ابعاد جدیدی از تخلفات مالی در پروژه سد شفارود گیلان؛
از حیف و میل منابع تا صورت وضعیتهای جعلی تایید شده توسط مدیرعامل آب منطقهای

علیرغم تخصیص اعتبارات قابل توجه برای ساخت سد و نیروگاه آبی شفارود ، پیشرفت چشمگیری در پروژه حاصل نشده و موضوع در محاکم قضایی در حال بررسی است. گزارشهای نظارتی حاکی از آن است که بین منابع تخصیص یافته و پیشرفت پروژه تناسبی وجود ندارد.
به گزارش ایلنا، پروژه سد و نیروگاه شفارود از جمله پروژههای استان گیلان است که حرف و حدیث و البته ابهامات فراوانی را از زمان اجرا تاکنون بدنبال داشته است. اگرچه هیچگاه آب منطقهای گیلان نه افکار عمومی را محرم دانسته و نه در خصوص این ابهامات به رسانهها توضیحاتی ارایه کرده اما خبرگزاری کار ایران (ایلنا) حسب وظیفه حرفهای خود به موضوع ورود کرده و با دستیابی به مستندات متقن و غیر قابل خدشه اقدام به تهیه گزارشهایی کرد که ابعاد تکان دهندهای از اتلاف منابع ملی و زمان را روشن کرد.
پروژهای که میبایست در ظرف زمانی ۴ یا ۵ سال به اتمام میرسید تا شبکه سراسری برق کشور را تقویت و همچنین تامینکننده بخشی از نیازهای آبی غرب استان گیلان باشد، پس از گذشت بیش از ۲۶ سال (۱۳۷۵ تاکنون) حتی به انداره ۳۰ درصد هم پیشرفت فیزکی نداشته است.
بر پایه این گزارش؛ علیرغم همه اعتباراتی که برای ساخت سد و نیروگاه آبی شفارود اختصاص یافته توفیقی حاصل نشده و نهایتا موضوع توسط گروه احیاگران اقتصادی و مبارزه با فساد مالی و اختلاس در محاکم قضایی مطرح و در حال حاضر حدود سه سال است که در دادگستری گیلان در دست رسیدگی است.
با توجه به گزارشات کتبی دستگاههای نظارتی، حاکمیتی و امنیتی و بررسیهای میدانی همگی از این واقعیت حکایت دارد که منابع سرسامآوری از اعتبار اسنادی پروژه احداث ساختمان سد و نیروگاه شفارود حیف و میل شده و هیچ نسبت منطقی میان حجم منابع تخصیصی و پیشرفت پروژه وجود ندارد.
پیگیریهای ایلنا نشان میدهد تخلفات فقط محدود به حیف و میل کردن منابع بواسطه اقدامات اجرایی و عملیاتی از محل اعتبار اسنادی فاینانس بانک چینی نبوده، بلکه مدیر عامل و رییس هیات مدیره آب منطقهای گیلان به عنوان رئیس دستگاه اجرایی با طراحی قبلی، پنج فقره صورتوضعیت صوری و غیرواقعی از شماره ۳۸ لغایت ۴۲ (اسناد محفوظ) به مبلغ ۳۲۰.۸۴۳.۷۰۷ یوان تقریبا معادل ۳۲ میلیون یورو! اقدام به تایید عملیات اجرایی کرده که هیچگاه به انجام نرسیده است.
قابل ذکر است وجوه ارزی حاصله در حساب مشترک اشخاص ( نماینده پیمانکار و کارفرما ) واریز میشد که تنها به دو فقره از تخلفات عمده آن اشاره میشود:
الف) برابر اقرار مدیر عامل شرکت پیمانکار از مبلغ ۳۲۰.۸۴۳.۷۰۷ یوان وجوه صورتوضعیتهای صوری و غیرواقعی، تنها مبلغ ۲۲۰.۰۰۰.۰۰۰ یوان به حساب مشترک واریز شد، به عبارت دیگر حدود ۱۰ میلیون یورو به عنوان سهم شرکت چینی و ...به حساب مشترک واریز نشد!
ب) از مبلغ واریز شده به حساب مشترک ارزی ، برابر اقرار و اعتراف بعمل آمده آقای (ر – پ) مدیر عامل شرکت (ژ) در جریان پرونده قضایی مطروحه، طی ۱۲ فقره برداشت غیرقانونی و با جعل امضاء طرف دوم (نماینده کارفرما) مبادرت به برداشت ۸۴.۰۳۵.۰۰۰ یوان معادل تقریبی ۸.۵ میلیون یورو میکند.
جای تعجب دارد با توجه به اعتراف و اقرار مکتوب در پرونده متهم آزادانه خودنمایی میکند. روند اتفاقات و بررسی اسناد و مدارک موجود در پرونده ساخت سد و نیروگاه شفارود بخوبی حاکی از آن است که با تبانی و هماهنگی؛ یک زنجیره فاسد و متخلف با حسابسازی و ساختن صورت وضعیتهای جعلی و غیرواقعی، مبالغ هنگفتی از اعتبارات مربوط به ساخت سد شفارود به حسابهای نامعلوم سرازیر شده است. حال سوال این است که این حجم تخلف و مسئولیتگریزی در استان در سایه هماهنگی با کدام فرد، نهاد یا مجموعه رخ داده یا برعکس در سایه کدام بیتوجهیها این میزان از تخلفات صورت گرفته که احیانا کک کسی هم تا به حال نگزیده است.
مهمتر از همه اینها تمدید دو ساله حکم مدیرعامل آب منطقهای گیلان توسط معاون امور آب و آبفای وزارت نیروست که در گزارشهای بعدی به آن خواهیم پرداخت، اما شفافسازی تا نتیجه مطلوب همچنان ادامه خواهد داشت.....