درگفتگو با ایلنا مطرح شد:
مرگ و میر اومیکرون نسبت به سویههای قبلی بالاتر نیست/ درحال حاضر تزریق سه دوز واکسن به معنای واکسیناسیون کامل است
عضو کمیته علمی کشوری کرونا گفت: رای مقابله با این ویروس به جای دو دوز به سه دوز واکسن نیاز داریم و در حال حاضر تزریق ۳ دوز واکسن به معنای واکسیناسیون کامل است.
«مصطفی قانعی»، عضو کمیته علمی کشوری کرونا در گفت و گو با خبرنگار ایلنا درباره علایم سویه اومیکرون گفت: چند نکته مهم در ارتباط با سویه اومیکرون وجود دارد، اولا اینکه که شواهد نشان داده است این سویه کمتر کیسههای هوایی را در ریهها درگیر میکند و بیشتر در مجاری هوایی قرار میگیرد. وقتی کیسه هوایی درگیر نشود، مرگ و میر کمتر میشود. بنابراین تاکنون شواهد نشان داده مرگ و میر این سویه نسبت به سویههای قبلی بالا نیست.سویههای کرونا علت مرگ شان این بود که کیسه هوایی را درگیر می کردند و باعث عدم تنفس میشدند و فرد نمیتوانست اکسیژن بگیرد.
او افزود: کسانی که سه دوز واکسن زده اند، عوارض بسیار کمتری نسبت به کسانی که دو دوز واکسن زده اند داشتند. بنابراین توصیه جدی این است که بر اساس بخشنامه وزارت بهداشت که فاصله واکسیناسیون دوز سوم را به سه ماه کاهش داده است، کسانی که در شهریور ماه دو دوز واکسن گرفتهاند در حال حاضر برای دوز سوم مراجعه کنند.
قانعی گفت: نام دوز سوم را یادآور یا بوستر نمیگذاریم و به آن دوز سوم میگوییم. به این دلیل که برای مقابله با این ویروس به جای دو دوز به سه دوز واکسن نیاز داریم و در حال حاضر تزریق ۳ دوز واکسن به معنای واکسیناسیون کامل است. الان فرصت بسیار خوبی است و ما در حال حاضر به اندازه کافی واکسن در کشور داریم. برای مقابله با این سویه هم توانایی داریم اگر بتوانیم ظرف یک تا دو ماه دوباره کل کشور را واکسینه کنیم، می توانیم وضعیت کلی کشور را حفظ کنیم.
او افزود: مناسبترین زمانش هم الان است به این دلیل که کشور در وضعیت آبی است و تعداد بیماران زیاد نیست. اما اگر تعداد بیماران زیاد شود، باز دچار مشکل می شویم. بنابراین هم راه برای مقابله وجود دارد، هم به میزان کافی واکسن داریم و هم شواهد علمی وجود دارد که چگونه با این سویه مقابله کنیم.
قانعی درپاسخ به این سوال که آیا با توجه به سرعت انفجاری رشد سویه اومیکرون در برخی کشورها، ممکن است میزان مرگ و میر این سویه به اندازه یا بیش از کرونا باشد، گفت: از آنجایی که سویه امیکرون کیسه هوایی را درگیر نمیکند، بنابراین اگر برای مثال یک میلیون نفر مبتلا به دلتا و یک میلیون نفر نیز به اومیکرون مبتلا شوند، به طور قطع در گروهی که به اومیکرون مبتلا شده اند، مرگ و میرشان کمتر خواهد بود. از طرفی تا به حال شواهد نشان داده است که سویه اومیکرون بیشتر افراد کمتر از پنجاه سال را درگیر کرده است که این افراد به طور کلی مرگ و میرشان کمتر از افراد بالای ۵۰ سال است.
او افزود: بنابراین ما در حال حاضر دو برنامه در پیش داریم. یکی اینکه وقتی امکان داریم، نباید وحشت کنیم. ما واکسن و امکانات پیشگیری را در اختیار داریم و میتوانیم با تدبیر خوبی کشور را از بحرانی که دنیا را میگیرد، مصون نگه داریم. همچنین از سوی دیگر نباید اطمینان بخشی داد که هیچ مشکلی وجود ندارد، بلکه مشکل وجود دارد که دنیا را میگیرد و نباید اینقدر ترس ایجاد کنیم که هیچ راهی وجود ندارد، بلکه راه برای کاهش میزان مرگ و میر ناشی از اومیکرون موجود است.
قانعی در ارتباط با پیشنهاد واکسیناسیون گروه سنی ۷ تا ۱۱ سال گفت: ستاد ملی کرونا مصوب کرده است که که مقداری بر روی این واکسن هایی که میتوان به این گروه سنی تزریق کرد، تحقیقات انجام شود و دوباره در ستاد ملی کرونا در ارتباط با آن تصمیمگیری شود. بنابراین مطابق با همان مصوبه باید داده های مربوط به واکسیناسیون افراد زیر ۱۲ سال در جهان مورد ارزیابی قرار گرفته و در ارتباط با آن در ستاد کرونا تصمیم گیری شود.
او در ارتباط با پیشنهاد برخی از کارشناسان مبنی بر افزایش محدودیت تردد در اماکن برای کنترل اومیکرون گفت: ما قبلا محدودیتهایی اعمال میکردیم، اما در حال حاضر ابزاری به نام سامانه امید در اختیارمان است که مربوط به قرنطینه هوشمند است. ابزار قرنطینه هوشمند یک سال پیش در کشور نبود، اما درحال حاضر وجود دارد. تصمیماتی که سال قبل می گرفتیم و به طور کلی یک مکان را تعطیل می کردیم، الان باید آن جایی که خطر آفرین است را تعطیل کنیم و نه کل اماکن را.
قانعی گفت: اینکه ما کرونا را ریشه کن کنیم شعاری بیش نبود و این بیماری مانند آنفولانزاست. تصمیم دنیا این است که زندگی کنیم و کارهایمان را انجام دهیم و کرونا نیز درکنار آن وجود دارد. کشورها نمیتوانند این گونه خودشان را اداره کند که دائم به دنبال تعطیلی و قرنطینه باشند. درحال حاضر که امکانات سامانه مدیریت هوشمند کرونا را داریم، اگر تصمیم به محدودیت گرفته شد، باید بر اساس دادههای سامانه هوشمند امید اتخاذ شود.
او در پاسخ به این سوال که با توجه به تنوع واکسنهای داخلی موجود، آیا میتوانیم به تزریق دوز سوم از پلتفرم متفاوت از سینوفارم و برکت فکر کنیم که ایمنی زایی را افزایش دهیم، گفت: توصیه جدی من این است که افراد هر واکسنی که در دسترس بود دریافت کنند و اصلا دیگر راجع به انواع واکسن نباید صحبت کرد.
قانعی با اشاره به امکان استفاده از واکسن mrna «رناپ»، به عنوان دوز سوم گفت: این واکسن یکی از واکسنهای امید بخش کشور است و نه فقط برای کرونا بلکه برای چندین بیماری دیگر موثر خواهد بود. استدعای ما این است که مسئولین کشور از این واکسن حمایت کنند. این واکسن به صحنه تولید بیاید خوشبختانه دستگاهها و مواد اولیه آن در کشور در حال ساخت است و شما در سالهای آینده شاهد خواهید بود که چقدر این دانش و فن آوری برای کشور باعث برکت خواهد شد.