خبرگزاری کار ایران

چراغی در گفت‌وگو با ایلنا:

عدم خروج کامل اسرائیل از لبنان، تنش را تجدید می‌کند/ هراس تل‌آویو از فعال شدن مجدد حزب‌الله علیه شهرک‌های شمالی

عدم خروج کامل اسرائیل از لبنان، تنش را تجدید می‌کند/ هراس تل‌آویو از فعال شدن مجدد حزب‌الله علیه شهرک‌های شمالی
کد خبر : ۱۵۹۹۷۸۰

کارشناس مسائل سیاسی منطقه گفت: بند اول قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل بر خروج کامل ارتش اسرائیل از لبنان تاکید دارد اما اقدام ارتش رژیم صهیونیستی دقیقاً بر خلاف این قطعنامه محسوب می‌شود.

جلال چراغی، تحلیلگر مسائل سیاسی منطقه با اشاره به تصمیم ارتش اسرائیل برای حضور در پنج نقطه از خاک لبنان در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: واقعیت این است که ابقاء ارتش اسرائیل در پنج نقطه از بلندی‌های لبنان در حقیقت تسلط بر پنج نقطه استراتژیک این کشور در مقابل پنج شهرک صهیونیست نشین قلمداد می‌شود. اسرائیل ادعا می‌کند که شهرک نشینان همچنان از امنیت شهرک‌های شمالی اطمینان حاصل نکرده‌اند و می‌بایست در این نقطه، یک منطقه حائل به وجود بیاید تا امنیت آنها به صورت کامل تأمین شود. این دقیقا یک توجیه مشخص است که رژیم صهیونیستی آن را به عنوان یک بهانه مطرح می‌کند. نکته اینجاست که اسرائیل اساساً از هر موقعیت موقت به نفع خود استفاده می‌کند و از سوی دیگر با روی کار آمدن ترامپ مقام‌های رژیم صهیونیستی به این نتیجه رسیده‌اند که باید از این فرصت به نفع خود استفاده کنند و بر همین اساس خیال آنها از وتوی هرگونه قطعنامه علیه تل‌آویو در شورای امنیت سازمان ملل متحد توسط آمریکا راحت است. آنها بر این عقیده هستند که حزب الله لبنان ضعیف شده و به موازات این وضعیت از شرایط کنونی واهمه دارند.

وی ادامه داد: اسرائیل به صورت مشخص از اینکه مجدداً یک هفتم اکتبر با محوریت شهرک‌های شمالی اراضی اشغالی شکل بگیرد واهمه دارد و دلیل دیگر هم این است که آنها به‌رغم اینکه اعلام می‌کنند حزب الله لبنان ضعیف شده اما به هر ترتیب همچنان از این جریان ترس دارند. به همین جهت آنها فکر می‌کنند که اگر به صورت کامل از مناطق جنوبی لبنان خارج شوند در نهایت مقاومت لبنان شدیدتر از گذشته علیه آنها اقدام خواهد کرد. این در حالیست که اسرائیل به دنبال بهره‌برداری از شرایط داخلی لبنان هستند؛ چراکه دولت فعلی بیروت با آمریکا هماهنگ است و نمونه علنی این مسئله را می‌توان در مورد عدم فرود هواپیماهای ایران در فرودگاه بیروت مشاهده کرد. فارغ از این مسائل باید توجه شود که در داخل اسرائیل هم مشکلات سیاسی به قوت باقیست و حتی هر لحظه ممکن است جریان‌های راستگرا و تندرو، خواهان اقدام نظامی باشند. نکته دیگر این است که اسرائیل شاید بخواهد از حضور نظامی خود در پنج نقطه از لبنان به عنوان یک اهرم فشار در مذاکرات آتی با بیروت خصوصاً در قضیه تعیین مرزها استفاده کند. تمامی این تحولات در حالی رخ می‌دهد که بند اول قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل بر خروج کامل ارتش اسرائیل از لبنان تاکید دارد اما اقدام ارتش رژیم صهیونیستی دقیقاً بر خلاف این قطعنامه محسوب می‌شود. 

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: تمامی مسائل نشان می‌دهد که ادامه حضور نظامیان اسرائیل نه تنها بر خلاف قطعنامه شورای امنیت محسوب می‌شود، بلکه به راحتی می‌تواند صلح و امنیت این منطقه را تهدید کند و از سوی دیگر به راحتی می‌تواند اقتدار و وجاهت بین المللی نیروهای یونیفل را در لبنان و منطقه از بین ببرد یا با چالش روبه‌رو کند. همچنین این اقدام اسرائیل نقش میانجی‌ها در منازعات بین‌المللی را زیر سوال می‌برد. در مقابل دولت لبنان هم اعلام کرده که به یک شکایت در شورای امنیت سازمان ملل بسنده خواهد کرد. موضع حزب‌الله لبنان هم در این خصوص مهم است. اخیرأ دبیرکل مقاومت لبنان با اشاره به عدم خروج کامل ارتش اسرائیل از مرزهای جنوبی لبنان اعلام کرده که حزب‌الله به ادامه حضور ارتش اسرائیل در خاک لبنان به عنوان ادامه اشغالگری نگاه می‌کند و مدل مواجهه این جنبش با اشغالگران را صریحا متذکر شد. همین موضوع نشان می‌دهد که هر لحظه ممکن است واکنش‌ها به این اقدام اسرائیل در مرزهای جنوبی لبنان بیش از گذشته تند و تیز شود و خروجی آن یک درگیری جدید را رقم بزند. توجه داشته باشید که اوایل هفته آینده مراسم تشییع دبیرکل پیشین حزب الله لبنان در این کشور برگزار خواهد شد و علاوه بر عموم مردم قرار است تعداد زیادی از مسئولان کشورهای مختلف و صدها خبرنگار در آن حضور داشته باشند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: برگزاری همین مراسم موجب شده تا اسرائیل به تکاپو بیفتد و حتی یکی از دلایل اعمال فشار ایالات متحده به دولت لبنان برای عدم ادامه پروازهای تهران و بیروت برگزاری همین مراسم است که ریشه در واهمه اسرائیل از تبعات این مراسم دارد. به هر ترتیب به نظر می‌رسد که در نهایت اسرائیل از پنج منطقه جنوبی لبنان خارج خواهد شد؛ چرا که اگر نیروهای ارتش اسرائیل از این مناطق خارج نشوند، تنش همچنان وجود خواهد داشت و همین مسئله می‌تواند موجب عدم بازگشت شهرک نشینان صهیونیست و اراضی شمالی اسرائیل شود و این مسئله می‌تواند موج جدید فشارهای داخلی بر کابینه نتانیاهو را خلق کند. از منظری دیگر، لبنان با قانونمندی خود، می‌تواند باعث تشدید شکاف میان اروپا و ایالات متحده به مرکزیت ترامپ شود. این در حالیست که در همین شرایط ساکنان جنوبی لبنان در حال بازگشت به منازل و خانه‌های خود هستند و همین مسئله یک عامل اعمال فشار بر کابینه اسرائیل به حساب می‌آید که تنش داخلی در تل‌آویو را بالا خواهد برد. لذا باید دید که پس از برگزاری مراسم تشییع پیکر سید حسن نصرالله، چه اتفاقی رخ خواهد داد و حتی باید منتظر خروجی نشست سران اتحادیه عرب در قاهره باشیم.  

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز