مدیرعامل بنیاد فارابی:
هیچ فیلمنامهای را براساس توصیه نمیپذیریم

قرار بود بیضایی فیلم روز آشغال را با فارابی بسازد كه میسر نشد. تقوایی نیز قرار بود فیلم ناتمام اش را با ما تمام کند اما هنوز پیشنهادی دریافت نکردهایم. قرار بود پناهی هم فیلم دفاع مقدسی بسازد که حکم محرومیت فیلمسازی او صادر شد.
اینا: نشست خبری سید احمد میرعلایی مدیرعامل بنیاد سینمای فارابی صبح امروز(3 بهمن) برگزار شد. میرعلایی در این نشست بر این نكته تاكید كرد كه؛ بعداز سه سال مدیریت فعالیتهای خوبی در این بنیاد انجام شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیداحمد میرعلایی مدیرعامل بنیاد سینمای فارابی با اشاره به وضعیت سینما گفت: اگر امروز وضعیت خوبی در سینما حاکم نیست همه ما مقصر هستیم و ما باید سعی کنیم که وضع سینما درست شود. امروز من در آستانه ۳۰ سالگی تشکیل فارابی میگویم که از ابتدا به این بنیاد آمدم؛ تلاش کردم که در این بنیاد که در خدمت سینما باشیم و روزی که رفتم کارنامه خوبی به جا بگذاریم.
وی ادامه داد: متاسفانه بخشی از انرژی ما صرف حواشی شده است که به سینما ارتباط ندارد هرچند ما دنبال این بودیم که بنیاد سینمای فارابی را به محل امنی برای همه سینماگران قرار دهیم و هرکس از مسلمان تا مسیحی و یهودی که میخواهد در چارچوب نظام فیلم بسازد؛ از او حمایت کنیم زیرا فارابی خانه همه فیلمسازان است.
وی با اشاره به متغیر بودن شرایط سینما گفت: اگر درصد تغییرات در دهه ۶۰ و ۷۰، ۱۰ درصد بود این تغییرات در دهه ۷۰ تا ۹۰، ۳۰ درصد شده است و قطعا در دهه ۹۰ تا سال ۱۴۰۰ بیشتر نیز میشود.
میرعلایی این اتهام که فارابی در ساخت فیلمها به مخاطب و فروش فیلم توجه ندارد را رد کرد و افزود: اینکه ما زمانی فیلم میسازیم؛ نگران مخاطب نیستیم درست نیست بلکه بحث استقبال مخاطبان مقوله دیگری است امروز در بیشترین شرایط پرفروشترین فیلم ۷ میلیارد تومان میفروشد که فقط سه درصد جمعیت فیلم را میبینند از این سه درصد یک و نیم درصد ویژه تهران و بقیه آنها ویژه شهرستانهاست.
میرعلایی به اهمیت اقتصاد در سینما اشاره کرد و افزود: متاسفانه به بخش اقتصاد در سینما توجه نشده و معماری اقتصادی سینما فراموش شده است و همین امر هزینههایی مانند دستمزدها را بیخود افزایش داده امروز یک بازیگر خودش را با فوتبالیست مقایسه میکند و توقع دستمزد بالا دارد.
وی ادامه داد: از طرف دیگر ارگانهای تاثیرگذار و سینما آدمهای دلسوزی ندارند و فقط به حاشیه میپردازد.
مدیرعامل بنیاد سینمای فارابی با اشاره به برگزاری جشنواره فیلم کودک به صورت مطلوب به رابطه مهم سینما و تلویزیون اشاره کرد و گفت: تلویزیون باید پشتیبان سینما باشد و سینما هم باید از تلویزیون حمایت کند نباید این گونه باشد یک نقص در سینما در تلویزیون بزرگ شود و یا اینکه یک فیلم سیاه نمایی را پیدا کنند در جشنواره و بعد بگویند همه فیلمها فیلم بدی است و حتی فیلم جدایی نادر از سیمین به عنوان فیلم ضدکشور معرفی شود.
وی با اشاره به فعالیت این بنیاد در بخش سخت افزاری گفت: هرچند ما معتقدیم تا زمانی بخش خصوصی میتواند دوربینهای دیجیتال وارد کند ما نباید در این بخش وارد شویم اما باید بگویم که تعداد دوربینها و امکانات نوری این بنیاد افزایش یافته است.
وی به حضور آثار بنیاد سینمای فارابی در جشنوارههای مختلف اشاره کرد و افزود: در جشنواره فیلم دفاع مقدس از ۸ فیلم ۶ فیلم برای فارابی بود همچنین در جشنواره فیلم فجر نیز فیلمهای خوبی داریم تاکنون ۱۸۸ پروژه مورد حمایت قرار گرفته که این حمایت از لحاظ امکانات و تجهیزات بوده است. در این بخش ما از جهت ارزی دچار مشکل هستیم و در بین اعضای هشت گانه قرار نداریم و حتی ارز مبادلاتی نیز به ما اختصاص داده نمیشود با این حال ما بسیاری از امکانات با قیمت چهار سال پیش به فیلم سازان میدهیم.
وی به تاسیس بخش پژوهشکده در سینما اشاره کرد و افزود: متاسفانه امروز سینمای ایران بیشتر حول مسایل روزنامهنگاری میگردد و ما نیاز داریم که یک موسسه پژوهشکده راهاندازی شود تا فیلمنامههای خوبی تولید شود زیرا با وجود آنکه ما قصد داشتیم فیلم درباره انقلاب بسازیم اما هیچ فیلمنامه خوبی در این حوزه به دست ما نرسید.
وی از نگارش فیلمنامههایی درباره حافظ، مولانا، امام جواد (ع) خبرداد و افزود: ۷۹ فیلمنامه در سال ۸۸ و ۲۱۷ فیلمنامه در سال ۸۹ به دست ما رسید که ۳۳ فیلمنامه مورد حمایت قرار گرفت و ۱۰ فیلم ساخته میشود.
همچنین در سال ۹۰، ۳۴۸ فیلنامه ثبت شد که ۴۲ فیلمنامه مصوب شد در سال ۹۱ نیز در ۶ ماهه اول ۲۰۹ فیلم نامه ثبت شده است.
وی از راهاندازی واحد انتشارات بنیاد خبرداد و از انتشار ۱۷ کتاب تخصصی و ۷ فصلنامه و حضور در نمایشگاههای مختلف و برگزاری کلاسهای نقد خبر داد.
میرعلایی به تاسیس شرکتی برای پخش فیلم تاسیس پخش سینما مدرسه اشاره کرد.
وی در رابطه با همکاری شمقدری گفت: من با شمقدری دوست هستم و رفاقت من با وی ارزشی بالاتر از مدیریت فارابی دارد اما این دوستی نشانه آن نیست که هرچه ایشان دستور بدهد و بگوید ما انجام بدهیم.
وی درباره بودجه فاخر گفت: محمدرضا جعفری ترمه و رضا داد در زمان مدیریت خود بحث بودجه فاخر را در مجلس مطرح کردند و تصویب شد حال اگر ما این بودجه را استفاده نکنیم نمیتوانیم در جای دیگری هزینه کنیم اما ارقامی که در بودجه سینما اعلام میشود درست نیست.
وی درباره حضور فیلمهایی مانند عقاب صحرا و فرزند چهارم در جشنواره فیلم فجر گفت: ما همیشه از جشنواره فیلم فجر حمایت کردهایم و معتقدیم این دو فیلم از بهترین فیلمهای جشنواره خواهند بود و حتی فیلم فرزند خوانده و مروارید که انتخاب نشد نیز فیلمهای خوبی است.
وی درباره سرمایهگذاری در فیلم عقاب صحرا گفت: اول قرار بود صداوسیما در ساخت این فیلم همکاری کند اما در میانه راه همکاری خود را متوقف کرد و ما خودمان به ساخت فیلم ادامه دادیم هرچند این دو فیلم در جشنواره حضور دارند اما من هرگز راضی نمیشوم فیلمهای بنیاد سینمای فارابی به زور در جشنواره فیلم نشان داده شود زیرا فیلم خوب دیده میشود همانطور که در فجر دیده نشد ولی بعد از منتقدان جایزه گرفت.
میرعلایی درباره حذف یک حبه قند از اسکار گفت: ما دوسال است که نماینده اسکار توسط بنیاد سینمای فارابی معرفی میکنیم زمانی هم که جدایی نادر از سیمین را معرفی کردیم کسی فکر نمیکرد این فیلم رای بیاورد در زمان رای گیری برای یک حبه قند نیز دوستان تصور میکردند فیلم رای نمیآورد ولی بعد فیلم انتخاب شد اما حضور نیافتن آن در اسکار مسیری شد که نه وزیر ارشاد و نه شمقدری راضی بودند و وزیر ارشاد و شمقدری هرگز راضی به حذف این فیلم از اسکار نبودند و حتی خود من اعلام کردیم که اگر قرار است چنین تصمیمی گرفته شود اجازه دهید تا خود رضا میرکریمی آن را اعلام کند.
وی درباره صحبت کاوش گفت: ما هیچ فیلمنامهای را براساس توصیه نمیپذیریم هرچند در مدیرعامل فارابی به روی فیلمسازان باز است.
نجار قائم مقام میرعلایی نیز گفت: همیشه با فیلمسازان همکاری خوبی داشتیم. قرار بود بیضایی فیلم روز آشغال را با ما بسازد اما این کار صورت نگرفت هرچند قرارداد اولیه نوشته شد. ناصر تقوایی نیز قرار بود فیلم ناتمام خود را با ماتمام کند اما هنوز پیشنهادی دریافت نکردهایم و جعفر پناهی نیز قرار بود فیلمی در حوزه دفاع مقدس بسازد که حکم محرومیت از فیلمسازی او صادر شد.
وی درباره حضور در حوزه بینالمللی گفت: تاکنون ما ۲۲۴ حضور بینالمللی داشتیم که در ۱۰ جشنواره درجه یک بوده است و در بیش از ۸۰ بازار فیلم شرکت کرده ایم.