در مراسم بزرگداشت یک مردمشناس پیشکسوت مطرح شد:
میرشکرایی مشعل مطالعات مردم شناسی را روشن نگه داشته است

میرشکرایی یکی از اعضای برجسته مرکز مردم شناسی ایران است که پس از انقلاب مشعل مطالعات مردم شناسی را در تداوم فعالیتهای این مرکز روشن نگه داشته و حضوری برجسته در شکلگیری پژوهشکده مردم شناسی و فعالیتهای علمی آن داشتهاست.
به گزارش ایلنا، علیرضا حسن زاده (رییس پژوهشکده مردم شناسی) در مراسم بزرگداشت محمد میرشکرایی که از طرف پژوهشگاه برگزار شد، گفت: تألیفات ارزشمند استاد میرشکرایی در شناخت عناصر و جلوههای کلیدی فرهنگ و تمدن ایران جایگاه مهم و برجستهای دارد و نشان دهنده عشق وی به فرهنگ سرزمین ایران است.
وی افزود: نهادها و مراکز همکار افتخار دارند مراسم نکوداشت این استاد گرانمایه را به عنوان یکی از عناصر کلیدی مرکز مردم شناسی و پژوهشکده مردم شناسی برگزار کنند.
حسن زاده با اشاره به اهمیت جایگاه فعالیتهای ارزشمند استاد میر شکرایی در حوزه مردم شناسی گفت: برای ما مردم شناسها جایگاه وی بنا به دلایل بسیار در خور اهمیت فراوان است.
او تصریح کرد: در زمانیکه گسستگی میان فعالیتهای مرکز مردم شناسی و از دست رفتن چهرههای کلیدی همچون هوشنگ پور کریم ، کاظم سادات اشکه وری و... تنها کسی که ادامه فعالیتها را با عشق زیاد به فرهنگ ایران دوباره آغاز کرد و این جریان را مدیریت کرد میر شکرایی بود.
این مردم شناس خاطرنشان ساخت: به عنوان نمونه هنگامی که کسی به شناخت فرهنگ و شناخت مردم گرایانه فرهنگ اهمیت نمیداد استاد میر شکرایی اولین همایش نوروز را برگزار کرد که در تغییر این نگاه و از بین بردن سوءتفاهمات نقش کلیدی داشت.
او گفت: میرشکرایی تلاش کرد مفاهیم این چنینی در جایگاه خودش تبیین شوند و این نگاههای اشتباه از جامعه زدوده شوند.
رییس پژوهشکده مردم شناسی با اشاره به گره خوردن گفتمان هویت در ایران با مردم شناسی تصریح کرد: بدون دانش مردم شناسی هویت ایرانی بخشی از تابناکیش را در گفتمانهای معاصر از دست میدهد پس تکریم اساتیدی همچون میرشکرایی که به آن خواهیم پرداخت نوعی تکریم فرهنگ و تمدن ایرانی است.
مردم شناسی؛ نگاهی عام و جامع در حوزه فرهنگ و تمدن
سیداحمد محیط طباطبایی (رییس ایکوم ایران) نیز در سخنانی با اشاره به زاد روز ابوریحان بیرون که به نام روز ملی مردم شناسی در تقویم رسمی ایران ثبت شده است، گفت: ابوریحان بیرونی در رشتههای زیادی یکی از مفاخر تمدن و فرهنگ ایران و جهان اسلام است .
او بیان این نکته که مردم شناسی یکی از شاخههای علوم اجتماعی، تاریخ و انسان شناسی به شمار میرود، تصریح کرد: نگاه مردم شناسی بسیار مهم است و تمامی علوم را از جنبه فرای نگاه سایر رشتهها مورد نقد و بررسی قرار میدهند همانطور که ابوریحان عالم بزرگ جغرافیا و فرهنگ زمانهاش نوع رفتار مردم آن دوره را برای ما مستند نگاری کرده و به جا گذاشته است.
رییس ایکوم ایران گفت : مردم شناسی نه بصورت یک پژوهشکده و مرکز مستقل و جدا بلکه هر گروهی که در حوزه میراث فرهنگی کشور ایران فعالیت دارد از این نگاه میتواند به موضوع خود وارد شود زیرا مردم شناسی هم یک رشته مستقل و هم یک نگاه عام و جامعه در حوزه فرهنگ و تمدن است.
او با بیان اینکه این نکوداشت یک اخلاق تاریخی است که باید رسم شود، گفت: افرادی که به گذشته و میراث و حفاظت آن اقدام میکنند افرادی هستند که به آینده توجه دارند و نکوداشت میر شکرایی برای آینده مردم شناسی است برای کسانی که در این زمان وارد این حوزه می شوند و فعالیت میکنند و میتوانند از آن به عنوان شاخص یاد کنند.
محیط طباطبایی با اشاره به آشنایی، دوستی و همکاری اش با استاد میر شکرایی از سال ۱۳۷۷ به عنوان رییس پژوهشکده مردم شناسی ایران تصرح کرد: میر شکرایی با رفتاری شاخص همواره آماده همکاری و یاری رسان بود.
معلمی در وجود میرشکرایی است
رسول وطن دوست پیشکسوت میراث فرهنگی با اشاره به همکاریها و دوستی قدیمی با استاد میر شکرایی گفت: در روزهای دور دهه هفتاد با یکدیگر در سازمان میراث فرهنگی کار میکردیم و ایشان برای من مساوی با نجابت، خردمندی ، صبوری و معلمی است.
او افزود: در طول این سالها کمتر دیدم و یا ندیدم که گلهمند باشد و بد کسی را بخواهد.
وطن دوست در توصیف اخلاق و خوش رویی استاد میرشکرایی اظهار داشت: میرشکرایی در زمان درد و دل نیز با نجابت سخن میگفت، خردمند بود و همیشه کم و سنجیده سخن میگفت و حتما هدفی متعالی داشت.
وی گفت : معلمی در وجود میرشکرایی است و همیشه میل به این دارد که به دیگران بیاموزد.
او با اشاره به خاطراتی که با استاد میر شکرایی دارد، گفت: ۵۵ سال کار در میراث فرهنگی انباشته از خاطرات خوب و بد است و آشناییام با استاد میرشکرایی به زمان ریاست وی بر موزه مردم شناسی و پژوهشکده مردم شناسی باز میگردد.
فرزند و شاگرد پدر
شعبان میرشکرایی (پسر استاد میر شکرایی) نیز در این مراسم گفت: کوچکترین رابطه من با وی فرزندی، دومین رابطهام شاگری و سومی و آخرین رابطه این است که من به عنوان یک شهروند ایرانی و عضوی از این سرزمین با ایشان رابطه دارم.
او با اشاره به حضورش در کنار پدر در موزه پژوهشی مردم شناسی گفت: در این دوران با سه عنوان موزه به عنوان یکی از مهمترین و تأثیر گذارترین نهادهای اجتماع، پژوهش زیر ساخت و ساختار هر حرکتی و مردم شناسی آشنا شدم که امروز در رأس امور کاریام قرار گرفته است.
وی با اشاره به تحصیلات و سابقه کاریاش در رشته مهندسی معدن گفت: پدرم همیشه میگفت معدن یعنی ارتباط انسان با طبیعت و این یعنی میراث طبیعی و من آموختم که در این حوزه باید مردم معدن را بشناسم و مردم شناسی باشم که دارم مهندس معدن میشوم و نهایتا به این رسیدم که این راه با وجود درآمد کم بهتر است و راه پدر را ادامه دهم.
او گفت: اگر امروز جایی معرفی میشوم و از من میپرسند که آیا با استاد میر شکرایی نسبتی داری در پاسخ میگویم من افتخار فرزندی و شانس شاگردی دارم.
خودم را متعلق به خانواده مردم شناسی میدانم
محمد میر شکرایی (مردم شناس پیشکسوت و استاد مردم شناسی) نیز در این مراسم با تشکر از سید محمد بهشتی به خاطر تمامی راهنمایی ها و همفکریهایش گفت : این سنت خوبی است که در تقویم سال ایرانی روزهایی را به چهرههای شاخصی از فرهنگ و دانش مردمی و کهن ایران اخصاص یافته است.
او افزود : امروز روز استاد ابوریحان بیرونی و مردم شناسی به حق نام گرفته است البته من ترجیح میدهم از ابوریحان بیرونی به عنوان حکیم نام ببرم و حکیم در فرهنگ ایرانی آن کسی است که به عرصه های مختلف دانش تسلط دارد.
این مردم شناس در پایان تصریح کرد: من خودم را متعلق به خانواده مردم شناسی می دانم و بچههای مردم شناسی که هم سن و سال بچههای خودم هستند را مانند فرزندانم دوست دارم.