صفاتاج در گفتوگو با ایلنا:
فشار داخلی و خارجی، نتانیاهو را مجبور به توافق در غزه میکند/اختلافنظر در مورد اداره غزه پس از جنگ
کارشناس مسائل فلسطین گفت: رئیسجمهوری منتخب آمریکا به هیچ وجه نمیخواهد بیش از این در جنگ غزه و حتی اوکراین هزینه تسلیحاتی و مالی انجام دهد اما دولت فعلی همچنان به دنبال دستاورد نظامی است.
مجید صفاتاج، کارشناس مسائل فلسطین با اشاره به قریبالوقوع بودن توافق حماس و اسرائیل بر سر غزه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: در مورد پرونده غزه و تلاشهایی که از جانب آمریکا و کشورهای عربی در خصوص آتشبس انجام شد، باید به این مسأله اشاره کرد که اساساً در این روند اقدامات زیادی صورت گرفت اما اسرائیل به دلیل آنکه در این مدت دستاوردهای مورد نظر خود را عملیاتی نکرد، سعی داشت با مانعچینی در مسیر این توافق آن را منحرف کند و البته در این میان حماس هم شروط خاص خود را مطرح کرد که رژیم صهیونیستی از تن دادن به آنها هراس داشت. در شرایط کنونی بهرغم اینکه نتانیاهو سعی دارد از توافق مذکور فرار کند، در مقابل ایالات متحده به هر روشی به دنبال آن است که این توافق عملیاتی شود. باید توجه شود که در آمریکا همچنان مشکلاتی در حوزه سیاست خارجی وجود دارد و بر همین اساس تیم بایدن در واشنگتن به دنبال انعقاد یک توافق است.
وی ادامه داد: در این مسیر باید متوجه بود که کمتر از یک هفته دیگر به پایان دولت جو بایدن و تعویض قدرت در کاخ سفید وقت باقی مانده و بر همین اساس دموکراتها سعی دارند در روزهای آخر حضور خود در کاخ سفید یک دستاورد حتی بسیار ناچیز و کوچک در حوزه سیاست خارجی در پرونده خود درج کنند و سپس قدرت را به دونالد ترامپ تحویل دهند. این در حالیست که بسیاری از تحلیلگران اعتقاد دارند تیم بایدن در حوزه سیاست خارجی تا حد زیادی ناموفق عمل کرده است؛ چرا که از یک سو روسیه دست برتر را در پرونده اوکراین دارا است و از سوی دیگر چالشهایی که در خاورمیانه و به خصوص سوریه به وجود آمده، میتواند تیم بایدن را در روزهای آخر حضور در قدرت، با مشکل روبهرو کند. این در حالیست که دونالد ترامپ به هیچ وجه نمیخواهد بیش از این در جنگ غزه و حتی اوکراین هزینه تسلیحاتی و مالی انجام دهد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: ترامپ قبل از ورود به کاخ سفید با لحن تهدیدآمیز اعلام کرد که قبل از ورود او به کاخ سفید باید پرونده جنگ در غزه به سر و سامان برسد. بر همین اساس است که میبینیم تکاپوهای زیادی در خصوص این موضوع اتفاق افتاده است. به موازات این روند دیده میشود که پیامهای مثبتی هم از سوی بازیگران اصلی پرونده غزه به حماس مخابره شده است. حماس اعلام کرده که در روند تبادل اسرا میبایست پیکر یحیی السنوار هم تبادل شود و این در حالیست که نتانیاهو علاقه دارد که توافق آتشبس منعقد نشود. او به خوبی میداند که حیات سیاسی خود و تیمش با پذیرش توافق آتشبس غزه با مشکل اساسی روبهرو میشود اما فشارهای داخلی و خارجی باعث شده تا نتانیاهو به هر ترتیب که شده توافق مذکور را بپذیرد و اوضاع را به سمتی هدایت کند که در نهایت این توافق حاصل شود. این در حالیست که بسیاری اعتقاد دارند در چنین فضایی حماس در حال بازسازی خود بوده و ممکن است در آینده نه چندان دور مجدداً دست به عملیات بزند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تاریخ بیش از ۷۵ ساله رژیم صهیونسیتی نشان داده که این رژیم به هیچ وجه پایبندی به توافق آتش بس را رعایت نمیکند. در مورد آتشبس لبنان هم این مسأله را مشاهده کردیم اما باید توجه داشت که سرانجام اسرائیل مجبور به پذیرش آتشبس در غزه خواهد بود و به نظرم جو روانی و سیاسی در اراضی اشغالی و همچنین در کشورهای خارج از منطقه به حدی علیه نتانیاهو کارساز بوده که وی راهی جز امضای توافق مذکور ندارد. در مورد بازسازی غزه هم باید توجه شود که اقدامهای بسیار متعدد و زیادی با محوریت ایالات متحده و کشورهای منطقه انجام شده و حتی بحث بر سر این است که دوحه بازسازی و اداره امور پس از آتش بس غزه را به عهده بگیرد. دقیقاً در همین نقطه حماس معتقد است که نباید بازسازی غزه را به تشکیلات خودگردان فلسطین با نظارت اسرائیل سپرد.