رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی:
محصولات کشاورزی، صاحب نشان استاندارد «ایرانگپ» میشوند
در راستای تولید محصول سالم وحفظ امنیت غذایی، استاندارد تشویقی «ایرانگپ» بر اساس پروژه جهانی گلوبالگپ در کشور تدوین شده است.
ایلنا: رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی گفت: با همکاری این سازمان و سازمان استاندارد کشور، محصولات کشاورزی صاحب استاندارد ایرانگپ میشوند.
به گزارش خبرنگار ایلنا اکبر فتحی در گفتگو با خبرنگاران افزود: برای اجرای طرح جامع مهندسی فرایند تولیدات کشاورزی سه پروژه استقرار شبکه شرکتهای خدمات فنی و مهندسی، تدوین ضوابط و استانداردهای فرایند تولید و ایجاد وبگاه کشاورزی از طرف سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی در حال پیگیری است.
وی با بیان اینکه در راستای تولید محصول سالم وحفظ امنیت غذایی، استاندارد تشویقی «ایرانگپ» بر اساس پروژه جهانی گلوبالگپ در کشور تدوین شده است خاطرنشان کرد: واحدهای تولیدی که تحت پوشش شبکههای فنی و مهندسی قرار گرفتهاند، محصولات آنها طی دوره رشد مورد پایش قرار میگیرد و پس از آن شرکتهای بازرسی تحت نظر سازمان استاندارد گواهینامه سلامت به محصولات ارائه میکنند.
فتحی بابیان اینکه محصولات تولیدی این واحدها از نظر میزان سموم، کودهای شیمیایی و سایر باقیماندهها در حداقل ممکن بوده و ضمن سلامت مصرفکنندگان محیط زیست را نیز مصون نگه میدارد تصریح کرد: این طرح در راستای توسعه کشاورزی، تولید سالم با تأکید بر منابع پایه اجرایی میشود.
وی با بیان اینکه طی تفاهمنامه امضاءشده سازمان نظام مهندسی کشاورزی با سازمان ملی استاندارد ایران، ۵۰ استاندارد «ایرانگپ» تدوین شده که ۲۰ استاندارد در کمیته ملی به تصویب رسیده و مابقی نیز در دستور کار است، افزود: ۱۸۹ استاندارد جدید در بخش کشاورزی و زیربخشهای دام، طیور، آبزیان پیشنهاد شده است.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی با بیان اینکه توجه روز افزون به اهمیت مسائل زیست محیطی، بهداشتی، امنیت غذایی وسلامتی مصرف کنندگان، تولیدات غذایی رابا چالش روبروکرده است افزود: مصرف بیش از حدانواع سموم وکودهای شیمیایی چه از لحاظ تاثیر بر سلامت مصرف کنندگان محصولات کشاورزی و غذایی و چه از لحاظ تبعات زیست محیطی از قبیل آلودگی آبهای زیرزمینی و برهم زدن تعادل زیست محیطی در اکوسیستم و چرخههای زیستی ریزموجودات، پوششهای گیاهی و جانوری خاک، گیاهان و جانوران، از جمله چالشهای مهم جامعه جهانی میباشد. وی با بیان اینکه با توجه به اهمیت
موضوع و درک عمیق سلامتی مصرف کنندگان، رویکرد تولید و عرضه محصولات کشاورزی سالم و گواهی شده همگام با پیشرفتهای جهانی مورد توجه دست اندرکاران تولید و عرضه محصولات کشاورزی قرار گرفته است افزود: GAP از دیدگاه سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(FAO) اصولی است که به فرآیندهای قبل و بعد از برداشت محصول اعمال شده و به تولید محصول ایمن و سالم کشاورزی با رعایت جنبههای مختلف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی پایدار منجر میشود.
فتحی با بیان اینکه GAP از دیدگاه استاندارد ملی ایران به مجموع روشهای کشاورزی که از طریق حفظ پایداری زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی، منجر به تولید محصولات کشاورزی غذایی و غیر غذایی ایمن و مطلوب میشود اطلاق میگردد، افزود: به عبارتی دیگر تمام عملیات مربوط به مدیریت تولید محصولات کشاورزی(کاشت، داشت، برداشت، جداسازی، بسته بندی، نگهداری و حمل و نقل) با در نظر گرفتن جوانب اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برای کاهش آلایندههای فیزیکی، شیمیائی و میکروبیولوژی که برای دستیابی به هدف امنیت و ایمنی غذائی و ملزومات خاص در زنجیره غذائی لازم است.
وی به حداقل رساندن آلودگیهای فیزیکی، شیمیائی، میکروبیولوژی در محصول، ردیابی معکوس محصول، ارتقاء کیفیت و به ویژه کیفیت بهداشتی محصول تولیدی، بهبود راندمان مصرف وکاربرد عوامل و منابع تولید، کاهش مصرف ترکیبات شیمیائی در تولید، به حداقل رساندن اثر تخریبی فعالیتهای کشاورزی بر محیط زیست، اجرای IPM(مدیریت تلفیقی آفات) در تولید محصولات کشاورزی، تضمین کارفرما برای توجه به سلامت و ایمنی کارگران و دستیابی به امنیت وایمنی مواد غذایی را از اهداف استقرار GAP در تولید محصولات کشاورزی عنوان کرد و افزود: سازگاری با محیط زیست، تضمین کیفیت و سلامت غذا براساس نظام مدیریت
کیفیت(QMS)، احساس مسئولیت در قبال مسائل اجتماعی و بهره وری از ارکان عملیات خوب کشاورزی(GAP) هستد.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان، با بیان اینکه استفاده ازعملیات مطلوب کشاورزی درسطح جهان توسط دولتها، سازمانهای مردم نهاد(NGOs) وبخش خصوصی روز به روز در حال توسعه و گسترش میباشد افزود: تاکنون در دنیا استانداردهای معتبری در سطح ملی، منطقهای و بین المللی برای عملیات خوب کشاورزی تدوین شده است که ازجمله مهترین آنها میتوان به استاندارد عملیات مطلوب کشاورزی کشورهای عضو اتحادیه اروپا با عنوان Eurep GAP که اخیرا به عنوان استاندارد جهانی Global GAP شناخته شده است، استاندارد ASEAN GAP(جنوب شرق آسیا)، استاندارد عملیات مطلوب کشاورزی کشور مالزی با عنوان
SALM، استاندارد عملیات مطلوب کشاورزی کشور تایلند با عنوان Thai GAP، استاندارد عملیات مطلوب کشاورزی کشور ژاپن با عنوان JGAP، استاندارد عملیات مطلوب کشاورزی کشورچین با عنوان China GAP، استاندارد عملیات مطلوب کشاورزی کشور کنیا با عنوانKenya GAP و بالاخره به استاندارد ملی ایران به شماره ۱۳۳۲۵ تحت عنوان واژه نامه ایران گپ اشاره کرد.