خبرگزاری کار ایران

مدیرعامل سازمان آتش نشانی تبریز:

بیشترین علت بروز گاز گرفتگی نقص در سامانه دودکش است

بیشترین علت بروز گاز گرفتگی نقص در سامانه دودکش است
کد خبر : ۱۳۱۸۱۴

برخی افراد در واحد مسکونی خود به علت نداشتن دودکش در محل نصب بخاری انتهای لوله بخاری را به خیال خود برای ایمنی در داخل سطل یا ظرف آب قرار می‌دهند که این عمل فوق العاده خطرناک است.

ایلنا: مدیر عامل سازمان آتش نشانی تبریز گفت: بررسی آمارهای چند سال اخیر این سازمان نشان می‌دهد بیشترین علت بروز گاز گرفتگی که ۷۰ تا ۸۰ درصد را شامل می‌شود، نقص در سامانه دودکش بوده است.
به گزارش ایلنا انوشیروان کرمانی‌نژاد افزود: برخی افراد در واحد مسکونی خود به علت نداشتن دودکش در محل نصب بخاری انتهای لوله بخاری را به خیال خود برای ایمنی در داخل سطل یا ظرف آب قرار می‌دهند که این عمل فوق العاده خطرناک است.
وی افزود: دودکش خوب باید از استحکام کافی برخوردار بوده و در مقابل حرارت خوردگی و زنگ زدگی ناشی از گازهای داخل دود کش(احتراق) و می‌عانات آن مقاوم باشد، شاید لوله‌های ساخته شده از جنس گالوانیزه مناسب‌ترین نوع انتخاب برای دودکش باشد.
کرمانی‌نژاد خاطرنشان کرد: سامانه دودکش از مولفه‌های مختلفی تشکیل شده است، قسمتی که در آن احتراق انجام می‌شود کوره وسیله حرارتی است، این کوره دارای یک خروجی است که از طریق آن محصولات احتراق شامل مخلوطی از گازهای مختلف منتشر می‌شود که CO و CO ۲ بیشترین آن را تشکیل داده و در فضای آزاد‌‌ رها می‌شود.
وی تاکید کرد: گاز دی اکسید کربن(CO ۲) خطر مسمومیت مانند گاز منواکسید کربن(CO) ندارد ولی گاز CO از خطر مسمومیت بسیار بالایی برخوردار است که موجب مرگ بسیاری از مردم می‌شود.
کرمانی‌نژاد با بیان اینکه دودکش اولین مولفه خروج محصولات احتراق است و به وسیله آن خروجی کوره به دودکش دیوار وصل می‌شود، افزود: قطر این لوله باید بزرگ‌تر و یا مساوی خروجی کوره باشد.
وی اظهار داشت: گاهی اوقات دیده می‌شود که به علت کوچک بودن دهانه ورودی دودکش دیوار، از یک لوله تبدیل(از قطر بیشتر به قطر کمتر) استفاده می‌شود که به علت ایجاد یک مقاومت در مسیر جریان هوای گرم و محصول حریق بخشی از گاز CO پس زده شده و از طریق منافذ کوره و لوله به فضای محل سکونت بر می‌گردد.
مدیر عامل سازمان آتش نشانی تبریز خاطرنشان کرد: نکته دیگر اینکه این دود کش‌ها باید به طور حتم دارای شیب مثبت باشد، یعنی برای دودکش رو به بالا باشد نه به سمت پایین.
وی اضافه کرد: بار‌ها مشاهده شده که خروجی دودکش دیوار را در سطح پایین ساخته‌اند به این خاطر لوله بخاری را به اجبار روبه پایین کشیده و سپس به دودکش دیوار متصل کرده‌اند که اینکار بسیار خطرناک است.
کرمانی‌نژاد یادآوری کرد: نکته بعد این است که به هیچ وجه نباید از لوله آکاردیونی که استاندارد نیستند، به عنوان لوله بخاری استفاده کرد چرا که این لوله‌ها به مرور زمان مقاومتش را از دست می‌دهند.
وی افزود: همچنین با گذشت زمان در بدنه لوله‌های آکاردیونی براثر حرارت و گذر هوای گرم از آن، سوراخ‌های بسیار ریزی بوجود می‌آید که با چشم هم دیده نمی‌شود و گازهای سمی CO از طریق این سوراخ‌ها کم کم وارد فضای خانه شده و باعثگاز گرفتگی افراد می‌شود.
