حجت الاسلام ادیب در حسینه الزهرا:
پیامبر تمدن اسلامی را با مدارا بنا کرد
نابردباری و نارواداری و سختگیریهایی ربطی به دین ندارد / تاسفانه ما رفتارهایمان را بر اساس هیجانهایمان سامان میدهیم نه بر اساس عقلانیت و تدبیر.
حجه الاسلام والمسلمین مسعود ادیب تحمل و رواداری را یکی از مهمترین ویژگیهای رسول مکرم اسلام(ص) دانست.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حجه الاسلام و المسلمین مسعود ادیب در مراسم سه شنبه شب حسینیه فاطمه الزهرا با موضوع تحمل و مدارا در سیره نبوی گفت: بیایید به روایت با دید فراختری بنگریم، پیامبری که رحمه اللعالمین است و پیام او تا ابد مکارم اخلاق را به ارمغان میآورد میفرماید منبر من روی نهری از انهار بهشت قرار گرفته است. از منبر پیامبر معارف و حقایق برای بشر در میآید و تعالیم پیامبر از لحظهی رحلت آن بزرگوار در بیست و هشت صفر سال ۱۱ هجری از جوشش نیفتاده و بندگان خاص و خالص خداوند همواره درآن روال راه میپوید.
وی افزود: هر روز از زندگی پیامبر و هر کلمه از کلمات او جنگ و صلح و همسر، فرزندداری، تجارت، عبادت، خلوت پیامبر درس آموز است. باید دید که ذائقه و نیاز ما کدام است تا همان را برگیریم. رسول خدا پیغام آور همه خوبیها و فضائل است و سعادتمند کسی است که با خلوص به او برسد و در زمره عبادلله قرار گیرد.
سخنران مراسم عزاداری حسینه فاطمه الزهرا با اشاره به نثر صریح قرآن کریم که نبی مکرم را اسوه حسنه توصیف می کند اظهار داشت: ما به دنبال الگوگیری از آن وجود مبارکیم تا از او بیاموزیم، اما به دنبال آموختن چه چیزی از پیامبر باید باشیم؟ البته پاسخ این است که همه چیز میتوان از آن وجود مبارک آموخت، اما من میخواهم در این فرصت به یکی از دردهای جان کاهی که جامعه بشری عموماً و جامعه اسلامی خصوصاً به آن مبتلاست اشاره کنم تا از سنت رسول خدا برای آن چاره جویی کنیم.
حجه الاسلام مسعود ادیب ادامه داد: سومین هزاره میلادی و پانزدهمین قرن از بعثت رسول اکرم فرا رسیده و بشر در مسیر رشد و تکامل است، اما در ناملایمات خشونت و ستیزه گری بلایی است که به جان بشریت امروز افتاده است. هنوز یک قرن از جنگی که ۵۲ میلیون انسان را به کام مرگ کشید نگذشته است، در آن دوران همه به تکاپو افتادند محصول آن همه تلاش صلح مصلح و جنگ سرد شد، از آن دوران نیز عبور کردند و گفته شد جامعه جهانی جامعه ای متکثر گردیده که از فضای پر تنش عبور خواهد کرد. سالها گذشت و راهها را آزمودند برای تنش زدایی اما امروز در جهان تنش بیداد میکند. در میان مسلمانان نیز وضع چنین است که میبینید.
وی در ادامه به وضعیت عراق؛ سوریه، مصر پا کستان و افغانستان اشاره کرد و افزود: در جامعه ما نیز اگر امنیتی برقرار است به قدری کافی به یکدیگر ناسزا میگوییم و کینه یکدیگر را در دل میپروریم و آن گاه زیر پرچم هدایت مردی مینشینیم که در جنگ با دشمنان خود برای هدایتشان دعا کرد و فرمود: خداوندا آنان نمی دانند چرا با ما میجنگند.
این کارشناس مذهبی اضافه کرد: نابردباری و نارواداری و سختگیریهایی که ربطی به دین ندارد. در تمامی ارکان زندگی خانوادگی و شخصی تا حوزه های اجتماعی نفوذ کرده تنشهای که تا فرو کش می کند دوباره نفتی بر آتش میریزیم و قاعده ای بر پا میکنیم. از رسول خدا نقل شده که " پرودگار مرا امر به مدارا کرد همان طور که امر کرد انجام واجبات را ". تقابل میان مدارا و انجام فرائض دینی نیز یکی از مشکلاتی است که نمی توانیم آن را حل کنیم. ائمه هدی در باره نبی مکرم اسلام فرمودهاند: پیامبر با مردم مدارا میکرد با اخلاقی که حیا در آن موج میزد. اقتضای حیا گاهی نادیده گرفتن است.
وی ادامه داد: نبی اکرم در میدان جنگ همان قدر رحمت داشت که سر میز مذاکره برای صلح. ایشان از سر عصبانیت نمیجنگیدند و از سر ناچاری نیز صلح نمی کردند. جنگ و صلحشان بر مبنای حق بود. چنان که می فرمایند خداوند تعالی بعد از توحید مرا به هیچ امری جز مدارا سفارش نکرده است.
حجه الاسلام مسعود ادیب در اد امه گفتار خود در خصوص تحمل و مدارا در سیره و سلوک نبوی، افزود: پس از فتح مکه پیامیر با کسانی روبرو شد که در جنگهای مختلف او را مجروح کرده بودند، حمزه را کشته بودند. در جنگ احزاب آنان وقتی شکست خوردند به پیامبر گفتند حال می خواهی با ما چه کنی؟ تصور کنید ما اگر در چنین موقعیتی قرار میگرفتیم فریاد بر میآوردیم تنبیه انقلابی. اما حضرت فرمودند شما مرا چه میدانید. آنها گفتند ما ترا برادر میدانیم. سپس فرمودند: از امروز دیگر ملامتی بر شما نیست. بروید که همگی آزادید و من به شما همان را میگویم که یوسف به برادرانش گفت. این چنین است که در طی بیست و سه سال ایشان توانستند جزیره العرب را زیر پرچم خود بیاورد و از مردمی ضعیف و شکست خورده کسانی را بسازند که تمدنی را جدید پایه ریزی کرده اند. گمان می کنید اینها با شمشیر اتفاق می افتد شاید بتوان با شمشیر خراب کرد، اما تمدن نمی توان ساخت. پیامبر تمدن اسلامی را با مدارا پایه ریزی کرد.
سخنران مراسم عزاداری رحلت نبی اکرم در ادامه افزود: متاسفانه ما رفتارهایمان را بر اساس هیجانهایمان سامان میدهیم نه بر اساس عقلانیت و تدبیر.
وی با اشاره به این که مدارا و رواداری تناقضی با امر به معروف و نهی از منکر و مسئولیت مسلمان در باب احقاق حق و ابطال باطل ندارد، گفت: مدارا به معنی بی خیال بودن نیست. میان تحمل ناملایمات و تحمل رفتار خلاف حقیقت، باید فرق گذاشت از سوی دیگر استقامت و جدیت را نباید با خشونت همراه کرد، استقامت ربطی به خشونت ندارد.
ادیب در پایان گفتار خود با تاکید بر این که مدارا با حرف و شعار محقق نمی شود، گفت: پیامبری که در جنگ دندانش را میشکنند برای هدایت دشمنانش دعا میکند. هم آن که در میدان جنگ است، استقامت دارد و هم او کسی است که مشکلات اجتماعی را با رواداری و تحمل پشت سر میگذارد.