رییس سازمان بنادر و دریانوردی در گفتگو با ایلنا؛
استفاده از ۴۰ میلیون تن ظرفیت خالی بنادر از الزامات تجارت خارجی است

در حال حاضر در زمینه حمل ونقل، واردات و صادرات مشکلی وجود ندارد اما برای آینده و توسعه روابط خارجی طرح های توسعه داریم که تکمیل بندر شهید رجایی و چابهار از آن جملهاند
رییس سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به اینکه استفاده از ۴۰ میلیون تن ظرفیت خالی بنادر از الزامات تجارت خارجی است افزود: تغییر در فرایندهای عملکرد میتواند ظرفیت بنادر را افزایش دهد.
محمد سعیدنژاد رییس سازمان بنادر و دریانوردی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در خصوص استانداردهای کشتیرانی کشور گفت: با توجه به اینکه ایران عضو سازمان جهانی است تبعا مجبور به رعایت مقررات، ضوابط و استانداردهایی است که این سازمان تدوین کرده است.
وی با تاکید بر اینکه کشور دارای استاندارهای سازمان جهانی است اما نیاز به افزایش میزان بهرهوری داریم افزود: ما باید با طرحهای بهبود و توسعه ضریب بهرهوری عملکردمان را در چارچوب استانداردها ارتقا دهیم لذا لازمه این امر بهرهگیری از امکانات و منابع موجود است.
رییس سازمان بنادر و دریانوردی با بیان این مطلب که افزاش بهره وری بنادر جز اولویت های دولت است ادامه داد: باید از امکانات نرم افزاری روز بیشتر استفاده شود همچنین با بررسی و مطالعه فرآیندها، کارهای آموزشی را به نحو مطلوبتری انجام دهیم.
سعیدنژاد تصریح کرد: پیش بینی مااین است که با گلوگاههای خاصی که در تجهیزات داریم و با تغییراتی که در سیستم نرم افزاری و فرایند عملکرد انجام میدهیم میزان بهرهوری در بنادر کشور را افزایش دهیم.
وی در پاسخ به این سئوال که پتانسیل حملونقل دریایی کشور برای تجارت خارجی را در صورت رفع تحریمها چگونه ارزیابی میکنید گفت: ظرفیت بنادر ما در حال حاضر ۱۸۵ میلیون تن درسال است و عملکرد ما در سال گذشته حدود ۱۴۰ میلیون تن بوده است که استفاده از این ۴۰ میلیون تن ظرفیت خالی بنادر از الزامات توسعه تجارت خارجی است.
رییس سازمان بنادر و دریانوردی افزود: در حال حاضر در زمینه حمل ونقل، واردات و صادرات مشکلی وجود ندارد اما برای آینده و توسعه روابط خارجی طرح های توسعه داریم که تکمیل بندر شهید رجایی و چابهار از آن جملهاند همچنین با برنامهریزی و بهبود سیستم های مدیریتی شامل بحثهای نرم افزار ی استفاده از بنادر و تغییر در فرایندهای عملکرد میتوانیم ظرفیت بنادر را افزایش دهیم.