معاون رئیس جمهور:
بنیاد ملی نخبگان باید بتواند هر ۱۰ سال چشمانداز جدیدی تعریف کند/ ضرورت اصلاح تعریف نخبگی
مراسم معارفه قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.
به گزارش ایلنا از پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ مراسم معارفه «سید سلمان سیدافقهی» قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با حضور رئیس، معاونان و مدیران بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.
در این مراسم، «روحالله دهقانی فیروزآبادی»؛ معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان ضمن تسلیت ایام سوگواری اهل بیت (ع)، گفت: بنیاد ملی نخبگان با تدبیر رهبری معظم انقلاب برای رشد و تعالی نخبگان و کشور و نقش آفرینی بیشتر ایشان، ایجاد و راهاندازی شد و در سالهای گذشته نیز برای رسیدن به این مهم ماموریتها و رسالتهای مختلفی را برای خود تعریف کرد که جا دارد از همه مدیران پیشین بنیاد ملی نخبگان از بدو تاسیس تا امروز تقدیر و تشکر کنم.
وی افزود: در دور جدید با زحمتهای زیادی که کشیده شد، اثرات و نتایج متفاوتی نیز حاصل شد که میتوان این تفاوت را نسبت به سالهای قبل، به وضوح لمس کرد.
امروز درخواست نخبگان برخورداری از امکانات نقش آفرینی و اثرگذاری است
دهقانی فیروزآبادی اضافه کرد: خوشبختانه امروزه درخواستهای نخبگان از بنیاد ملی نخبگان از درخواست صرف فردی به درخواست برای برخورداری از امکانات و لوازم نقش آفرینی و اثرگذاری تبدیل شده است که این مهم حاصل اصلاح رویکردهای بنیاد ملی نخبگان در دو سال اخیر است.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه اساسنامه این بنیاد بسیار غنی است، تصریح کرد: در این اساسنامه بر دو موضوع شبکهسازی نخبگان برای اثرگذاری و استفاده از اندیشه و نظرات نخبگان برای حکمرانی بهتر تاکید شده است.
وی ادامه داد: بنیاد ملی نخبگان باید به عنوان نهادی برای ارتباط هدفمند و اتصال نخبگان به بدنه حکمرانی کشور برای ارتقای حکمرانی فعالیت میکرد و به همین دلیل نیز شأن رئیس بنیاد ملی نخبگان، معاون رئیس جمهور است تا این فرد بتواند زمینه را برای نقش آفرینی نخبگان در حاکمیت فراهم کند.
استمرار اثرگذاری شرط نخبگی است
دهقانی فیروزآبادی بیان داشت: خدمترسانی به نخبگان یکی از الویتهای بنیاد ملی نخبگان در بدو تاسیس بود که البته در آن دوران نتایج مثبتی هم در پی داشت، اما به تدریج آفات این رویکرد آغاز شد و فرد میتوانست تا سالها از تسهیلات اعطایی استفاده کند بدون آنکه در اثرگذاری استمرار داشته باشد.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از آفتهای نگرش قبلی جدا شدن نخبگان از جامعه بود، گفت: مهمترین حمایت از نخبگان حمایت مردمی است، تعریف نخبگی باید اصلاح شود و اثرگذاری به عنوان مهمترین شاخص نخبگی در جامعه تشریح شود. اگر در فضای نخبگانی رقابت بر مبنای خدمت به جامعه باشد نه برای گرفتن تسهیلات، جامعه نخبگانی از سرمایه اجتماعی مردم نیز بهرهمند خواهد بود.
رئیس بنیاد ملی نخبگان اضافه کرد: ضروری است بنیاد ملی نخبگان به عنوان نهاد واسط بین جامعه نخبگانی و ارکان حاکمیت عمل کند تا نخبگان زمینه لازم برای اثرگذاری پیدا کنند.
وی با اشاره به افزایش منابع مالی بنیاد ملی نخبگان گفت: این منابع باید برای همافزایی و شبکهسازی هزینه شود. در این بین، بنیادهای نخبگان استانی نیز باید به عنوان مرکزی برای شبکهسازی نخبگان تعریف شوند.
مسیر حرکت بنیاد ملی نخبگان باید پویا باشد
دهقانی فیروزآبادی تصریح کرد: مسیر حرکت بنیاد ملی نخبگان باید پویا باشد و بتواند هر ۱۰ سال چشمانداز جدیدی تعریف کند که این چشمانداز تمام فعالیتها، از مکانیزم ارزیابی تا خدمات و حمایت از نخبگان را تحت تاثیر قرار دهد.
وی با اشاره به اینکه بنیاد ملی نخبگان باید توسط خود نخبگان اداره شود و امور نخبگان توسط خود نخبگان حل شود، افزود: تنها به این شکل است که این بنیاد میتواند در جامعه تحرک ایجاد کند.
دهقانی فیروزآبادی با اشاره به فعالیتهای دکتر افقهی، خاطرنشان کرد: وی هم از نظر علمی فردی عملیاتی است و هم انگیزههای انسانی و الهی دارد. از طرفی، از تجربه بسیار خوبی نیز در حوزه نخبگانی برخوردار است. در همین جا لازم است از دلسوزی و توانمندی دکتر باقریمقدم که تلاش بسیاری برای توسعه بنیاد ملی نخبگان انجام داد نیز تشکر کنم.
بنیاد ملی نخبگان باید در فضای نخبگانی قلهسازی کند
در ادامه، سید سلمان سید افقهی؛ قائم مقام بنیاد ملی نخبگان نیز با تسلیت ایام محرم، گفت: ایجاد الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت مهمترین جریانی است که باید در کشور ایجاد شود.
وی افزود: در این سند رهبری معظم انقلاب به چهار عرصه فکر، علم، زندگی و معنویت تأکید دارند. ایشان تفاوت ماهوی بین فکر و علم قائلند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: بنیاد ملی نخبگان باید محلی برای تولید اندیشه و فکر در تراز تمدنی باشد و بتواند تمدن غالب دنیای امروز را به چالش بکشد. نکتۀ مهم اینکه تربیت متفکر از سنین پایین آغاز میشود و تحت تاثیر تربیت شکل میگیرد البته در این مسیر استعداد فرد نیز اهمیت بسیاری دارد. به همین منظور بنیاد ملی نخبگان باید سیر از آموزش تا رسیدن به فعلیت و اثرگذاری را به صورت پیوسته ترسیم کند.
وی با بیان اینکه مسئله امروز کشور کارآمدی است که این موضوع خود به سبک تفکر و نوع نگاه فرد وابسته است، اضافه کرد: بنیاد ملی نخبگان امروز باید در فضای نخبگانی قلهسازی کند و افرادی را تربیت کند که بتوانند به عنوان الگو برای جوانان معرفی شوند چراکه این اقدام سبب ایجاد حس افتخار و امیدآفرینی خواهد شد. راهحل مسئله مهاجرت نیز همین است.
سید افقهی یادآور شد: گرچه حمایت مالی نیز اثرگذار است اما اگر فرد نسبت به وطن حس مسئولیتپذیری داشته باشد و به ایرانی بودن خود افتخار کند، به منظور عزتآفرینی برای کشور در چرخه خدمترسانی نیز قرار خواهد گرفت.
ایجاد جریان معرفتی در فضای نخبگانی یک ضرورت است
وی خاطرنشان کرد: بنیاد ملی نخبگان در سالهای گذشته طرحهای متنوع و متعددی داشته که هر کدام به نوبه خود نتایج بسیار مطلوبی داشتند اما ضروریست بین آنها پیوستگی معناداری ایجاد شود.
سیدافقهی گفت: رجوع به مبانی معرفتی و ایجاد جریان معرفتی در فضای نخبگانی یک ضرورت است به ویژه اینکه در این حوزه بزرگانی مثل ملاصدرا در پیشینه فرهنگی و تمدنی کشور حضور دارند. باید از محتوای غنی اسلام برای توسعه علم بهره برد.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: فراموش نکنیم همین محتوای غنی است که سبب خشم دشمن شده است.
وی خاطرنشان کرد: در حوزه فناوری معاونت علمی ظرفیت بسیار بالایی دارد که باید با همافزایی مسیر را برای حل مسئله توسط نخبگان فراهم کنیم تا فرد نخبه با حفظ شأن نخبگی نقش آفرین باشد.
وی در پایان تأکید کرد: نخبه فردیست که توانایی حل مسئله دارد. با این دید برنامههای بنیاد ملی نخبگان باید روی کیفیت بخشی متمرکز شوند تا به سمت تعالی و تمدنسازی اسلامی حرکت کنیم.