ایلنا از آذربایجان غربی گزارش می دهد؛
قطب اول تولید سیب درختی کشور دربهدر مشتری/بخشنامه های داخلی، مانعی برای صادرات/ منوط شدن واردات موز در ازای صادرات سیب هم مشکل را حل نکرد
آذربایجان غربی سالانه با تولید افزون بر یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن سیب درختی سهم بیش از ۴۵ درصدی سیب تولیدی در کشور ،رتبه نخست را به خود اختصاص داده است، اما این افزایش تولید با وجود مرغوبیت و کیفیت بالا نه تنها سودی برای باغداران استان ندارد بلکه به یکی از دغدغههای اصلی استان در سالهای اخیر تبدیل شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، عدم ساماندهی خرید سیب در کارخانههای صنایع تبدیلی،نبود سورت و بستهبندی، پایین بودن قیمت فروش محصول نسبت به هزینههای تولید آن، نامشخص بودن وضعیت صادرات،ریزشهای قبل از برداشت محصول هر سال و نبود کامیونهای یخچالدار از بزرگترین مشکلات باغداران آذربایجان غربی است.
اما نبود کانال مالی و بانکی مناسب بین ایران و کشورهای هدف صادرات بزرگترین مشکل کشاورزان و صادرکنندگان سیب استان است که مانعی برای استقبال مشتریان از سیب آذربایجان غربی است.
صوفیانی باغدار ارومیهای در گفتوگو با ایلنا،مهمترین مشکل صادرات سیب تولیدی خود را بستهبندی نامناسب این محصول عنوان کرد و افزود: یکی از مشکلات عدم صادرات سیب به کشورهای همسایه نبود کارخانجات سورت و بسته بندی مناسب در استان است.
او افزود:سیب ارومیه بدون بستهبندی مناسب به دلالها فروخته می شود و متاسفانه دلالها این سیب را پس از بسته بندی مناسب با نام سیب لبنانی به کشور های دیگر صادر میکنند.
احمدیان یکی دیگر از تولید کنندگان سیب استان در گفتوگو با ایلنا گفت: متاسفانه سالیان زیادی هست که با مشکلات صادرات سیب دست و پنجه نرم میکنیم.
او افزود: به دلیل اینکه مجبوریم به خاطر قانون تعهدات ارزی، وجه حاصل را به حسابهای بانکی خود انتقال دهیم باعث افزایش تراکنش مالی حسابمان می شود و اداره مالیاتی بدون توجه به این موضوع جریمههای مالیاتی برایمان در نظر می گیرد.
این باغدار نبود کامیونهای یخچالدار برای حمل محصولات باغی بخصوص سیب درختی را یکی دیگر از موانع سر راه صادرات سیب عنوان کرد.
وجود تنها یک واحد سورت و بسته بندی در استان
احمد دهقان مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی در گفت وگو با ایلنا درباره موانع پیش روی صادرات سیب استان بیان کرد: در حال حاضر تنها یک واحد سورت و بستهبندی در استان وجود دارد که به دلیل عدم استقبال باغداران و نیز هزینه های بالا کمتر از ظرفیت خود کار می کند.
دهقان با بیان اینکه بیشترین بستهبندی سیب در استان بهصورت سنتی و دستی انجام میگیرد، افزود: نبود واحد بستهبندی سیار برای مراجعه در محل باغات و اقدام برای بستهبندی مناسب هم دیگر مشکل باغداران است که در این راستا به دلیل هزینههای بالای سورت نیز باغداران استقبال زیادی از این واحد نمیکنند.
او با اشاره به اینکه تأمین یک دستگاه واحد سورت و بستهبندی بالای ۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، عنوان کرد: هزینههای بالا در این بخش موجب شده اهمیت چندانی به سورت و بستهبندی داده نمیشود و همچنان بخشی از بستهبندی بهصورت دستی توسط خود باغدار انجام می شود.
بخشنامه های داخلی، مانعی برای صادرات
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی ارومیه با بیان اینکه بسیاری از بخشنامههای داخلی که در مبادی خروجی سیب و سایر محصولات کشاورزی اجرا میشود، خود بهعنوان مانعی برای صادرات است.
تاجالدینی با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات فرآروی صادرات سیب که آنهم از تعهدات ارزی ناشی میشود، اخذ مالیاتهای گزاف از صادرکنندگان است اضافه کرد: با توجه به این بازرگانان مجبورند به خاطر قانون تعهدات ارزی، وجه حاصل را به حسابهای بانکی خود انتقال دهند، این امر باعث افزایش تراکنش مالی حساب آنان میشود و اداره امور مالیاتی بدون توجه به این موضوع، جریمههای مالیاتی اخذ میکند.
او کمبود ناوگان یخچالدار در بخش زمینی، ریلی و هوایی را از دیگر موانع پیش روی صادرات کشاورزی بخصوص سیبدرختی عنوان کرد و گفت: عدم بستهبندی با توجه به نیاز روز دنیا موجب شده دیگر کشورها رغبت چندانی به سیبهای صادراتی کشور ما نداشته باشد.
او بهروز نبودن صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی بخصوص سیب را از دیگر مشکلات پیش روی این بخش برشمرد و افزود: امروز پوره سیب، چای سیب و سایر محصولات تولیدی از سیب در دنیا بازارهای زیادی را به خود اختصاص داده درحالیکه ما باوجود حجم بالای تولید سیب فقط به تولید کنسانتره بسنده کردهایم.
صادرات؛ یکی از مشکلات اساسی کشاورزان آذربایجان غربی
مراد آقابالازاده رئیس اتحادیه سردخانهداران آذربایجانغربی در گفت وگو با ایلنا بیان کرد: امسال هیچ مشکلی در صادرات سیب وجود ندارد و این محصول نیز همانند دیگر محصولات کشاورزی به دلیل ارز آوری بالا صادر میشود.
آقابالازاده از ذخیره سازی ۸۰۰هزار تن سیب درختی در سردخانه های استان خبر داد و افزود: بیشترین سیبهای تولیدی در شهرهای اشنویه، نقده، مهاباد، سلماس و ارومیه است که کشاورزان سیب درختی را با هدف عرضه در بازارهای داخلی و خارجی در سردخانه های استان ذخیره سازی کردهاند.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با ایلنا،مشکلات صادرات محصولات کشاورزان را یکی از اساسی ترین مشکلات این بخش عنوان کرد و گفت: نبود کامیونهای یخچالدار برای حمل محصولات کشاورزی و کنسانتره از عمده مشکلات کشاورزان در امر صادرات است که در صدد راهاندازی شرکتهای حمل و نقل با کامیونهای یخچالدار در استان هستیم.
او با اشاره به اینکه تاکنون در بخش صادرات و بازار یابی محصولات کشاورزی در استان اقدامات قابل توجهی صورت نگرفته است اظهار کرد: باید با جذب سرمایهگذاران، استفاده از بستهبندیهای به روز و بازاریابی، صادرات محصولات کشاورزی استان را رونق دهیم.
او همچنین به سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیون دلاری بخش خارجی در ارومیه اشاره کرد و گفت: اخیرا قرار داد احداث کارخانه سورت و بسته بندی با سرمایهگذار بخش خارجی در ارومیه بسته شده که با راه اندازی این کارخانه بیشتر مشکلات صادرات سیب در استان هموار خواهد شد.
صدور مجوز واردات موز منوط به صادرات سیب
از سوی دیگر چندی پیش کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی با ارسال نامهای به علیرضا رزم حسینی، وزیر صنعت، معدن و تجارت خواستار منوط شدن واردات موز در ازای صادرات سیب درختی شد.در آن نامه از وزیر صمت خواسته شد «با توجه به حجم سیب تولیدی در سال جاری و امکان کسب سهم بزرگتری از بازارهای هدف این محصول، خواهشمند است دستور فرمایید در اجرای بند (5) یادداشت ذیل فصل هشتم کتاب مقررات صادرات و واردات، مجوز واردات موز منوط به صادرات سیب شود.»اما این موضوع نیز نتوانست مشکل باغداران را حل کند هر چند تا کنون این پیشنهاد در حد نامه باقی مانده و هنوز اقدامی در این باره انجام نشده است.