خبرگزاری کار ایران

در نشستی در موزه‌ نقشه مطرح شد؛

وجود بیش از ۲۰۰ سقاخانه در تهران

وجود بیش از ۲۰۰ سقاخانه در تهران
کد خبر : ۱۳۷۷۵۱۳

موزه‌ نقشه‌ تهران در ادامه‌ برپایی سلسله نشست‌های تخصصی تهران‌پژوهی و تهران‌شناسی، با حضور کارشناسان و علاقمندان، میزبان برگزاری نشست بررسی سقاخانه‌های تهران از گذشته تا کنون بود.

به گزارش ایلنا به نقل از روابط‌عمومی سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران، در نشست بررسی سقاخانه‌های تهران که با حضور داریوش شهبازی، تهران‌پژوه و امیر قاسمی، سرپرست ستاد گردشگری شهرداری تهران و کارشناسان و علاقمندان برگزار شد، به وجود بیش از ۲۰۰ سقاخانه در تهران اشاره شد که در میان آن‌ها سقاخانه‌های تاریخی هم‌چون «نوروزخان» و «خدابنده‌لو» وجود دارند که تا کنون به حیات خود ادامه داده‌اند و برای ادامه این مسیر باید حفظ این میراث فرهنگی تهران مورد توجه قرار گیرد.

امیر قاسمی، سرپرست ستاد گردشگری شهرداری تهران در این نشست با اشاره به تحقیقات میدانی گسترده‌ای که طی سال‌های گذشته در خصوص سقاخانه‌های کشور انجام شده است، گفت: متاسفانه در این تحقیقات به نقش تهران کم‌لطفی شده و این درحالی است که هویت سقاخانه در تهران به‌ویژه در دوره قاجار مورد توجه بوده است.

در ادامه‌ این جلسه، داریوش شهبازی، مولف، محقق و تهران‌پژوه به معرفی هویت سقاخانه در معماری سنتی ایرانی پرداخت و گفت: سقاخانه‌‎‌ها فضاهای کوچک هستند که توسط اهالی و کاسبان برای دسترسی رهگذران تشنه به آب سالم در گذر و کوچه‌ها ساخته می‌شد.

شهبازی با اشاره به اهمیت آب در زندگی ایرانیان که در منطقه‌ای خشک زندگی می‌کنند، گفت: در فرهنگ کهن سرزمین ما از گذشته مردم برای آب احترام قائل بوده‌اند و حتی در نوشته‌های مورخان یونانی نوشته شده است که ایرانیان خود را در آب رودخانه استحمام نمی‌کردند، چراکه اعتقاد داشتند آب آلوده می‌شود.

وی با اشاره به این‌که اغلب سقاخانه‌ها وقف شده‌اند، اظهار کرد: ایرانیان به‌ حضرت ابوالفضل (ع) ارادت ویژه‌ای دارند و علاوه بر ثواب بردن، باورهای اعتقادی دیگری مثل روشن کردن شمع و نذر کردن برای گرفتن حاجت نیز در رفتار مردم وجود داشته است.

شهبازه  اظهار کرد: سقاخانه علاوه برتوجه به نیاز حیاتی رهگذران شهری تشنه برای دسترسی به آب سالم، آیین‌های فرهنگی را در خود جای داده‌اند به‌طوری که مردم به سقاخانه ‌حرمت می‌گذاشتند و در نزدیک سقاخانه‌، افراد رفتاری محترمانه داشته‌اند.

گفتنی است، موزه‌ نقشه تهران به‌عنوان بخشی از مرکز آمار و رصد شهری، در زیر مجموعه‌ سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران فعالیت می‌کند. در این راستا این موزه به عنوان یکی از قطب‌های تهران‌شناسی، اجرای نشست‌های تخصصی درباره‌ی تهران را در دستور کار قرار داده است، به طوری که بعد از برپایی نشست محله‌های تهران در عصر قجر، سقاخانه‌های تهران نیز با حضور علاقه‌مندان و کارشناسان مورد بررسی قرار گرفت.

وجود بیش از ۲۰۰ سقاخانه در تهران

وجود بیش از ۲۰۰ سقاخانه در تهران

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز