خبرگزاری کار ایران

توضیحات سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر رییس‌جمهور به تاجیکستان و روسیه

توضیحات سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر رییس‌جمهور به تاجیکستان و روسیه
کد خبر : ۱۵۸۲۸۴۴

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر رییس‌جمهور به تاجیکستان و روسیه توضیحاتی ارائه کرد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه ۲۴ دی‌ماه) در بخش آغازین نشست خبری خود در رابطه سفر آتی رئیس‌جمهور به تاجیکستان و روسیه، تصریح کرد: سفر، سفری بسیار مهم است که از تاجیکستان آغاز می‌شود. این سفر در اواخر همین هفته شروع خواهد شد و در ادامه رئیس‌جمهور به مسکو خواهند رفت. تاجیکستان، همان‌طور که مطلع هستید، کشوری مهم در آسیای مرکزی است و رابطه جمهوری اسلامی ایران با این کشور اهمیت و ارزش ویژه‌ای دارد. از این‌ رو تاریخ ما با این کشور از پیوندهای عمیق تاریخی، فرهنگی و تمدنی برخودار است.

وی ادامه داد: همچنین، این روزها مصادف با سی و سومین سالگرد برقراری رابطه دیپلماتیک بین ایران و تاجیکستان است. ایران اولین کشوری بود که پس از استقلال تاجیکستان، این کشور را به رسمیت شناخت و همچنین نخستین کشوری بود که اقدام به افتتاح سفارتخانه در تاجیکستان کرد. از آن زمان تاکنون، رابطه ما با تاجیکستان بسیار مستحکم و پایدار بوده است، علیرغم برخی چالش‌ها، رابطه دو ملت در بهترین وضعیت قرار دارد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: این سفر، که اولین سفر آقای رئیس‌جمهور به حوزه آسیای میانه و قفقاز است، به بررسی زمینه‌های مختلف اقتصادی، تجاری، بهداشت، حمل و نقل و تجارت انرژی خواهد پرداخت. در زمینه فرهنگی هم، اقدامات بسیار مهمی در دستور کار قرار خواهد گرفت، نظیر بازگشایی پژوهشگاه زبان و ادب فارسی که از جهت پیوندهای زبانی و فرهنگی بین دو کشور از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

بقایی خاطرنشان کرد: سفر به روسیه هم انجام خواهد شد. در مورد محتوای موافقتنامه، توضیحاتی را هفته گذشته خدمتتان ارائه کردم. این موافقتنامه که عنوان آن " موافقتنامه مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه" است، طی سه تا چهار سال گذشته مورد مذاکره قرار گرفته و در تابستان امسال نهایی شد. متن پیش‌نویس این موافقتنامه بسیار گسترده و شامل موضوعات متعددی است که حوزه‌های اقتصادی، حمل و نقل، انرژی، بهداشت، کشاورزی، همکاری در زمینه مقابله با چالش‌های مشترک، همکاری در زمینه کاهش تبعات بلایای طبیعی، مقابله با جرایم سازمان‌یافته و مقابله با تروریسم را در بر می‌گیرد. همچنین، موضوعات مربوط به حوزه‌های صنعتی، سرمایه‌گذاران مشترک در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر، و بحث‌های مرتبط با حمل و نقل و ترابری، شامل حمل و نقل جاده‌ای، هوایی و دریایی، و همکاری در زمینه انتقال تجربه و دانش فنی در حوزه‌های مختلف نیز مطرح شده است.

وی ادامه داد: این نکته را هم مجدداً تأکید می‌کنم که این موافقتنامه در واقع متن به‌روز شده موافقتنامه‌ای است که ما از اواخر دهه ۱۳۷۰ با روسیه منعقد کرده بودیم. موافقتنامه اساس روابط متقابل و اصول همکاری بین جمهوری اسلامی و فدراسیون روسیه از سال ۱۳۸۱ لازم‌الاجرا شد و در حال حاضر نیز اجرایی است. بنابراین، سعی شد با توجه به تحولات و گسترش روابط بین دو کشور در حوزه‌های مختلف، با تفصیل و جزئیات بیشتری، موافقتنامه جدید تنظیم شود.

