خبرگزاری کار ایران

یك تحلیل گر بازار سرمایه اعلام كرد:

عدم نقدشوندگی مهم‌ترین عامل کاهش ارزش سهام شرکت‌ها

عدم نقدشوندگی مهم‌ترین عامل کاهش ارزش سهام شرکت‌ها

انتقال سهام شرکتهای اخراجی از بورس به فرابورس، به فرایندی دست‌وپاگیر و فرسایشی تبدیل شده است.

یك تحلیل گر بازار سرمایه گفت: عدم نقد شوندگی مهم‌ترین عامل کاهش ارزش سهام شرکت‌ها است.

زینت مراد نیا، در گفتگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به انتقال نماد شرکت هایی که از ادامه حضور در بورس بازمانده­ اند و به بازار فرابورس راه یافته اند اظهار داشت: به‌رغم تاسیس شرکت فرابورس در سال 1388 و آغاز به کار بازار پایه در اوایل سال 1390، انتقال سهام شرکتهای اخراجی از بورس به فرابورس، به فرایندی دست‌وپاگیر و فرسایشی تبدیل شده است.

وی افزود: با توجه به اخراج 16 شرکت از فهرست نرخهای بورس و انتقال سهام آنان به بازار پایه فرابورس با قیمتهای توافقی، باید گفت مشکل اصلی سهامداران متعدد جزء شرکت‌های اخراجی فوق که زمانی جزو سهام پرگردش بازار سرمایه بوده‌اند وعموما با اعتماد به بازار بورس و از طریق بورس، اقدام به سرمایه گذاری کرده‌اند، عدم قابلیت نقدشوندگی است.

مراد نیا عدم قابلیت نقد شوندگی را یکی از مهم‌ترین عوامل کاهش دهنده ارزش سهام شرکت‌های مورد اشاره عنوان كرد و گفت: ایجاد امکان معامله برای سهام شرکت های اخراجی در بازار پایه، به صورت توافقی و با قیمت های پنهان، در عمل هیچ تفاوتی با معاملات سهام خارج از بورس نداشته و در چنین وضعیتی فروشنده سهام ناچار خواهد بود که مشتری خریدار را شناسایی کرده و پس از انجام مذاکره، برای معامله به کارگزاری مراجعه کند.

وی خاطر نشان كرد:چنین بازاری تهی از اصلی ترین ویژگی‌ های یک بازار کارآ شامل شفافیت در قیمتها، برخورداری از قابلیت نقدشوندگی بالا، وجود خریداران و فروشندگان متعدد و عدم ضرورت مذاکره مستقیم خریدار و فروشنده با یکدیگر و... است، انتقال سهام این شرکت ها به بازار پایه با قیمتهای توافقی، هیچ کمکی به سهامداران جزء آنان در فروش سهام خود به قیمت­های عادلانه نخواهد کرد.

این كارشناس بازار سرمایه افزود: توقف بعضا چند ساله نماد شرکت‌های اخراجی و عدم امکان فروش سهام از یک طرف و رشد چند درصدی بازارهای موازی در دوره توقف از طرف دیگر، اندازه‌گیری عمق رنج تحمیل شده به سرمایه‌گذاران این شرکت‌ها را دشوار می‌سازد.

وی ادامه داد: با سلب قابلیت فروش از سهام، سرمایه‌گذاران علاوه بر عدم برخورداری از بازاری شفاف و با قابلیت نقدشوندگی بالا، از امکان نقد کردن دارایی خود به شکل سنتی (مبادله سهام در دفاتر سهام شرکت­ها) نیز محروم شده‌اند.

مرادنیا تصریح كرد: بسیاری از شرکتهای فوق به رغم زیان انباشته، مالک دارائیهای با ارزشی هستند که در صورت تجدید ارزیابی داراییها، از ساختار مالی اصلاح شده برخوردار خواهند شد، اما متاسفانه استفاده از امکان فوق هم با موانع بسیاری همراه شده است.

وی در خاتمه گفت: در این راه می توان پیشنهاد هایی ارائه داد كه از آن جمله معاملات سهام شرکت های فوق در بازار پایه، به صورت حراج و با امکان رویت قیمت معاملات و قیمت سفارشات در سایت TSCTMC انجام گیرد و بازگشایی نماد منوط به ارائه اطلاعات از سوی ناشر نشود چرا که مسئولیت ارائه اطلاعات صحیح، کامل و بموقع بر عهده ناشر بوده و متاسفانه در مواردی ناشران از توقف به عنوان ابزاری برای کنترل معاملات و ترکیب سهامداری، عدم نیاز به پاسخگویی جهت دلایل تغییرات شدید قیمتی در بازار، تحت تاثیر قرار دادن قیمت‌ها به نفع گروه خاصی از سرمایه گذاران و غیره استفاده می‌کنند.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز