فرازی در گفتوگو با ایلنا:
گزارش فنی گروسی میتواند تسهیلکننده مذاکرات ایران و آمریکا باشد/ هیچ کشوری نمیپذیرد فعالیتهای هستهایاش توسط یک کشور خاص مانیتور شود

دیپلمات پیشین ایران گفت: امیدوارم سفر گروسی زمینهساز ارائه یک گزارش فنی از سوی او باشد، این گزارش فنی میتواند به نوعی تسهیلکننده مذاکرات ایران و آمریکا باشد. آژانس نباید تحت تأثیر مسائل سیاسی قرار گیرد و اگر صرفاً گزارش فنی باشد، حتماً میتواند برای تسهیل مذاکرات دو طرف سودمند باشد.
علیاکبر فرازی سفیر پیشین ایران در کشورهای مجارستان، قبرس و رومانی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با سفر رافائل گروسی دبیرکل سازمان انرژی اتمی به تهران و نقشی که گزارش وی در جریان مذاکرات مسقط خواهد داشت، تصریح کرد: در بین دو گفتوگوی ایران و آمریکا که شنبه گذشته دور اول آن برگزار شد و قرار است شنبه آینده دور دوم برگزار شود، سفر آقای گروسی به تهران هم به لحاظ زمانی و هم به لحاظ وضعیت بینالملل فعلی، در شرایط بسیار حساسی انجام شد. یکی از مسائل مهم مورد گفتوگو بین ایران و آمریکا، به هر حال، فعالیتهای هستهای ایران است. واقعیتهایی وجود دارد و در کنار این واقعیتها، حواشی بسیاری وجود دارد که طرف آمریکایی و بهویژه رسانههای غربی در حقیقت در حال ایجاد آن هستند تا بحث ایرانهراسی را دامن بزنند.
بارها سازمان بینالمللی انرژی اتمی به صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران تأکید کرده است
وی ادامه داد: در این شرایط، بهترین فرصت برای جمهوری اسلامی این است که حضور آقای گروسی را مغتنم بشمارد و چیزی را که بارها بر آن تأکید کرده، عملاً به او نشان دهد. بارها سازمان بینالمللی انرژی اتمی به صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران تأکید کرده است، اما هر بار حواشیای ایجاد شده که این بار باید تمام تلاشمان را بکنیم که حواشی گذشته تکرار نشود. بدیهی است که مخالفین جمهوری اسلامی ایران که مایل به حل مسئله هستهای نیستند، باز هم درصدد ایجاد حواشی باشند و اخبار ضد و نقیضی منتشر کنند.
گزارش فنی گروسی میتواند به نوعی تسهیلکننده مذاکرات دور دوم باشد
این کارشناس ارشد سیاست خارجی ایران با بیان اینکه این ایران است که باید با شناخت وضعیت فعلی آقای گروسی را توجیه کنیم تا بر آن راستیآزمایی صحه بگذارد، عنوان کرد: راستیآزماییهایی که قبلاً انجام شده را بارها آژانس بر آن تأکید کرده است. امیدوارم این سفر زمینهساز ارائه یک گزارش فنی از سوی آقای گروسی باشد، این گزارش فنی میتواند به نوعی تسهیلکننده مذاکرات دور دوم باشد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی نباید تحت تأثیر مسائل سیاسی قرار گیرد و اگر صرفاً گزارش فنی باشد، حتماً میتواند برای تسهیل مذاکرات دو طرف سودمند باشد.
ایران از سیاستهای اعلامشده برنامه هستهایاش عدول نخواهد کرد
این دیپلمات با سابقه ایرانی در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند این گزارش ممکن است به این منظور باشد که اروپاییها بخواهند یک خودی نشان دهند و تهدید مکانیزم ماشه را مطرح کنند. به نظر شما این گزارش چه تأثیری بر روند مذاکرات ایران و آمریکا خواهد داشت، اظهار کرد: این سؤال بجاست و گمانهزنیهایی هم شده است. بهتر است ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران فعلاً پیشزمینه یا قضاوت قبلی نداشته باشیم. طبیعتاً بخشی از اروپاییها ممکن است با این مذاکرات مخالف باشند، زیرا فکر میکنند که خودشان به اصطلاح در مذاکرات برجام طرف اصلی بودند و اکنون که ایران با آمریکا مذاکره میکند، آنها بیخبر ماندهاند.
وی افزود: طبیعتاً ممکن است این نگرانی و دلخوریها وجود داشته باشد، اما از طرف دیگر باید بدانند که سیاست ایران، سیاست مستقلی است و قطعاً از سیاستهای اعلامشده قبلیاش مبنی بر اینکه نمیخواهد برنامه هستهایاش برای هیچ کشوری خطر باشد، عدول نخواهد کرد. این چیزی است که اروپاییها باید بدانند. در کنار این نکته باید توجه داشته باشند که در دورهای که آمریکاییها برجام را قبول نکردند و رد کردند، اروپاییها باید بدانند که حداقل تاریخ به ما نشان میدهد که اروپاییها هرچه وعده دادند، اتجام نشد.
هیچ کشوری نمیپذیرد که فعالیتهایش غیر از آژانس توسط یک کشور خاص مانیتور شود
فرازی در خصوص این موضوع که آمریکاییها خواستار جایگزینی بازرسان آمریکایی به جای بازرسان آژانس بینالمللی اتمی برای نظارت بر برنامه هستهای ایران شدهاند، بیان کرد: ما عضو پادمان هستیم و نظارتهای سازمانهای بین المللی یک سازوکار بینالمللی دارد که همه کشورهایی که عضو آن سازمان هستند پذیرفتهاند و هیچ کشوری نمیپذیرد که فعالیتهایش غیر از آژانس توسط یک کشور خاص مانیتور شود. آنچه که از قول آمریکاییها گفته شده، به نظر من نقل قول رسمی نبوده و بیشتر فضاسازی رسانهای است. باید هر دو طرف مواظب باشند که گفتوگوهای دو جانبهشان تحت تأثیر فضاسازیهای رسانهای که عمدتاً توسط اسرائیلها دامن زده میشود، قرار نگیرد.
آژانس میتواند برای حل موضوع درصد غنیسازی اورانیم و محل نگهداری آن ارائه طریق کند
وی در رابطه با میزان درصد غنیسازی مورد توافق میان ایران و آمریکا و انتقال مواد غنیسازی شده که از موضوعات فعلی روند مسقط خواهد بود، خاطرنشان کرد: این دو موضوع مهم است که یکی درصد غنیسازی اورانیوم و دیگری انتقال مواد غنیسازی شده قبلی است که انبار شدهاند و قرار است به کجا منتقل شوند. اینها هر دو موضوعات بسیار حساسی است که قطعاً در مذاکرات هیئت ایران و طرف آمریکایی، مورد مذاکره قرار خواهد گرفت. اما آژانس برای حل این موضوع به نظر من میتواند ارائه طریق کند و خودشان راهکارهایی برای این موضوع دارند. اینکه سطح غنیسازی چقدر باشد و اینکه مواد انبار شده چگونه نگهداری شود و کجا نگهداری شود، اینها مواد حساسی است که حتماً در مذاکرات آتی مورد توجه قرار میگیرد و حتماً آقای گروسی هم به این مسائل توجه خواهند داشت.