بقایی در خصوص انتصاب شیبانی، گفت: تغییرات در وزارت امور خارجه امری طبیعی است و تحولات در منطقه و ضرورت فعال کردن تمامی ظرفیت‌های دستگاه دیپلماسی در این رابطه، به خوبی قابل درک است. آقای شیبانی به عنوان نماینده ویژه، پیش از این نیز در امور لبنان فعال بودند. به نظر می‌رسد متن ابلاغ وزیر به آقای شیبانی کاملاً روشن است و موضع ما در رابطه با سوریه را مشخص می‌سازد. این موضع، همان موضعی است که قبلاً در فرصت‌های مختلف توسط وزیر محترم بیان شده و قاعدتاً ما در همین چهارچوب به فعالیت‌های خود ادامه خواهیم داد. بنابراین، از این پس آقای شیبانی به عنوان نماینده ویژه وزارت امور خارجه در امور سوریه فعال خواهند بود و مسئولیت‌های ارشد سیاسی را بر عهده خواهند داشت.

بقایی درباره سفر عراقچی گفت: دوشنبه جلسه‌ای در سطح وزرای شورای امنیت با دستور کار تحولات خاورمیانه با تمرکز بر موضوع فلسطین و غزه به ریاست الجزایر برگزار خواهد شد.

وی ادامه داد: از جمهوری اسلامی ایران هم دعوت شده در این نشست شرکت کند. این نشست نشست مهمی است و بسیاری از کشورها به ویژه در منطقه در سطح وزیردر این نشست شرکت خواهند کرد. همانطور هم که از اسم آن مشخص است تمرکز آن بر ادامه نسل‌کشی و جنایات رژیم صهیونیستی در غزه خواهد بود و قرار است آقای عراقچی در این نشست شرکت کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به آذربایجان و ارمنستان‌ اظهار کرد: رابطه ما با هر دو کشور، آذربایجان و ارمنستان، برای ما اهمیت زیادی دارد و امنیت در قفقاز جنوبی بسیار حیاتی است. ما از هر فرصت و هر ظرفیتی برای اطمینان از حفظ و ارتقای امنیت و ثبات در این منطقه مهم استفاده می‌کنیم.

وی افزود: معتقدیم که امنیت و ثبات در این منطقه باید توسط کشورهای منطقه تأمین شود و این امر باید به دور از مداخلات خارجی صورت گیرد. در راستای تقویت مراودات و گفت‌وگوها بین این دو کشور، به منظور اطمینان از اینکه روندهایی که از قبل وجود داشته برای حفظ و تقویت صلح و آرامش در منطقه، از جمله در قالب سه به علاوه سه، کماکان ادامه پیدا خواهد کرد، جمهوری اسلامی ایران آماده است از هر امکانی که در این زمینه دارد، برای کمک به این روند استفاده کند.

بقایی در مورد موضع گیری های اخیر فرانسه در خصوص ایران، بیان کرد: مقامات و مسئولان ایرانی و همچنین وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امیدوارند که فرانسه خود را از این سرگردانی نجات دهد و رویکردی مستقل و سازنده در قبال منطقه و تحولات آن در پیش بگیرد. مواضعی که به موقع واکنش نشان دادیم و مطالب خود را بیان کردیم، این ها نشان‌دهنده این است که اظهاراتی که در مورد برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران مطرح می‌شود، کاملاً بی‌اساس است. متأسفانه، این اتهامات به مدت ۲۰ سال است که تکرار می‌شود بدون اینکه هیچ مبنای واقعی یا حقوقی داشته باشد.

وی ادامه داد: فکر نمی‌کنم در طول تاریخ ما، حتی یک مورد از سابقه استعمار در این نقطه از جهان وجود داشته باشد، بنابراین این اظهارات کاملاً بی‌اساس است. همین دیروز سفیر فرانسه در تهران به وزارت امور خارجه احضار شد و در مورد میزبانی تروریسم و حمایت از گروه‌های تروریستی به آن‌ها تذکر داده شد. پیشگیری و مقابله با تروریسم، خودداری از میزبانی گروه‌های تروریستی و همچنین خودداری از تأمین مالی فعالیت‌های تروریستی، تعهدات حقوقی ثابت شده در سطح بین‌الملل و قطعنامه‌های شورای امنیت است که فرانسه نیز یکی از اعضای دائم آن به شمار می‌آید. این برخورد گزینشی و دوگانه و تقسیم‌بندی تروریست‌ها واقعاً نه تنها باعث ترویج قانون‌شکنی در سطح بین‌المللی می‌شود، بلکه تناقضی در ادعاهای این دسته از کشورها در رابطه با ضرورت مقابله با تروریسم ایجاد می‌کند.

وی ادامه داد: در خصوص دو شهروند ایرانی ما به صورت جدی در حال پیگیری این موضوع هستیم. هنوز اطلاعات کافی و توضیحات لازم در مورد اصل موضوع دریافت نکرده‌ایم که آیا این موضوع تروریستی یا نژادپرستانه بوده است. منتظر هستیم که مقامات قضایی و امنیتی فرانسه در این مورد اعلام نظر کنند. ما در فرانسه و تهران در حال پیگیری روند قضایی و کیفری رسیدگی به جرم واقع شده هستیم و امیدواریم که عدالت در مورد مرتکبین این اقدامات اجرا شود.

وی در رابطه با نشست کشورها در خصوص مسائل سوریه و مواضع ایران در این باره، تاکید کرد: موضوعات مرتبط با سوریه حتماً مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در خصوص سوالی که مطرح کردید، باید بگویم که این نشست به دلیل عدم حضور برخی کشورها از جمله ما، به بیانیه‌ای منجر نشد و این خود معنادار است. به نظر می‌رسد که کشورهای شرکت‌کننده در این نشست نتوانستند در رابطه با موضوعاتی که مورد نظرشان بود به توافق برسند.به عنوان جمهوری اسلامی ایران، هر روندی که به تثبیت اوضاع در سوریه کمک کند و از حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی این کشور حمایت کند، مورد حمایت ماست.

بقایی درباره رییس جمهور لبنان تصریح کرد: در مورد انتخاب رئیس‌جمهور لبنان، ما خوشحال هستیم و موضع ما در این خصوص به روشنی توسط سخنگو و وزیر محترم بیان شده است. بار دیگر تبریک خود را به مردم لبنان و تمامی احزاب سیاسی فعال در عرصه سیاسی این کشور اعلام می‌کنیم و امیدواریم که این افتخار منجر به بهبود اوضاع در لبنان شود و به گام‌های مؤثر و محکم‌تری در مسیر همای اقتصادی و بازسازی لبنان کمک کند.

وی ادامه داد: همچنین، لبنان باید با تهدیدات ناشی از همسایگی با یک رژیم اشغالگر و توسعه‌طلب مواجه شود. آینده روابط جمهوری اسلامی ایران با لبنان، با توجه به سابقه و پیشینه بسیار مثبت و خوب این روابط، آینده‌ای روشن خواهد بود و تلاش ما در این راستا ادامه خواهد داشت. در رابطه با نقدها و اظهاراتی که مطرح می‌شود، باید بگویم که متأسفانه هیچ عهد و پیمانی به‌طور واقعی پایبند نیست. مسئولیت طرف‌هایی که خود را به عنوان ضامن این آتش‌بس معرفی کرده‌اند، به ویژه فرانسه و آمریکا، بسیار روشن و مهم است. در نهایت، هم منطقه و هم دنیا نظاره‌گر رفتار رژیم صهیونیستی و کشورهایی هستند که قرار بود تضمین‌کننده امنیت و ثبات باشند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: وضعیت اجرای توصیه‌های گروه مالی سال‌هاست که در دستور کار بخش‌های مربوطه قرار دارد. اخیراً در مجمع تشخیص مصلحت نظام، این موضوع مجدداً مطرح شده است. دو لایحه مهم در دستور کار قرار دارد که به عنوان سندهایی، پیش‌شرط‌های لازم برای طی کردن این روند به شمار می‌آیند؛ یکی از آن‌ها الحاق به کنوانسیون‌های مربوط به تأمین مالی تروریسم و دیگری موضوعات مرتبط با مقابله با این پدیده است. بنده از این موضوع مطلع هستم و می‌توانم بگویم که این مسأله در حال بررسی است و وزارت امور خارجه و سایر نهادهای ذی‌ربط در حال انجام وظایف خود در این زمینه هستند. امیدواریم با پیگیری‌های لازم، نتایج مثبتی حاصل شود که به تقویت امنیت و ثبات کشور کمک کند.

بقایی در پاسخ به این پرسش که آیا در سفر سودانی به تهران، آیا در خصوص وضعیت اتباع ایرانی خارج از کشور گفتگوهایی صورت گرفته است، گفت: ما از امکانات و ظرفیت‌های موجود برای کمک به حفظ حقوق اقوام ایرانی در خارج از کشور استفاده خواهیم کرد. این موضوع قاعدتاً یکی از دستورکارهای ثابت هر گفت‌وگو و رفت و آمد بین نهادهای جمهوری اسلامی ایران و طرف عراقی است. در این سفر نیز، به طور حتم این موضوع مطرح شده و درخواست خانواده‌های مربوطه به خدمت نخست‌وزیر محترم عراق مجدداً تکرار گردیده است. امیدواریم با پیگیری‌های مستمر، نتایج مثبتی حاصل شود که به بهبود وضعیت اتباع ایرانی در خارج از کشور کمک کند.

وی با اشاره به عملکرد سازمان‌هایی که صلح و امنیت بین‌المللی و عدالت بین‌المللی را نمایندگی می‌کنند، عنوان کرد: دلیل اصلی این وضعیت نا روشن حمایت کشورهایی است که در شورای امنیت نفوذ دارند و اقدام شورای امنیت برای مقابله با رژیم اشغالگر، به نوعی با ارائه کمک‌های مالی به این رژیم، تداوم و استمرار نسل‌کشی را تسهیل می‌کند.

بقایی تصریح کرد: به همین دلیل، گزارشگران مختلف شورای حقوق بشر بارها تصریح کرده‌اند که کشورهایی که به رژیم اشغالگر کمک می‌کنند، این اقدامات را توجیه می‌کنند و این افراد نیز مسئولیت کیفری بین‌المللی دارند. متأسفانه، تصمیم‌های دیوان کیفری بین‌المللی کماکان در حالت رکود و بدون اجرا باقی مانده است. در عین حال، به نظر می‌رسد که دنیا در این زمینه یک صدا نیست و نسل‌کشی به وضوح ادامه دارد. تنها راه برای مقابله با این وضعیت، پاسخگو کردن و مقابله با بی‌کیفری عاملان و بانیان این رژیم است. ما امیدواریم که در شورای امنیت سازمان ملل تحرک جدیدی ایجاد شود و کشورهای عضو یک صدا خواستار اقدام قاطع برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی شوند.

بقایی در رابطه با حادثه آتش‌سوزی لس‌آنجلس، گفت: دفتر جمهوری اسلامی ایران در واشنگتن باعث صدور  پیامی در خصوص این حادثه ابراز همدردی کرد. در این بیانیه، اعلام آمادگی برای هرگونه کمک به هموطنان در آنجا که نیازمند یاری هستند، مطرح شده است. 

وی در خصوص تماس شهروندان ایرانی مقیم آمریکا با دفتر حفاظت منافع ایران، اظهار کرد:  ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران، متعهد به ارائه هرگونه یاری لازم به هموطنان خود در این شرایط هستیم و امیدواریم که بتوانیم به سرعت و به طور مؤثر به نیازهای آنان پاسخ دهیم.

سخنگوی وزارت امورخارجه درباره گفتگوهایی که امروز با کشورهای اروپایی آغاز می‌شود و اهدافی که ایران در این دور از مذاکرات دنبال خواهد کرد، تصریح کرد: موضوع رفع تحریم‌ها اولویت ماست. ما یاد گرفته‌ایم که خود را قوی کنیم و با توجه به داشته‌های خود، اقتصادمان را محکم‌تر کنیم تا تأثیرات تحریم‌ها را به حداقل برسانیم. در عین حال، وظیفه به حق ماست که برای رفع تحریم‌های ظالمانه اقدام کنیم. این تحریم‌ها به صورت غیرقانونی و ظالمانه علیه ملت ایران اعمال شده‌اند.

وی ادامه داد: در این گفتگوها، مجموعه‌ای از موضوعات شامل موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی، مباحث دو جانبه بین این سه کشور و اتحادیه اروپا بررسی خواهد شد. علاوه بر این، موضوع هسته‌ای نیز در دستور کار قرار دارد. این جلسه ادامه نشست‌هایی است که در آذرماه برگزار شد و در واقع، فرصتی برای شنیدن نظرات و مواضع یکدیگر است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با علت خروج سرمایه‌گذاران خارجی که،یک شرکت شرکت عربستانی (صافولا) و یک شرکت اماراتی  (مجموعه فروشگاه‌های زنجیره‌ای هایپر استار) اتفاق افتاده است و رایزنی‌های معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه، گفت: در رابطه با موضوع جدید من باید سوال کنم ولی در رابطه با مورد قبلی (شرکت صافولا) من تاکید کردم که موضوع انتقال سهام از یک شرکت به شرکت دیگر بوده است و سازمان سرمایه گذاری هم در این خصوص کاملاً روشن توضیحاتی را داده است. باز تاکید می‌کنم که در رابطه با  آن شرکت خاص عربستانی انتقال سهام اتفاق افتاده است.

بقایی درباره بیانیه وزارت دادگستری آمریکا و ادعای قاچاق مواد هسته‌ای به ایران توسط یاکوزای ژاپن، تصریح کرد: از جهتی مضحک است و از جهتی اوج ابتذال و دسیسه‌چینی علیه ایران را نشان می‌دهد. البته در این بیانیه  اتهامی متوجه ایران نشده و گفته شده یکی از مقام‌های امنیتی آمریکا که خودش را به‌عنوان طرف معامله این شهروند ژاپنی معرفی کرده، خود را یک مقام امنیتی یا نظامی ایرانی معرفی کرده است. او این اقدام را به این منظور انجام داده که طرف مقابل را برای کالایی که می‌خواسته، ترغیب کند و از این شهروند ژاپنی درخواست کرده برای او از میانمار اورانیوم در سطح تسلیحاتی تهیه کند. اگر تمام این سناریو را در نظر بگیرید، به نظرم گویای این واقعیت است که همه اتهام‌هایی که در این سال‌ها علیه ایران مطرح شده، عمدتا سناریوسازی‌های هالیوودی برای اعمال فشار به ایران بوده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی، در خصوص ادعای خبرگزاری رویترز مبنی بر اینکه  ایران در تلاش است به علت هزینه‌های سنگینی انبارداری، نفت انبار شده خود در چین را هرچه زودتر آزاد کند و در جریان سفر اخیر وزیر امور خارجه به پکن هم در این خصوص با مقامات چین صحبت شده است، گفت: این موضوعات را باید به حساب خبرسازی‌های مختلفی که در ارتباط با روابط ایران و چین مطرح می‌شود، بگذاریم و هدف این نوع خبرسازی‌ها هم مشخص است‌. ارتباط ما با شرکایمان به نحوی است که از هر ظرفیتی برای تداوم همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف از جمله اقتصادی و تجاری استفاده می‌کنیم.

وی با بیان این که رابطه ما با چین، رابطه تثبیت شده‌ای است، اظهار کرد: ۲ کشور برای حفظ و تداوم منافع متقابل از همه ابزارهای در دسترس خود استفاده می‌کنند.‌

بقایی در خصوص اخبار منتشر شده مبنی بر تمایل ژاپن برای میانجیگری میان ایران و آمریکا، تأکید کرد: دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران ( سفارت سوئیس) مسیر رسمی و دیرینه تبادل پیام بین ایران و آمریکاست. طبیعی است که طرف‌های دیگر هم بخواهند در این حوزه نقش‌آفرینی کنند و ما به نظرات طرف‌هایی که در این زمینه اظهار نظر می‌کنند، توجه می‌کنیم ولی همانطور که گفتم مسیر اصلی و رسمی ارتباطی ما برای تبادل پیام با آمریکا، سفارت سوئیس در تهران به عنوان حافظ منافع این کشور در ایران است.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد سفر اخیر نماینده سازمان ملل در امور یمن به تهران و دیدارش با مقامات ارشد وزارت خارجه ایران، عنوان کرد: گفت‌وگوها در مورد یمن وتحولات مربوط به آن به صورت منظم بین ایران و نماینده سازمان ملل در امور یمن برگزار می‌شود، این مذاکرات به صورت دوره‌ای انجام می‌شود و گفت‌وگوهای اخیر نیز در راستای تعاملات قبلی است.

بقایی در خصوص ادعای روزنامه الاخبار عراق مبنی بر اینکه احتمالاً وزیر خارجه ایران و وزیر خارجه جدید سوریه در بغداد با یکدیگر دیدار می‌کنند، اظهار کرد: من اطلاعی از این موضوع ندارم.

بقایی همچنین در پاسخ به درخواست خبرنگار چینی  که در آستانه سال نو چینی پیامی به چینی‌ها داشته باشد، گفت: رابطه‌ ۲ کشور بسیار متنوع و در حال رشد و گسترش در حوزه‌های مختلف اقتصادی، تجاری و علمی است و یکی از حوزه‌های همکاری حوزه‌های گردشگری و مراودات فرهنگی است. نمایشگاه شکوه ایران مدت‌هاست در شهرهای مختلف چین در حال گردش است و اطلاع داریم با استقبال گرم و خوب مردم چین روبه‌رو شده است. رابطه تمدنی ایران و چین ریشه‌دار است و خوشحالیم با اتکا به این شالوده‌های محکم فرهنگی و تمدنی بتوانیم در جهت ارتقا و شکوفا کردن روابط گام برداریم.

خبر در حال تکمیل می باشد...
ارسال نظر
پیشنهاد امروز