بدلیل کمبود آب در رودخانههای استان؛
کیفیت آب آشامیدنی خوزستان کاهش یافته است

بر اساس آمار و ارقام، میزان آب مورد نیاز استان در بخش کشاورزی، صنعت، آشامیدنی و محیط زیست ۲۴ میلیارد متر مکعب در سال است که با آب موجود در روخانهها فاصله زیادی دارد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان با اشاره به اینکه خوزستان با کمبود شدید آب مواجه است، گفت: به دلیل کاهش آب رودخانههای استان، کیفیت آب آشامیدنی در شهرها و روستاهای استان کاهش یافته است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از خوزستان و به نقل از پورتال استانداری این استان، احمد سیاحی گفت: در سایر استانها میتوان از منابع آب زیر زمینی استفاده کرد، اما در استان خوزستان به دلیل کیفیت پایین آب زیر زمینی خصوصاً در دشت خوزستان از شوشتر به سمت جنوب شرقی و جنوب غربی امکان استفاده از منابع آب زیر زمینی وجود ندارد و باید از آب سطحی و رودخانهها برای مصارف استفاده کرد.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از روستاهای استان از آب آشامیدنی مناسب و مطلوب برخوردار نیستند، گفت: تنها ۷۵ درصد از روستاهای استان از آب آشامیدنی و تاسیسات مدرن آبرسانی برخوردار هستند و بسیاری از روستاها به صورت سیار آب رسانی میشوند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان گفت: نباید تصور شود آبی که در رودخانه کارون وجود دارد آب مازاد است، زیرا بخش قابل توجهی از این آب، پساب کشاورزی و ورودی فاضلابهای شهری و صنعتی است.
سیاحی در خصوص وضعیت آب استان افزود: بر اساس آمار و ارقام، میزان آب مورد نیاز استان در بخش کشاورزی، صنعت، آشامیدنی و محیط زیست، ۲۴ میلیارد متر مکعب در سال است که با آب موجود در روخانهها فاصله زیادی دارد.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از زمینهای کشاورزی استان در فصل زراعی ۹۳ - ۹۴ به دلیل کمبود آب کشت نشد گفت: بیش از ۷۵ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی در محدوده سد کرخه نیز زیر کشت نرفته است.
معاون امور عمرانی استانداری خوزستان بیان کرد: محصولات کشاورزی شهرستانهای شوشتر و ملاثانی و نخیلات آبادان و خرمشهر نیز به دلیل بالا رفتن شوری آب رودخانه و کمبود آب، به شدت کاهش یافته است.
سیاحی با اشاره به اینکه در رودخانههای استان آب کافی برای تخصیص به طرح ۵۵۰ هزار هکتار مقام معظم رهبری وجود ندارد گفت: بر اساس برنامه ریزی وزارت نیرو در حال حاضر تنها ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی، جزء اولویت این وزارتخانه برای تخصیص آب قرار گرفته است.
وی بیان کرد: اگر تبعات پس از جنگ در استان وجود نداشت و این طرح در سال ۷۵ اجرا میشد الان شاهد ۵۵۰ هزار زمین کشاورزی در خوزستان بودیم.
این مقام مسوول گفت: با درخواست ریاست جمهوری و دستور مقام معظم رهبری یک و نیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی و از محل فاینانس چین نیز ۱۹ هزار میلیارد ریال اعتبار برای طرح در نظر گرفته شده و تاکنون عملیات اجرایی ۷۵ هزار هکتار از این طرح انجام شده است.
وی گفت: شهرهای شمال شرقی استان ماننده ایذه و باغملک در کنار سد کارون ۳ قرار گرفتهاند اما از داشتن آب مطلوب محروم هستند.
معاون امور عمرانی استانداری خوزستان با اشاره به اجرای طرحهای آبرسانی در استان خوزستان گفت: طرحهای عمده آبرسانی استان با مشکل کمبود شدید اعتبارات مواجه هستند.
وی گفت: طرح آبرسانی غدیر با وجود اجرایی شدن به دلیل کمبود اعتبارات هنوز به اتمام نرسیده است.
سیاحی ادامه داد: همچنین طرح جنوب شرق که آب سد کوثر در کهکیلویه و بویر احمد را به شهرهای ماهشهر و چمران، هندیجان، رامشیر و بندر امام منتقل میکند، به دلیل کمبود اعتبارات هنوز عملیات اجرایی آن آغاز نشده است.
وی ادامه داد: طرح آبرسانی شمال شرق نیز که آب را از محل سد کارون ۴ به ایذه، باغملک، میداوود و رامهرمز به روستاهای اطراف منتقل میکند، ۱۰۰کیلومتر از خطوط لوله این طرح خریداری شده اما عملیات اجرایی آغاز نشده است.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به طرح انتقال آب بهشت آباد گفت: بر اساس دستور ریاست جمهوری این طرح تنها باید برای مصارف آشامیدنی اجرا شود.
سیاحی گفت: استانهای هدف، در سالهای گذشته تخصیص خود را به اندازه کافی از سر شاخههای رودخانهها چندین برابر حق و حقوق خود برداشت کردهاند.
معاون امور عمرانی استانداری خوزستان در خصوص وضعیت سد گتوند بیان کرد: وزارت نیرو پذیرفته که ۲۵ درصد شوری رودخانه کارون از این سد است اما با اختلاطی که انجام میشود، میزانای سی خروجی این سد ۱۷۰۰ تا ۱۸۰۰ میکروموس بر سانتی متر مربع است و وزارت نیرو متعهد است تغییرات کیفی شدید در رودخانه کارون ایجاد نشود.
سیاحی با اشاره به حق آبه مورد نیاز تالابهای استان نیز گفت: هرچه آب رودخانهها و حق آبه تالابها کمتر شود، هجوم آب از سوی دریا بیشتر شده و شوری آب رودخانههای استان بیشتر میشود.