کرمانی‌نژاد خاطرنشان کرد: مورد دیگر اینکه دودکش‌های داخل دیوار باید از جنس مصالح ساختمانی مقاوم بوده و به طور کامل مستقل باشد و به صورت مشترک و انشعابی کار نشده باشد.
وی گفت: متاسفانه بار‌ها دیده شده که برای تخلیه دود حاصل از موتورخانه، یک دودکش بزرگ در داخل ساختمان تعبیه شده و از هرطبقه هم یک انشعاب به این دودکش بزرگ متصل شده که این کار فوق العاده خطرناک بوده و مطمئن بدانید که این شرایط، کل ساختمان را نا‌ایمن کرده و موجب گاز گرفتگی همه ساکنان را فراهم می‌کند.
کرمانی‌نژاد افزود: یکی از اصول اولیه نصب دودکش‌ها این است که هر دودکش باید مستقل از دودکش‌های دیگر باشد و بر همین اساس دلیل برخی از حوادثگاز گرفتگی در سال‌های اخیر همین انشعابات مشترک دودکش‌ها بود که بین واحدهای مختلف یک ساختمان وجود داشت.
وی گفت: مقاوم نبودن مصالح و یکپارچه نبودن دودکش‌های داخل دیوار هم از دیگر دلایل وقوع حوادثگاز گرفتگی است که حتی منجر به مرگ افراد شده است، بی‌آنکه حتی در بازدید‌ها و بررسی‌های اولیه نشت گازهای منواکسید کربن مشخص شود.
کرمانی‌نژاد افزود: گاهی اوقات هم دیده شده که لوله‌های سیمانی را در داخل دیوار‌ها بر روی هم چیده و روی آن را با موادی مانند گچ پوشانده‌اند.
وی تصریح کرد: به مرور زمان و بر اثر انبساط و انقباض ناشی از گرما و سرمای هوا، ترک‌هایی در این مکان‌ها ایجاد شده که گازهای منواکسید کربن از این طریق به داخل واحد‌ها و اتاق‌ها نفوذ کرده و حادثه گاز گرفتگی را موجب شده‌اند.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی تبریز ادامه داد: حوادثی داشتیم که به رغم نبود عوامل انتشار گاز CO مانند شومینه، بخاری، آبگرمکن در خانه و حتی نبود لوله کشی گاز شهری ولی باز هم حادثه گاز گرفتگی رخ داده و یک خانواده از بین رفته‌اند.
وی افزود: دلیل این گاز گرفتگی این بود که دودکش داخل دیوار به مرور زمان و براثر گرما و سرما دچار ترک خوردگی شده و سوراخ‌های ریزی بر روی گچ دیوار ایجاد شده که گاز CO از طریق این منافذ کم کم وارد فضای خانه شده بود.
کرمانی‌نژاد با اشاره به اینکه در برخی مواقع این سوراخ‌ها قابل رویت نبودند و فقط کار‌شناسان به وسیله دستگاه گاز سنج پی به این موضوع بردند افزود: بعضی مواقع افراد به علت نبود دودکش دیوار، لوله بخاری را از پنجره به بیرون می‌کشند که کار اشتباه و خطرناکی است و ممکن است محصولات احتراق و گازهای خروجی به دلایل مختلفی دوباره به داخل وسیله حرارتی و در ‌‌نهایت فضای ساختمان پس زده شده و موجب گاز گرفتگی شود.
وی گفت: درصورت اجبار و نصب لوله از طریق پنجره، به ازای کشیدن هریک متر لوله افقی، باید سه متر به صورت عمودی و رو به بالا نصب شود و در بالای آن هم یک کلاهک H نصب شود.
همین گزارش حاکی است سالانه چندین نفر از مردم به علت آنچه که آن را غفلت می‌نامیم با مرگ خاموش یا‌‌ همان مسمومیت با منواکسید کربن که گازی به رنگ و بو است، جان می‌بازند.
با سرد شدن هوا آمار قربانیان مسمومیت با گاز مونواکسید کربن افزایش قابل توجهی می‌یابد که با وجود این وقایع هر چند ماه یکبار به توصیه‌های ایمنی بسنده می‌شود.

ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز