خبرگزاری کار ایران

چراغی در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

پشت‌پرده سناریوی آمریکا برای عادی‌سازی روابط سوریه و اسرائیل/ ابعاد استفاده واشنگتن از ابزار تحریم‌ علیه دمشق

پشت‌پرده سناریوی آمریکا برای عادی‌سازی روابط سوریه و اسرائیل/ ابعاد استفاده واشنگتن از ابزار تحریم‌ علیه دمشق
کد خبر : ۱۶۳۰۹۴۸

کارشناس مسائل سیاسی منطقه گفت: حاکمیت کنونی سوریه تمایل به عادی‌سازی دارد، اما در عین حال می‌خواهد وجهه‌ای برای خود در افکار عمومی داخلی و منطقه‌ای حفظ کند.

جلال چراغی، کارشناس مسائل سیاسی منطقه با اشاره به شروط آمریکا برای کاهش و رفع تحریم‌های سوریه در گفت‌وگو با ایلنا اظهار کرد: ‏یکی از شروط اصلی آمریکا برای رفع تحریم‌های سوریه، عادی‌سازی روابط دمشق با تل‌آویو است. رژیم صهیونیستی به دنبال عادی‌سازی روابط با سوریه است که این موضوع برای آن از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف اصلی این رژیم، ورود سوریه به چارچوب توافق ابراهیم است. در صورتی که این موضوع مطرح شود و قرار باشد رژیم صهیونیستی از مناطق جدید اشغال‌شده در سوریه عقب‌نشینی کند، حتماً عادی‌سازی روابط را به عنوان پیش‌شرط مطرح خواهد کرد. حاکمان جدید سوریه نیز این موضوع را مطرح خواهند کرد که رژیم صهیونیستی با کشورهایی که وارد عادی‌سازی روابط شده‌اند، در واقع خاک‌ آن‌ها را اشغال نکرده است و به همین دلیل آن کشورها تمایل پیدا کرده‌اند تا روابط خود را با این رژیم عادی کنند. بنابراین، اگر رژیم صهیونیستی بخواهد به عادی‌سازی دست یابد، باید از مناطق اشغالی عقب‌نشینی کند.

وی ادامه داد: از دیدگاه حاکمیت جدید سوریه، عقب‌نشینی رژیم صهیونیستی به معنای خروج از مناطق اشغالی جدید است، نه جولان. به نظر می‌رسد که این حاکمیت جدید ممکن است جولان را به رژیم صهیونیستی ببخشد و در این چارچوب، توافقی امضا شود که بر اساس آن جولان به رژیم صهیونیستی تعلق گرفته و سوریه هیچ اعتراضی نداشته باشد. در مقابل، اسرائیل از مناطق جدید اشغالی عقب‌نشینی کند و در ازای آن، توافق عادی‌سازی روابط به‌صورت رسمی بین سوریه و رژیم صهیونیستی امضا شود. این موضوع نه تنها خواست رژیم صهیونیستی است، بلکه خواست حاکمیت جدید سوریه و ترکیه نیز خواهد بود. در حال حاضر، اگر حاکمیت جدید سوریه وارد عادی‌سازی روابط شود و سرزمین‌های جنوب قنیطره و چند استان دیگر همچنان در اشغال رژیم صهیونیستی باقی بماند، این موضوع در افکار عمومی سوریه، منطقه و جهان برای حاکمیت فعلی مضر خواهد بود. این امر می‌تواند در آینده جرقه‌های مقاومت در داخل سوریه را فعال کند. به همین دلیل، احتمالاً آمریکا برای ترغیب بیشتر حاکمیت کنونی سوریه به کوتاه‌آمدن و کنار آمدن با رژیم صهیونیستی، موضوع تحریم‌ها را مطرح خواهد کرد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: اگر عادی‌سازی انجام شود، آمریکا مدعی است که بخشی از تحریم‌ها را لغو خواهد کرد، هرچند ممکن است بخشی از آن‌ها را برای مذاکرات بعدی نگه دارد. چنین توافقی نه تنها به نفع رژیم صهیونیستی خواهد بود، بلکه به تقویت حاکمیت جدید سوریه و نیز ترکیه کمک خواهد کرد. اگر این توافق محقق شود، روابط حاکمیت جدید سوریه با آمریکا و اسرائیل عادی می‌شود و اسرائیل ممکن است تجاوزگری خود را علیه سوریه کاهش دهد، هرچند خواسته‌های بعدی خواهد داشت. به عنوان مثال، ممکن است تقاضای حفظ پایگاه‌هایی در مناطق خاص سوریه کند. حاکمیت کنونی سوریه تمایل به عادی‌سازی دارد، اما در عین حال می‌خواهد وجهه‌ای برای خود در افکار عمومی داخلی و منطقه‌ای حفظ کند. این حاکمیت می‌خواهد از تشکیل هسته‌های مقاومت در داخل سوریه جلوگیری کرده و اهداف اقتصادی خود را با همراهی رژیم صهیونیستی، آمریکا و طرح‌های آن‌ها محقق کند. این امر می‌تواند به جلب حمایت برخی کشورهای عربی منطقه منجر شود و در نتیجه، این کشورها سرمایه‌گذاری در داخل سوریه را آغاز کنند که می‌تواند به نفع حاکمیت فعلی باشد. مسئله اصلی در این مسیر، عادی‌سازی روابط است که پیش‌شرط آن، خروج نیروهای رژیم صهیونیستی از مناطق تازه اشغال‌شده است. رژیم صهیونیستی نیز به دنبال امتیازاتی است، از جمله تضمین وضعیت جولان و احتمالاً مطرح کردن مناطق حائل در خاک سوریه. 

وی در پایان خاطرنشان کرد: این مناطق حائل می‌توانند شبیه به شرایط مرزی مصر و صحرای سینا باشند که در آن بخشی از نیروهای نظامی محدود شده‌اند. حاکمیت جدید سوریه موضوع عقب‌نشینی و خروج نیروهای صهیونیستی را مطرح خواهد کرد و احتمالاً موضوع گروه‌هایی مانند حماس و جهاد اسلامی نیز مطرح شود، هرچند این موضوع در اولویت‌های اصلی حاکمیت فعلی سوریه نیست. به طور کلی آمریکا مدعی است که عادی‌سازی روابط می‌تواند به بهبود روابط سوریه با کشورهای عربی، به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس، و در نتیجه بهبود اقتصادی منجر شود. این امر می‌تواند مانع از شکل‌گیری هسته‌های مقاومت شود و جامعه سوریه را متقاعد کند که از تشکیل چنین هسته‌هایی منصرف شود. از سوی دیگر، این توافق به تقویت جایگاه حاکمیت جدید سوریه کمک خواهد کرد و از هرگونه مقاومت علیه رژیم صهیونیستی جلوگیری خواهد کرد. لذا این طرح به نفع آمریکا و کشورهای عربی خواهد بود که تحت فشار واشنگتن قرار خواهند گرفت تا در سوریه سرمایه‌گذاری کنند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز