خبرگزاری کار ایران

انتقاد وزیر راه و شهرسازی به فروش تراکم و مدیریت شهری:

باید مدیران شهری و دولتی را سرزنش کرد

باید مدیران شهری و دولتی را سرزنش کرد
کد خبر : ۱۲۵۸۵۷

وزیر راه و شهرسازی با طرح سوالات مختلف از وضعیت شهر تهران گفت: وضعیت موجود نگران کننده است. در این وضعیت مردم هیچ نقشی ندارند. چگونه به خود اجازه داده‌ایم که عنوان قانونی به فروش تراکم بدهیم تا درآمد شهر را افزایش دهیم؟

ایلنا: عباس آخوندی در جلسه علنی امروز(۱۲ آذر) شورای شهر تهران حضور یافت و با بیان اینکه انتخابات شوراها تحت تاثیر انتخابات ریاست جمهوری قرار گرفت و نتایج بیانگر آن این بود که مردم در سطح ملی و محلی در جستجوی تغییرند، افزود: امیدواریم توسط دولت تدبیر و امید و شوراها و اتخاذ راهبرد صحیح و روش دقیق انتظار مردم برای افزایش کیفیت زندگی برآورده شود.

به گزارش خبرنگار ایلنا، وی با بیان اینکه شهر تهران فراز و نشیب‌های زیادی داشته است که باید امروز این نقاط قوت و ضعف را با صداقت بیان کنیم، افزود: واقعیت این است با وجود اینکه آبادانی و عمران در شهر تهران صورت گرفته است اما تنگی نفس مردم تهران و کیفیت نازل آب و محدویت سبزینگی تهران را شاهد هستیم. سوال این است که آیا می‌توان این عمران و آبادانی را توسعه بنامیم؟ با شرایطی که دولت و فعالان اقتصادی پیش گرفته‌اند آیا امکانات زیستی برای نسل موجود و نسل‌های آتی با تنگنا روبرو نمی‌شود؟ آیا منظور از توسعه کالبدی است یا کیفیت زندگی نیز افزایش یافته است؟ شهر برای شهروندان است یا بالعکس؟

وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه آنچه می‌بینیم توسعه روزافزون کالبد شهر است، تاکید کرد: ما به توسعه حقوق شهروندی نیازمندیم که نسبت به آن غفلت کردیم. از سال ۱۳۴۷ زمانی که قانون جامعه شهر تهران به تصویب رسید، کارشناسان هشدار دادند که آب شرب در تهران برای ۵/۵ میلیون نفر است. آن زمان شورای منع گسترش شهر تهران به این منظور تشکیل شد. اما باید بگویم بعداز سال ۱۳۷۰ که شاهد توسعه شهر بودیم و جمعت شهر تهران به ۵/۷ میلیون نفر رسید، چه کردیم جز اینکه شورای منع گسترش شهر تهران را تعطیل کنیم؟ قرار بود محدوده مناطق ۲۱ و ۲۲ محدوده عادی شهر تهران باشد اما امروز این مناطق در تگناهای ترافیکی قرار گرفته‌اند.

آخوندی با بیان اینکه مسئله پیچیده‌ای در شهر تهران وجود دارد، تصریح کرد: به جز زمانی کوتاه در انقلاب که شهر تا حدودی از دست رفت از همان ابتدا کارشناسان شهرسازان و مدیران شهری تلاش کردند تا در اسناد مختلف جمعیت تهران به بیش از ۵/۷ میلیون نفر افزایش نیابد و بارگذاری جمعیتی نباشد اما شاهد آن هستیم که جمعیت تهران افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه از سال ۶۹ تاکنون داستان فروش تراکم که داستان فروش قانون حقوق مردم و شهروندی و تهی کردن تمام مفاهیم شهرسازی است تبدیل به سنت شده است، افزود: این تغییر به گونه‌ای است که امروز فروش تراکم را با عبارت قانون فروش تراکم می‌بینم. باید بی‌پرده بگویم که تراکم و فروش آن یعنی فروش حقوق من و شما و عابران و همه مردم. کدام مدیر شهری حق دارد حقوق من و شما را بفروشد؟ چگونه به خود اجازه داده‌ایم که عنوان قانونی فروش تراکم بدهیم تا درآمد شهر را افزایش دهیم؟ درآمدی که از فروش غیرقانونی حقوق مردم است.

وزیر دولت یازدهم با بیان اینکه این واقعیت جای تاسف است؛ گفت: آینده شهر تهران و حتی شهرهای بزرگ نگران کننده است. زمانی محدوده شهر مشهد ۲۲ هزار هکتار بود و قرار بود جمعیت آن دو میلیون نفر باشد. امروز به ۲۹ هزار هکتار افزایش یافته است که جمعیت آن نیز بیش از ۳ میلیون نفر است درحالیکه صحبت از عدالت جغرافیایی و توزیع جمعیت می‌زنیم؛ شاهد آن هستیم که جمعیت در ۷ یا ۸ شهر بزرگ متمرکز شده است. دیگر شعار دادن بس است باید به صورت مصمم به این بی‌قاعدگی پایان دهیم.

آخوندی در ادامه از افزایش فروش ۲۰درصدی تراکم در جلسه طرح جامعه تهران خبر داد و گفت: من در جریان این تصمیم نبوده‌ام اما این چه نوع تصمیم‌سازی برای شهر است که در یک جلسه بدون کارشناسی ۲۰درصد فروش تراکم را افزایش می‌دهیم. یا این اجازه را به زمین‌های دولتی می‌دهیم که کاربری ویژه داشته باشند. درحالیکه آن زمین برای تجارت نیست بلکه برای خدمت به مردم است.

آخوندی خطاب به اعضای شورای شهر گفت: مطرح کردن این مسائل از زبان یک وزیر مسئولیت آور است اما وضیعت شهر تهران نگران کننده است. نمی‌خواهم مردم تهران را نگران کنم چراکه می‌دانم در این وضعیت مردم و فعالان اقتصادی خوب نقشی ندارند کسانی که باید در این عرصه سرزنش شوند؛ مدیران دولتی و شهری هستند. روی سخن من برای سرزنش کردن مدیران شهری و دولتی و دولت است.

وی با بیان اینکه براساس مصوبه سال ۱۳۴۷ محدوده شهر تهران ۶۳۰ کیلومتر مربع بود که قرار بود در آن ۵ میلیون نفر با آسایش و رفاه زندگی کنند، ادامه داد: آنجه که امروز می‌بینیم تراکم ساختمانی است. پیش بینی می‌کنیم که میزان سطوح مسکونی تهران با ۶۴۰ میلیون متر مربع و به وضعیتی برسد که جمعیت شهر تهران را به ۱۵ میلیون نفر افزایش دهد. در این شرایط من می‌گویم چرا هوای سالم نداریم.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه تمام آلودگی‌ها مربوط به اگزوز خودروها نیست، گفت: هریک نفر یعنی مصرف انرژی؛ سوخت و ارائه خدمات. باید به هوش باشیم چگونه می‌شود که در یک تصمیم‌گیری برای شهر پرندجمعیت سی هزار نفری به هفتصد هزار نفر افزایش می‌یابد مگر قرار است انبار کالا داشته باشیم؟ اینها انسان هستند.

آخوندی با بیان اینکه من یک بار اعلام کردم در مسکن مهر شاهد کالایی شدن انسانی شدیم که همه گفتند چرا تند حرف می‌زنی. در سال ۷۵ اولین طرح مجموعه کلانسهر تهران تثبیت شد. از این تاریخ ۱۸ سال گذشته است. آیا توانسته‌ایم به مدیریت یک پارچه در تهران دست یایبم؟ شهر کرج استان می‌شود. ظرفیت پرند و هشتگرد بدون اطلاع شورا افزایش می‌یابد. این جمعیت در این شهر خودگردان نیستند. اشتغال تمام آنها در تهران است و ما با یک تصمیم حداقل جمعیت شهر تهران را یک میلیون نفر دیگر افزایش داده‌ایم.

وی خطاب به اعضای شورای شهر گفت: اعضای شورا شهر به رای ده میلیون نفر انتخاب شدند اما عملا می‌بینم که شورای چند منطقه‌اند اگر اینگونه باشند شوراها کارایی لازم را ندارند. از سویی شاهد مدیریت دوگانه فرمانداری‌ها و شهرداری‌ها هستیم. باید این دوگانگی در مدیریت به پایان برسد چرا ما نباید یک مدیریت خدمت یک پارچه داشته باشیم. معتقدم باید فرمانداری تهران با شهرداری ادغام شوند تا بتوانیم خدمات یک پارچه بدهیم.

آخوندی در ادامه گفت: من معتقدم تقسیمات کشوری نباید تا پایین‌ترین سطح یعنی انتخاب ده‌یاری‌های باشد باید بسیاری از تصمیمات به شهرداری‌ها واگذار شود. حاضرم هزینه سیاسی این مطالب را قبول کنم اما شاهد یک پارچگی مدیرت در کلان شهر تهران و سایر کلان شهرها باشم. این نگاه منقطع بین دولت مرکزی نیست بلکه باید به صورت یکپارچه دیده شود.

وزیر شهرسازی در پایان خواستار ایجاد قانون شورای مناطق در شهرهای بزرگ شد و گفت: شهر تهران به یکبارچگی نیاز دارد.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز