگاهی نیز کرسی‌های آزاداندیشی خوبی برگزار می‌کند، توقع‌مان از وزارت علوم این است که در زمینه فعال‌تر عمل کند و معاونت فرهنگی اجتماعی در این زمینه برنامه‌هایی را تدوین کند. 

وی افزود: خانه ملی گفتگوی آزاد نیز بر نخبگان غیر دانشگاهی نظیر هنرمندان، فعالان فرهنگی و سیاسی تمرکز دارد تا این افراد بتوانند در فضایی آزادانه و امن نظرات خود را بیان کنند، چراکه این رویکرد در دانشگاه‌ها وجود دارد و کرسی‌های آزاداندیشی بدون هیچ خط قرمزی دانشجویان نظرات خود را بیان می‌کنند و بدون اینکه نهادهای امنیتی دخالت داشته باشند، خوشبختانه به خردجمعی مناسبی در این زمینه دست یافته ایم. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد: ساختمانی را برای خانه ملی گفتگوی آزاد آماده شده که در جلسه آینده شورا درباره آن بحث خواهیم کرد، همچنین نیاز است که اساسنامه این خانه اصلاح شود. 

ضرورت ایجاد نظام مسائل کشور برای اصلاح آیین نامه ارتقای اعضای هیئت علمی

دبیر شورای عالی انقلاب درباره تاکید مقام معظم رهبری در زمینه پرهیز از مقاله محوری بیان کرد: دیدار اخیر مقام معظم رهبری با نخبگان دیدار عمیقی بود و نکات مهمی در این دیدار مطرح شد، در پی تذکرات مطرح شده در زمینه آیین نامه ارتقای اعضای هیئت علمی چند جلسه مفصل در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد تا آیین نامه ارتقا جدید با رویکرد حل مسئله تدوین شود. 

استاد خسروپناه متذکر شد: اعضای هیات علمی باید مقاله بنویسند و تحقیق کنند، اما اصالت مقاله، نباید مهم قلمداد شود بلکه مقاله باید در راستای حل مسائل کشور باشد، در این زمینه نیاز است نظام مسائل کشور تدوین شود، در این زمینه دانشگاه‌های آزاد و امام حسین (ع) اقدامات خوبی انجام داده‌اند که می‌تواند مورد توجه باشد. 

وی ادامه داد: با رویکرد حل مسئله می‌توانیم مقالات را به سمت نیازهای کشور سوق دهیم، باید از مسئله به مقاله برسیم. در جلسه اخیر ستاد علم و فناوری موضوع مقاله در آئین نامه ارتقا مورد بحث قرار گرفت و با عقل جمعی به دستاوردهای خوبی دست یافته ایم. مقرر شده وزارت علوم آیین نامه ارتقا را نهایی کند پس از نهایی شدن آن به سرعت آن را مصوب خواهیم کرد. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان این گفتگو درباره اقدامات صورت گرفته در حوزه قرآنی گفت: تمام سیاست‌های مورد نیاز قرآنی تدوین شده، تنها به راهبری در حوزه قرآن نیاز داریم که برعهده شورای توسعه فرهنگ قرآنی مستقر در سازمان تبلیغات اسلامی است، با اجرای درست سیاست‌ها ان‌شاءلله بتوانیم به چشم‌انداز ۱۰ میلیون حافظ قرآنی دست یابیم.

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز