پیش بینی تولید ۱۲۰ تن سیست آرتمیا در آذربایجان غربی
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور گفت: امسال طبق برآورد های انجام شده ،می توان بدون آسیب به ذخایر ۱۲۰ تن سیست آرتمیا از دریاچه ارومیه برداشت کرد.
به گزارش ایلنا،علی نکویی فرد گفت: در سال جاری تولید ۱۲۰ تن سیست و ۱۸۰ تن بیومس پیش بینی شده که در صورت تحقق، ۶ میلیون دلار صرفهجویی در خروج ارز و اشتغالزایی برای ۴۰۰ نفر را به دنبال خواهد داشت.
نکویی فرد به راه اندازی بانک سیست و اطلاعات ژنتیکی آرتمیا در کشور برای نخستسن بار در دولت تدبیر و امید در راستای احیای دریاچه ارومیه اشاره کرد وگفت: یکی از اهداف این بانک،جلوگیری از انقراض نسل آرتمیای ارومیانا و حفظ، نگهداری و تجدید نسل آن است.
نکویی فرد درباره خصوصیات آرتمیا نیز توضیح داد: این جانور آبزی در شرایط بد مانند کم آبی و شوری زیاد آب تخم مقاوم ایجاد می کند که می تواند در کف دریاچه در لایه های نمک بماند وبرای سال های بعد با بهتر شدن شرایط آب،تبدیل به نوزاد شود.
وی افزود: آرتیما در شرایطی که میزان شوری آب و غذا مناسب باشد زنده زایی می کند و یک آرتیمای ماده در طول زندگی سه ماهه خود ۴۰۰۰ نوزاد تولید خواهد کرد.
وی همچنین با اشاره به اجرای دو پروژه بنیادی در این مرکز طی ۶ ماه گذشته، گفت: تعداد ۵ فقره پروژه کاربردی توسعه ای و یک فقره طرح خاص از پروژههای اجرایی این مرکز به شمار می رود.
نکویی فرد افزود: همچنین ارائه ۲ فقره مقاله علمی پژوهشی، پنج یافته ترویجی مورد تایید، یک دستاورد تولید دامش فنی ،سهمقاله چاپ شده در ژورنالهای بین المللی،۶ گزارش طرح تحقیقاتی،هشت مقاله ترویجی و اجرای پروژه ارزیابی ذخایر آرتمیای دریاچه نمک میقان اراک و نیزچاپ یک کتاب از جمله فعالیتهای این مرکز است.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور گفت:ارزیابی ذخایر شاه میگوی ارس، تولید ماده نگهدارنده آرتمیای بالغ، ایجاد بانک ژن آرتمیا، پایش ذخایر آرتمیای ارومیه و بررسی تأثیر عوامل اکولوژیکی بر آن از مهمترین پروژه هایی است که در دست اجرا هستند.
وی ادامه داد: ۷۲ ساعت آموزش کارکنان پهنه، چهار مورد فعالیت یاوران تولید و ۶ نشست ترویجی از جمله دستاوردهای مرکز در زمینه فعالیت های ترویجی در ۶ ماهه اول سال جاری است.