علت سستی بدن و بی حالی؛ علت بی حالی بدن کمبود کدام ویتامین است؟
![علت سستی بدن و بی حالی؛ علت بی حالی بدن کمبود کدام ویتامین است؟](https://cdn.ilna.ir/thumbnail/aGTN9Ek8G5Wh/YdHYY4gWkVxziNocTLLHoQVar3TrxmvO0e6SENMutiBXz7JNO2nT2KLgCR9h7O_-yMtFV2AKWHv4l_4LeI27Qq4xQIoDjB_gIQDHEiqNepRBeBVXNnV0pi_9C1CA2JBI7otfNPZWXfo,/Picture7.jpg)
گاهی اوقات علت سستی بدن و بی حالی کمبود ویتامینهایی مانند B5، B6، B9، B12، C، D در بدن است. همچنین فقر آهن و منیزیم در بدن نیز یکی دیگر از علتهای خستگی شدید است. حدود ۵۰ درصد از افراد جهان مبتلا به کمبود ویتامین دی هستند. از طرفی حدودا ۱۲ درصد از این افراد از فقر آهن و کم خونی رنج میبرند.
خستگی و بیحالی مداوم باعث میشود تا حتی بعد از صبح بیدار شدن از خواب احساس کمی خوابآلودگی داشته باشید؛ یا آنقدر خسته هستید که حتی توان انجام دادن و مدیریت امور روزمره در خانه و محل کار را ندارید. این حالت معمولا با سستی و بیحالی بدن همراه است مانند زمانی که به بیماری آنفولانزا یا سرماخوردگی مبتلا شدهاید. اغلب اوقات این خستگی به دلایل مختلفی نظیر کمبود ویتامین و مواد مغذی، استرس، بیخوابی، رژیم غذایی نامناسب یا اضافه وزن همراه است. در این مقاله قصد داریم تا دلایل اصلی خستگی شدید را بررسی کنیم. پس از مطالعه این مطلب، نگرانی شما درباره علت سستی بدن و بی حالی برطرف خواهد شد.
کمبود ویتامین و مواد مغذی در بدن؛ علت بی حالی دست و پا
گاهی اوقات علت سستی بدن و بی حالی کمبود ویتامینهایی مانند B5، B6، B9، B12، C، D در بدن است. همچنین فقر آهن و منیزیم در بدن نیز یکی دیگر از علتهای خستگی شدید است. حدود ۵۰ درصد از افراد جهان مبتلا به کمبود ویتامین دی هستند. از طرفی حدودا ۱۲ درصد از این افراد از فقر آهن و کم خونی رنج میبرند.
برای مطلع شدن از اینکه علت بی حالی بدن کمبود کدام ویتامین است، به پزشک مراجعه کنید. پزشک با تجویز آزمایش خون و بررسی نتایج آن، ممکن است مکملهای تقویتی وقرص برای کم خونی تجویز نماید.
کمبود ویتامین B12؛ اختلال در اکسیژن رسانی به بدن
با افزایش سن، توانایی افراد برای جذب ویتامین B12 (این ویتامین برای متابولیسم و اکسیژن رسانی حیاتی است) کاهش پیدا میکند که خستگی مداوم یکی از علائم شایع مربوط به کمبود این ویتامین است. برای داشتن خوابی باکیفیت و کاهش احساس خستگی در روز بهتر است انواع میوه و سبزی تازه، گوشت، ماهی، لبنیات و پروتئین مانند تخم مرغ و ماهی را در سبد رژیم غذایی خود قرار دهید. همچنین مصرف مکملهای تقویتی و قرص ویتامین بی ۱۲ تجویز شده توسط پزشک، باعث جبران کمبود مواد مغذی در سبد غذایی فرد خواهد شد.
کمبود ویتامین D؛ موثر بر عملکرد عضلات
ویتامین دی در تولید انرژی و عملکرد عضلات نقش دارد. کمبود این نوع ویتامین باعث ایجاد حس خستگی و ضعف عضلانی خواهد شد. با قرار گرفتن در برابر آفتاب، مصرف ماهی، لبنیات و مصرف مکملهای تقویتی، کمبود ویتامین D جبران میشود.
کمبود ویتامین C؛ اختلال در جذب آهن
ویتامین سی به جذب آهن کمک در بدن میکند و در تولید انرژی نقش دارد. کمبود ویتامین C منجر به خستگی و ضعف میشود. مرکبات، توت فرنگی، کیوی، فلفل دلمهای و سبزی را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا سطح ویتامین C را افزایش دهید.
کمبود ماده مغذی منیزیم؛ کاهش انرژی بدن
منیزیم در واکنش بیوشیمیایی بدن نقش دارد و برای تولید انرژی بسیار مهم است. سطوح پایین منیزیم باعث خستگی مفرط میشود. این کمبود را با مصرف غذاهایی مانند سبزیهای با برگ تیره، آجیل، غلات و حبوبات برطرف کنید.
استرس و اضطراب؛ دلیل ایجاد اختلال خستگی
استرس مداوم تاثیر مضری بر ساختار و عملکرد مغز میگذارد. این موضوع باعث ایجاد بیحالی مداوم یا اختلال خستگی مرتبط با استرس (ED) میشود. ازاینرو بهتر است تا حد امکان از موقعیتها و چالشهای استرسزا برای مدیریت وضعیت سلامت جسم و روان خود دوری کنید.
کمخوابی؛ یکی از علل اصلی بیحالی و سستی بدن
طبق گفته آکادمی پزشکی خواب آمریکا و انجمن تحقیقات خواب، بزرگسالان باید حداقل ۷ ساعت بخوابند تا مغز آنها هورمونهای رشد برای ترمیم سلولهای بدن ترشح کنند. بااینحال عواملی مانند محیط خواب غیربهداشتی، استرس یا بیماریهای خاص باعث میشود تا خواب شما دچار اختلال شود. ازاینرو در طول روز احساس شادابی خود را از دست خواهید داد و دچار خوابآلودگی و بیحالی مداوم خواهید شد.
اضافه وزن؛ افزایش احتمال ابتلا به خستگی مزمن
اضافه وزن ممکن است باعث اختلال در الگوهای خواب شود؛ در نتیجه باعث خواب آلودگی در طول روز و خستگی مزمن خواهد شد. همچنین چاقی با خستگی ناشی از بیماریهای خاص مانند دیابت نوع ۲ و افسردگی مرتبط است. از طرفی بهطورمتقابل کیفیت نامطلوب خواب نیز امکان دارد باعث افزایش وزن شود. ازاینرو باید مراقب تناسب اندام خود باشید.
بررسی راهکارهای بهبود سستی بدن و بی حالی
برای ارائه راهکارهای بهبود خستگی مداوم ابتدا باید علت سستی بدن و بی حالی مشخص شود. ازاینرو اگر این احساس ناخوشایند در شما ادامهدار بود، در سریعترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید. بااینحال برخی روشهای سادهای برای بهبود کیفیت خواب و فعالیتهای روزمره وجود دارد که در ادامه آنها را معرفی کردهایم:
- شرکت در جلسههای مشاوره
- ورزش منظم
- استحمام روزانه
- مدیتیشن
- داشتن رژیم غذایی سالم و مقوی
- مصرف مکملهای تقویتی
- کاهش مصرف کافئین در روز
پس از مراجعه به پزشک برای دریافت مشاوره، معمولا دکتر متخصص با تجویز آزمایشهای لازم و تشخیص علت اصلی مشکل خستگی دائمی، راهکارهای مناسب را ارائه خواهد داد.
برای مطلع شدن از علت سستی بدن و بی حالی به پزشک مراجعه کنید
در این مقاله بررسی کردیم که کمبود چه ویتامینی باعث خستگی و خواب آلودگی میشود. همچنین دلایل احتمالی دیگر مانند کمخوابی، استرس، اضافه وزن و رژیم غذایی نامناسب بر ایجاد احساس خستگی مداوم تاثیرگذار هستند. برای کنترل سستی بدن و بیحالی شدید بهتر است به پزشک مراجعه کنید. بااینحال انجام کارهایی مانند ورزش منظم، مدیتیشن و داشتن رژیم غذایی سالم به کیفیت مناسب زندگی شما کمک خواهد کرد.