دبیر کمیته اخلاق در پژوهش وزارت بهداشت در گفتوگو با ایلنا:
همه مردم باید واکسن کرونا را دریافت کنند/ توضیح درباره تزریق دارونما در فاز تست انسانی
دبیر کمیته ملی اخلاق در پژوهش وزارت بهداشت با بیان اینکه در تست انسانی واکسن کرونا به برخی افراد دارونما تزریق میشود، گفت: در فاز اول تست انسانی واکسن که ۵۶ نفر شرکت کردند، فقط ۸ نفرشان دارونما دریافت میکنند و بقیه واکسن غیرفعال شده را دریافت میکنند.
«احسان شمسی کوشکی» دبیر کمیته ملی اخلاق در پژوهش وزارت بهداشت در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به مراحل انجام تستهای انسانی واکسن کرونا، بیان کرد: مراحل انجام تست انسانی واکسن کرونا به صورت سریع انجام میشود و به محض اینکه نتایج فاز اول مشخص شود و این نتایج مثبت باشد، امکان شروع فاز دوم وجود دارد، ولی به هر حال باید پروتکلهای فاز دوم مجددا به تصویب کمیته مطالعات بالینی سازمان غذا و دارو و کمیته ملی اخلاق در پژوهش برسد.
وی ادامه داد: قاعدتا همزمان با اینکه فاز اول انجام شود، طراحیهای لازم و پیشبینیهای لازم برای انجام فاز دو انجام خواهد شد و اگر فاز اول مثبت بود و ایمنی فرآورده واکسن کووید۱۹ تایید شد آن وقت فاز دوم در اولین فرصت شروع میشود، حتی هیچ منع قانونی که بلافاصله بعد از فاز اول و مشخص شدن نتایج آن فاز دوم شروع شود وجود ندارد و فقط لازم است، پیشبینیهای آن درست انجام شود.
کوشکی با اشاره به آمادگی ایران برای ورود به تست انسانی نسل پیشرفتهی واکسن کرونا، افزود: واکسن کرونا مانند سایر واکسنها با تکنولوژیهای مختلفی میتواند تولید شود که این تکنولوژیها با هم تفاوت دارند، این تکنولوژی که الان در حال طی کردن فاز انسانی واکسن است، تکنولوژی استفاده از ویروس کشته یا غیرفعال شده است ولی تکنولوژیهای دیگری هم وجود دارد که در دنیا در حال استفاده است.
وی ادامه داد: به لحاظ دانش فنی در کشور توان دانشمندان ایرانی در این حد است که واکسن را با تکنولوژیهای مختلف جلو ببرند و الان برخی دانشمندان کشور و متخصصان این تکنولوژیها در سطح دانشگاهی و آزمایشگاهی این کار را میکنند.
دبیر کمیته ملی اخلاق در پژوهش وزارت بهداشت افزود: اینها برای تولید صنعتی هر کدام الزامات خاص خودش را دارد، گروههای تحقیقاتی و دانشمندان ما توان توسعه تکنولوژی واکسن کرونا و امکانات مختلف آن را دارند.
وی در پاسخ به این سوال که واکسن ایرانی چند درصد جمعیت کشور را پوشش میدهد؟ بیان کرد: درصد قابل توجهی از افراد جامعه باید در برابر بیماری ویروسی کرونا ایمن شوند تا زنجیره انتقال این ویروس به نوعی شکسته شود و انتشار آن از حالت همه گیری خارج شود، برخی از افراد میگویند باید ۷۰ درصد جامعه واکسینه شوند و مجموعه واکسنهایی که در داخل داریم و بخشی که از خارج وارد میشود باید به شکلی باشد که ۷۰ درصد مردم در نهایت ایمن شوند تا بتوانیم از حالت همه گیری خارج شویم، اما به دلیل کشنده بودن بیماری لازم است همه افراد واکسن را دریافت کنند.
کوشکی در مورد نحوهی استفاده از دارونما در انجام تست انسانی واکسن کرونا، گفت: در پژوهشهای پزشکی که دارو یا فرآورده مورد استفاده تزریق میشود، به برخی افراد دارونما تزریق میشود در این فاز اول واکسن کرونا که ۵۶ نفر شرکت کردند، فقط ۸ نفرشان دارونما دریافت میکنند و بقیه واکسن غیرفعال شده را دریافت میکنند.
وی ادامه داد: فلسفه دارونما این است که نه فردی که دارو را دریافت میکند و نه پزشکی که معاینه میکند، هیچ کدام نمیدانند به کدام فرد دارو و به کدام فرد دارونما تزریق شده است، در آخر که کدها شکسته میشود، مشخص میشود کدام دارو و کدام دارونما بوده است، اگر اول مشخص باشد به چه کسی دارونما تزریق شده، خیلی منطقی نخواهد بود.