کشت توتون و خطر ابتلا به بیماری «تنباکوی سبز»
مدیرکل دفتر سلامت محیط و کار وزارت بهداشت از افزایش مصرف قلیان در کشور و اثرات زیست محیط زیستی کاشت توتون و تنباکو ابراز نگرانی کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، جعفر جندقی، مدیر کل دفتر سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به زیانهای دخانیات برای محیط زیست، اظهار کرد: سالانه ۸۴ میلیون تن گاز دیاکسید کربن از طریق دخانیات وارد جو زمین میشود.
وی با اشاره به نقش کشت توتون بر فرسایش خاک اظهار کرد: در ۲۰۱۴ بنگلادش ۲۱ میلیون دلار را صرف معکوس کردن اثرات توتون در خاک کرد. سالانه ۳.۵ میلیون هکتار خاک در اثر کشت توتون و تنباکو از بین میرود.
وی همچنین با اشاره به سندرم تنباکوی سبز اظهار کرد: از هر چهار کشاورزی که توتون کشت میکنند یک نفر به بیماری تنباکوی سبز مبتلا میشود.
جندقی در ادامه با بیان اینکه کاهش مصرف سیگار در کشور نیم درصد بوده است گفت: ۲۵.۸۸ مردان و ۴.۴۴ زنان مصرف کننده سیگار هستند. در مقابل این موضوع متاسفانه افزایش قلیان را شاهدیم چنانکه ۵۷.۰۶ درصد مردان و ۱۷.۰۷ زنان بالای ۱۸ سال مصرف کننده قلیان هستند و میزان افزایش قلیان ۲۸ درصد بوده است.
جندقی یادآور شد: در مطالعه وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۰ مشخص شد که مصرف روزانه سیگار از ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ در گروه سنی بالای ۱۸ سال در زنان از ۰.۹۳ درصد به ۰.۷۷ درصد رسیده است و به میزان ۱۷.۲ درصد کاهش داشته است. میزان کاهش در بین مردان در این گروه سنی حدود ۰.۵ بوده است و از ۲۰.۰۶ درصد به ۱۹.۹۵ درصد رسیده است.
وی ادامه داد: طبق نتایج آخرین مطالعه در گروه سنی بالای ۱۸ سال، حدود ۴.۴۴ درصد زنان بالای ۱۸ سال و ۲۵.۸۸ درصد مردان بالای ۱۸ سال مصرفکننده انواع محصولات دخانی هستند که نزدیک به ۱۴ درصد میشود.
وی یادآور شد:دروازه ورود به مصرف مواد مخدر سیگار است، مصرف آن در افراد بین ۱۳ تا ۱۵ سال بسیار حساس است. شاید حدود ۹۰ درصد کسانی که سوء مصرف مواد دارند ابتدا مصرف کننده سیگار بودهاند. در انجام طرح ۱۴۰۰، ۱۰.۲ درصد نوجوانان مصرف کننده دخانیات بودند که ۷.۰۷ درصد دختران و حدود ۱۲ درصد پسران بودند. قلیان کشیدن بیش از مصرف سیگار است. ۹.۰۲ درصد نوجوانان در زمان انجام طرح مصرف کننده مواد دخانی قطره ای پیدا کرد که ۷.۰۱ درصد دختران و ۱۱.۶ پسران بودند.
وی یادآور شد: ۳.۴ درصد نوجوانان مصرف کننده سیگار بودند که در این بین ۴.۸ درصد پسران و ۱.۲ درصد دختران بودند. همچنین ۵.۷ درصد نوجوان مصرف کننده قلیان بودند که از این بین ۷.۳ پسران و ۴.۳ درصد دختران بودند که این خطرناک است زیرا قلیان کشیدن عوارض بیشتری نسبت به سیگار دارد.
وی افزایش مصرف دخانیات در میان کودکان و نوجوانان را ترفند شرکتهای دخانیات دانست و گفت: گویی به گونهای برنامه ریزی میشود که دختران هم پا به پای پسران مصرف کننده دخانیات باشند.
جندقی با تاکید بر لزوم فرهنگسازی برای پیشگیری از مصرف مواد دخانی، بیان کرد: ما برنامههای متعددی داریم اما والدین هم باید مراقب فرزندان خود باشند. اعلام این آمارها باید ایجاد حساسیت کند. درمورد قوانین بازدارنده حوزه دخانیات امیدواریم همراهی بیشتری صورت گیرد. فروش مواد دخانی به افراد زیر ۱۸ سال، فروش مواد دخانی در نزدیکی اماکن آموزشی و فروش نخی سیگار ممنوع است که این قوانین باید جدی گرفته شود. هرکسی که این کالا را بفروشد باید مجوزهای لازم را کسب کند؛ بنابراین وزارت صنعت، معدن و تجارت، سیستم قضایی کشور، نیروی انتطامی و... همه در قانون وظایفی دارند و امیدواریم بتوانیم جامعه عاری از دخانیات داشته باشیم. این درحالی است که همکاران بهداشت محیط هم با وجود مشکلات موجود درحال بررسی و مقابله با بیقانونی در این زمینه هستند.