رییس دانشگاه تهران در گفتوگو با ایلنا:
به دموکراسی سازمانی در دانشگاه تهران معتقدم/ باید از خرد جمعی استفاده کنیم
رییس دانشگاه تهران با بیان اینکه به دموکراسی سازمانی در دانشگاه تهران معتقدم، بر لزوم استفاده از خرد جمعی تاکید کرد.
سید محمد مقیمی، رییس دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره میزان مشارکت دانشجویان و ضرورت بهرهگیری از خرد جمعی آنان گفت: شیوه ما برای مدیریت دانشگاه یک شیوه متفاوت است که مهمترین عنصر در این روش این است که ما معتقدیم دانشگاه شامل سه رکن اساسی دانشجو، هیات علمی و کارکنان میشود. همه اینها ضمن اینکه باید در مرحله انتخاب و انتصاب مدیران نقش داشته باشند در عین حال باید برای اداره و بخش اجرایی دانشگاه هم نقش آفرینی کنند.
وی با اشاره به اهمیت دموکراسی سازمانی در دانشگاه اشاره کرد و گفت: گاهی اوقات ما تصور میکنیم که مشارکت یعنی افراد بیایند رای بدهند و بعد مشارکت تمام میشود در حالی که عمل مشارکت خیلی بیش از اینهاست. من به دموکراسی سازمانی در دانشگاه معتقدم که طبق آن این سه گروه باید در همه ارکان از جمله در مرحله انتخاب و هم در مرحله اجرا سهیم باشند.
رییس دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه فضای دانشگاهی ایجاب میکند، از خرد جمعی بیشتر بهرهمند شویم، گفت: در این فضا ما زمانی که میخواهیم یک مدیریتی را تغییر دهیم یا تثیبت کنیم نشستهایی برگزار میکنیم که طی آن ملاحظات هیات علمی، کارکنان و دانشجویان را میشنویم. البته شنیدن نظرات کارکنان برای این نوع تصمیم گیریها تاکنون سابقه نداشته است و از کارکنان هیچ وقت سوال نمیشد که چه کسی رییس دانشکده باشد و این اولین بار است که اتفاق میافتد، همین موضوع بسیار در کارکنان ما اثر روانی مثبتی دارد.
وی افزود: دانشجویان هم به ما مراجعه کردند و من به طور غیرمستقیم نظر آنها را جویان شدهام، اما از آنجا که هنوز محیط دانشگاه حضوری نیست، امکان برگزاری نشست مشترک با دانشجویان فراهم نبود، ولی حتما در ادامه که کلاسها حضوری شد با حضور دانشجویان برگزار خواهیم کرد.
رییس دانشگاه تهران گفت: بعضا ایمیلهایی از دانشجویان به دست ما میرسد و آنها برای من یادداشتهایی مینویسند که حتما آنها را در بررسیها و گزارشهای خود لحاظ خواهم کرد.
وی درباره ضرورت همگام بودن دانشگاه و صنعت برای رشد جامعه دانشگاهی گفت: ما متاسفانه یک سازوکار بالادستی که همزمان بتواند دستگاهها و دانشگاهها را با هم هماهنگ کند نداریم. درست است که یک نهادی مانند معاونت علمی ایجاد شده و اعتبارات و اقدامات خاص خود را دارد، اما به نظر میرسد به وجود یک نهاد بالا دستی نیاز است که بتواند این فرآیند را تضمین کند.
مقیمی ادامه داد: در واقع تصمیمات این نهاد بالادستی باید ضمانت اجرایی داشته باشد، به طور مثال وزارت علوم بالاترین نهاد بالادستی ماست که فقط میتواند با دانشگاهها این تعامل را داشته باشد و قدرت تحکم، امر و نهی به دستگاههای دیگر را ندارد. قاعدتا این باید در سطح ریاست محترم جمهور اتفاق بیافتد ولی وی به قدری درگیر مسائل و مشکلات جامعه است که نمیتواند هماهنگسازی میان این نهادها را انجام دهد.
رییس دانشگاه تهران با بیان اینکه برخی دستگاهها به شکل مستقل با دانشگاه کار میکنند، گفت: نیاز است که یک نهاد بالادستی مطالبات دستگاهها و سازمانها را دریافت کرده و ظرفیت دانشگاهها را در خدمت حل مسائل به کار بگیرد، متاسفانه این نگاه وجود ندارد و دستگاهها خودشان به صورت داوطلبانه با دانشگاهها ارتباط میگیرند اگر هم علاقهمند نباشند این اتفاق نمیافتد، کسی هم سوال نمیکند که چرا به سمت دانشگاه نرفتهاند.
وی افزود: در حال حاضر در وزارت علوم یک صندوق نوآوری شکل گرفته که اتفاق بسیار خوبی است. فلسفه این صندوق این است که دولت اعتباری را برای آن در نظر بگیرد و دستگاهها و سازمانها نیازهایشان را به وزارت علوم بگویند، سپس از محل اعتبار این صندوق که مبتنی بر تقاضای دستگاهها است دانشگاهها حل مساله را ارائه دهند.
رییس دانشگاه تهران در پایان اظهار داشت: اگر اعتبارات مربوط به پژوهش متمرکز شود و یک مدیریت متمرکز صورت بگیرد خیلی بهتر خواهد بود، به طور کلی باید این نهاد بالادستی شکل بگیرد تا بتواند نیاز دستگاهها و ظرفیت دانشگاهها را با هم مرتبط کند و یک شبکه ایجاد شود تا در راستای حل مسائل کشور قدم بردارد.