همه چیز درباره رواق دارالسلام حرم رضوی، مدفن شهید رئیسی + تصاویر
پیکر رئیس جمهور شهید در رواق دارالسلام حرم امام رضا (ع) به خاک سپرده خواهد شد.
به گزارش ایلنا، پیکر شهید رئیسی در حالی امروز از شهر بیرجند به سمت مشهد مقدس انتقال یافت که پیش از این مردم شهرهای تبریز، قم و تهران با حضور پرشور و با شکوه با پیکرهای شهید سید ابراهیم رییسی و همراهانش وداع مرده بودند.
پیکر رئیسجمهور پس از تشییع در شهر مشهد قرار است بعد از برگزاری مراسمی در حرم امام رضا (ع) به خاک سپرده شود.
محل در نظر گرفته شده در حرم مطهر رواق دارالسلام است جایی که از لحظه مشحص شدن آن به عنوان محل تدفین رییسجمهور این سوال پیش آمد این رواق در کدام قسمت حرم رضوی قرار گرفته و دارای چه ویژگیهای است.
رواق دارالسلام حرم امام رضا (ع) که ساخت ان را به گوهرشاد خاتون در قرن نهم هجری منسوب کردهاند، در شرق رواق دارالحُفّاظ واقع شده است.
رواق دارالسلام حرم امام رضا (ع) در شرق رواق دارالحُفّاظ و در رواقی که به محراب آیینهکاریِ زیبایی تزئین شده و در کنار آن صفّه و ایوانی برای نشستن است، قرار دارد. ساخت این رواق را به گوهرشاد خاتون در قرن نهم هجری منسوب کردهاند.
البته در زمان ساخت، از آن به عنوان رواق استفاده نمیشد، بلکه بنای دوطبقهای بود که از طبقه زیرین آن برای انبار فرش باعنوان تحویلخانه و از طبقه بالای آن برای آسایشگاه فراشان بهره میبردند و به گنبد اپک میرزا شناخته میشد؛ این بنا در سال ۱۳۳۸ شمسی به یک رواق بزرگ تبدیل شد و دارالسلام نام گرفت.
آرایههای هنری رواق دارالسلام حرم امام رضا (ع)
آرایههای هنری رواق دارالسلام حرم امام رضا (ع) شامل آینهکاری، رسمیبندی و مقرنسکاری میشود و کف و ازاره آن تا ۱۶۵ سانتیمتر با سنگ مرمر یشمی پوشیده شده است.
این رواق از شمال با دو راهرو به گنبد حاتمخانی و از سمت شرقی با در طلای نفیس دیگری به رواق دارالسرور میپیوندد. طول رواق ۲۰ متر، عرض آن ۱۰ متر و ارتفاع آن به ۵.۹ متر میرسد که در مجموع با فضاهای جانبی ۲۲۷ متر مربع مساحت دارد.
رواق دارالسلام حرم امام رضا
کف رواق دارالسلام با مرمر به زیبایی نقشبندی و سنگ فرش شده است. در ازارههای رواق تا ارتفاع ۶۵ /۱ پوشیده شده از سنگ مرمر یشمی دیده میشود. دیوارها و سقف بنا به سبک زیبایی رسمیبندی شدهاند که چشمۀ اصلی سقف را در سه بخش احاطه کردهاند.
بالای ازاره کتیبهای است به عرض ۳۰ سانتیمتر که به خط نستعلیق بر آن حجاری شده است. وجود یکی از قدیمیترین لوسترهای کریستالی نفیس و درخشان حرم امام رضا (ع) با عمر ۲۰۰ ساله با ۱۴۴ شاخه، ارتفاع چهار متر و وزن حدود دو تن در رواق دارالسلام حرم امام رضا (ع) بر عظمت و شکوه این رواق افزوده است.
در سالهای ۱۳۳۴ تا ۱۳۳۸ به همت مرحوم دکتر سیدفخرالدین شادمان که نیابت تولیت وقت را بر عهده داشت، برای بزرگ کردن محل زائران تغییراتی در آن ایجاد کردند. آسایشگاه فراشان را به جای دیگری بردند و سقف میانی را برداشتند و به رواق تبدیل کردند. در اسناد آستان قدس ذکر کردهاند که پس از اینکه ساخت محل کامل شد و به صورت رواقی درآمد، نام آن را دارالسلام گذاشتند و بعدها هم با تغییراتی در اطراف رواق، آن را بزرگتر کردند.
رواق دارالسلام حرم امام رضا
در سال ۱۳۴۶ در زمان نیابت تولیت باقر پیرنیا، قسمتهایی از رواق به دست هنرمندان مرمت شد. زیربندی پایهها و تجدید ساختمان طاق با بتون آرمه و آیینهکاری و فرش و ازاره سازی مرمر را اواخر مردادماه سال ۱۳۴۶ شمسی شروع و در اسفندماه همان سال در مدت هفت ماه تمام کردند.
مدفن شهید سیدعبدالکریم هاشمینژاد در گوشهای از همین رواق مشخص است، حضرات آیات شیخ حبیبالله گلپایگانی و شیخ غلامحسین تبریزی، سیدعلی موسوی و نیز حاج سیدهاشم نجفآبادی جد مادری مقام معظم رهبری نیز در رواق دارالسلام حرم امام رضا (ع) مدفون هستند.